سایت خبری پیام ما آنلاین | ماراتن‌های مخرب درجنگل‌های هیرکانی

«پیام ما» شیوه برگزاری ماراتن‌های برگزار شده در عرصه‌های طبیعی ایران را بررسی می‌کند

ماراتن‌های مخرب درجنگل‌های هیرکانی

آیا طبیعت و امکانات جنگل‌های هیرکانی پاسخگوی برگزاری مسابقات دو ماراتن است؟





ماراتن‌های مخرب درجنگل‌های هیرکانی

۵ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۰:۰۰

در این سال‌ها شاهد فراخوان‌هایی برای دعوت افراد برای حضور در طبیعت با تعداد زیاد هستیم. در یکی از جدیدترین موارد آن فراخوانی برای برگزاری مسابقه دو در طبیعت به گوش می‌رسد اتفاقی که می‌تواند خبری خوب باشد اما صحبت‌های افرادی که تجربه حضور در اینگونه برنامه ها را داشتند و دیدن تصاویری از برنامه‌ها می‌توانند ما نگران کند.

شهرنشینی انسان امروز را سحر کرده است. زندگی شهری در میان بسیاری از مردمان جایگاهی ویژه دارد. شهر مکانی است که امکاناتی برای زندگی آسوده در اختیار شهروندان خود قرار می‌دهد اما در این دنیا هیچ چیزی بدون بها به دست نمی‌آید. وقتی زندگی در شهر را انتخاب می‌‌کنیم برخی چیزهای دیگر را هم با خود برای ما به ارمغان می‌آورد. تحفه استفاده از امکانات شهر، ایجاد استرس، تنش‌های فراوان و زندگی در هوای آلوده است. شاید زندگی ما را مجبور به سازش با این نکات منفی زندگی شهرنشینی شده است. زندگی شهری لذت کشیدن یک نفس عمیق را برای ما تبدیل به یک حسرت کرده است. زندگی ماشینی تحرک را از ما گرفته است و این در کنار استرس و هوای ناپاک، سلامتی را از ما ربوده است. در میان فشردگی زندگی پیدا کردن زمانی برای ورزش و فرار از شرایط نامناسب شهر کاری بسیار سخت است اما اگر سلامت خودمان برای ما دارای اهمیت است، باید زمانی برای این فعالیت پیدا کنیم. در این میان طبیعت نعمتی بزرگ است برای در آغوش گرفتن آرامش و دوری از هیاهوهای زندگی روزمره. امروزه توجه به فعالیت‌های ورزشی در دل طبیعت مانند طبیعت‌گردی، کوه پیمایی و کوهنوردی، دوچرخه سواری کوهستان، ورزش‌های آبی و … بسیار مورد توجه قرار گرفته است. اتفاقی که می‌توان آن را به فال نیک گرفت. فعالیت‌هایی که می‌تواند ما را لحظاتی از نکات منفی زندگی دور کند. حضور در طبیعت نکات مثبتی دارد اما نمی‌شود تنها از این زاویه به این ماجرا نگاه کرد. حضور تعداد زیاد گردشگر که در بیشتر مواقع بدون آموزش کافی وارد این عرصه می‌شوند و تلاش برای رفع نیازهایی که در جامعه شهری دچار محدودیت است، حال خرابی برای طبیعت ایجاد می‌کند ، طبیعتی که می‌تواند منجی ما باشد. فعالیت‌های ورزشی در طبیعت نیازمند آموزش‌هایی است تا سلامت را برای انسان و طبیعت به همراه داشته باشد. حضور در طبیعت آدابی دارد تا این همراهی و کسب آرامش پایدار باشد تا بتوان این لذت را به آیندگانی که همانند ما دچار گرفتاری زندگی در شهر خواهند بود هدیه دهیم. در این گزارش به شرایط اجرا یک فستیوال ورزشی در دل جنگل‌های هیرکانی به عنوان یک میراث جهانی می‌پردازیم.
علاقه به دویدن ماراتن
چند سالی است دویدن در مسافت‌های طولانی علاقه‌مندان زیادی پیدا کرده است. محسن حجتی که از سال 1371 در زمینه دوی ماراتن و اولترا ماراتن فعال است از علل این افزایش علاقه در سال‌های اخیر می‌گوید: از اوایل شیوع کرونا که باشگاه‌های ورزشی تعطیل شد. گروه‌هایی تصمیم به انجام فعالیت ورزشی در فضای باز کردند. در این حین هم گرو‌ه‌هایی از دونده‌ها و حتی کوهنوردان شروع به برگزاری دوهای گروهی در سطح شهر و در ادامه طبیعت کردند. رضا چراغی‌صفا، دوچرخه سوار و کوهنورد از دلیل علاقمه‌مند شدن خودش به دویدن ماراتن می‌گوید:من همیشه در حد پنج کیلومتر برای حفظ سلامتی و آمادگی جسمانی می‌دویدم. با شرکت در رویدادهای دو و صحبت با دوستان دونده علاقه مند به دویدن در مسافت‌های طولانی شدم و برای دستیابی به توانایی تخصصی زیر نظر مربی شروع به تمرین کردم. حضور در رویدادهای دو یکی از انگیزه‌های تمرین برای من است. محسن حجتی از اثرات علاقه به دویدن ماراتن می‌گوید: دویدن در مسافت طولانی نیازمند آمادگی بالا و تمرین منظم است. افزایش علاقه به این رشته می‌تواند سلامتی را به افراد هدیه دهد.برگزاری رویداد‌ها می‌تواند این علاقه را گسترش و فضای سالمی برای رقابت ایجاد کند.
