سایت خبری پیام ما آنلاین | برای مدیریت پسماند هم قرارگاه زدند

تکمیل زباله‌سوز ساری در شش ماه و مهندسی و به نتیجه‌رسیدن زباله‌سوز سراوان رشت در اولویت است

برای مدیریت پسماند هم قرارگاه زدند

علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: وضعیت پسماند کشور در شان نظام جمهوری اسلامی ایران نیست





برای مدیریت پسماند هم قرارگاه زدند

۲۸ فروردین ۱۴۰۱، ۰:۰۰

پسماند در شمال کشور، به یک بحران تبدیل شده است. متخصصان محیط زیست می‌گویند جنگل‌های شمال کشور زیر حجم زباله دفن شده‌اند، معضلی که داد اهالی شهرهای شمال کشور را نیز درآورده است. مدتی پیش اهالی سراوان گیلان تجمع کردند و اجازه رفتن ماشین‌های حمل زباله به جنگل‌های سراوان را ندادند. اهالی می‌گفتند سراوان غرق در زباله است و معضل تا پایان سال ۱۴۰۱ هم برطرف نمی‌شود. شماری از کنشگران شهری نیز مدتی پیش کارزاری به راه‌انداختند و در آن خواستار رسیدگی به وضعیت زباله‌های شمال کشور شدند. با این حال به نظر می‌رسد، مسئولان قرارگاهی برای تعیین تکلیف زباله تشکیل دادند، قرارگاهی که اولویت آن تکمیل زباله‌سوز ساری در شش ماه و مهندسی و به نتیجه‌رسیدن زباله‌سوز سراوان رشت است.

بعد از تشکیل قرارگاه اجتماعی، مسکن، ایمنی، حمل و نقل، مسکن و بهداشت در شهرداری تهران حالا قرارگاهی در سطح ملی تشکیل شده است. قرارگاهی که صحبت آن از آبان پارسال مطرح بود؛ قرارگاه پسماند. مشاور وزیر کشور آبان پارسال گفته بود که با تشکیل این قرارگاه شاهد بهبود کمی و کیفی مدیریت پسماند و همچنین حوزه حمل و نقل ترافیک در سطح کشور خواهیم بود.
مجید طهوری تاکید کرده بود مدیریت زنجیره پسماند باید اقتصادی و جذاب برای بخش خصوصی باشد تا مجبور نباشیم از بودجه‌های محدود دولتی برای مدیریت این حوزه و تصدی‌گری دولت تداوم یابد برای اقتصادی شدن حوزه مدیریت پسماند نشست‌های متعددی طی هفته‌های اخیر انجام شده و در این راستا نسبت به همسویی و همگرایی شرکت فعال بخش خصوصی در عرصه مدیریت پسماند مورد توجه بوده است.
او گفته بود: تفکیک از مبدأ، یک تکلیف مهم قانونی است که عملیاتی شدن آن سبب بهبود کل فرآیند و اقتصادی‌تر شدن بخش پسماند می‌شود؛ ارتقای فناوری در بخش دفع پسماند نیز از رویکردها و اولویت‌های وزارت کشور در دوره جدید با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است. غنی و بهینه کردن کود کمپوست برای افزایش جذابیت برای بخش خصوصی و کشاورزان نیز باید توسط سازمان‌های مدیریت پسماند در کنار ارتقای فناوری‌های زباله‌سوزی جدی گرفته شود.