برگزاری ایونت
دویدن گروهی در مسافت‌های طولانی یک اتفاق متداول در دنیا است در حدی که رضا چراغی ‌صفا تعداد ایونت‌های دو برگزار شده در هر سال در دنیا را بالغ بر 12 هزار ایونت می‌داند. اتفاقی که به توسعه سلامت در جامعه و حتی گسترش گردشگری کمک کند. نمونه این رویدادهای دویدن در کشور ترکیه برگزار می‌شود که شرکت کنندگانی از ایران هم در آن حضور پیدا می‌کنند. این اتفاق به تعداد کم در ایران هم در حال برگزاری است. رضا چراغی صفا از تجربه حضور در رویداد دو در بیابان لوت در نیمه دوم سال گذشته می‌گوید: ما در این رویداد به کرمان سفر کردیم و در مناطق بیابانی دوییدیم که از میان رمل و روستا گذر کردیم. شرایط برگزاری خوب بود از مسیر تا رعایت نکات محیط زیستی، حتی نفراتی در محل‌های ثبت زمان حضور داشتند و نسبت به جمع‌آوری زباله‌ها ریخته شده توسط شرکت‌کنندگان اقدام می‌کردند. محسن حجتی در مورد تجربه حضور در رویداد‌های دو خارج از ایران می‌گوید: در رویداد دو در کاپادوکیا ترکیه بیش از دو هزار نفر مسئول برگزاری مسابقه بودند و کیفیت برگزاری عالی بود و این کیفیت خوب باعث حضور شرکت کنندگانی از سراسر جهان شده بود.
برگزاری رویداد بدون توجه نکات محیط زیستی
برگزار کنندگان رویدادهای دو با توجه به گسترش علاقه ورزشکاران سعی در برگزاری هرچه بیشتر و متنوع‌تر این رویدادها دارند. در جدیدترین اقدام فراخوانی برای برگزاری یک رویداد دو در مسافت‌های 25 تا 100 کیلومتر در دل جنگل‌های هیرکانی داده شده است. جنگل‌هایی که در سال‌های اخیر توسط یونسکو ثبت جهانی شدند تا دنیا قدردان اهمیت و ارزش آنها باشند.محسن حجتی که تجربه حضور در انواع رویدادهای دو ماراتن را دارد در مورد برگزاری رویداد دو در جنگل در فصل بهار که زمان زادآوری حیات وحش است به «پیام ما» می‌گوید: در برخی از رویدادها شاهد حضور گروه‌های موسیقی هستیم که برای تهیج شرکت کنندگان اقدام به پخش موسیقی با صدای بلند می‌کنند که این موضوع با توجه به قرارگیری در فصل بهار که فصل زادآوری حیات وحش است می‌تواند مخاطرات زیادی برای طبیعت به دنبال داشته باشد. در مسابقات در برخی مواقع شاهد هستیم ورزشکاران به خاطر فشار وارد شده از حمل زباله حاصل ظرف الکترولیت‌ها، ژل‌های ورزشی، پوست خوراکی و میوه صرف نظر می‌کنند و زباله خود را در مسیر رها می‌کنند این مسئله در مسیر‌های بیابانی و شهری که امکان تردد وسایل نقلیه وجود دارد می‌تواند توسط تیم اجرایی جمع آوری شود اما در جنگل این مشکل را به سختی می‌توان مدیریت کرد. حجتی در مورد نفرات شرکت کننده در این مسابقات هم نکاتی را می‌گوید: در این رقابت‌ها با توجه به تبلیغات معمولا تعداد نفرات زیادی شرکت می‌کنند که با توجه به نفرات همراه و تیم اجرایی در مجموع افراد زیادی در حین برگزاری مسابقه در منطقه حضور خواهند داشت. اینجا بحث ظرفیت برد را باید مطرح کرد که آیا طبیعت و امکانات منطقه پاسخگوی این تعداد نفرات هست یا نه؟
علاقه به دویدن یک فرصت
توصیه به ورزش همیشه در صحبت‌های مدیران و همه افراد وجود دارد و به عنوان یک امر به معروف شناخته می‌شود. ایجاد علاقه به یک ورزش می‌تواند فرصتی برای ایجاد حال خوب و افزایش سلامتی در جامعه باشد. در این میان آموزش و توجه به ملاحظاتی از جمله حفظ محیط زیست نکاتی هستند که به پایداری این فعالیت‌های ارزشمند کمک خواهند کرد. محسن حجتی به عنوان پیشکسوت در زمینه دو ماراتن افزایش این علاقه به دویدن در سال‌های اخیر را فرصتی مناسب برای توجه هر چه بیشتر به این ورزش می‌داند. دویدن از رشته‌های پایه است که تضمین کننده حفظ سلامت است و اهمیت به آن می‌تواند سرانه سلامت در جامعه را افزایش دهد. برگزاری رویدادهای دو فرصت خوبی برای تشویق جوانان به ورزش و ایجاد یک رقابت سالم است.رویدادهایی که می‌تواند در زمینه اشتغال و توسعه گردشگری هم نقش‌آفرینی کنند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *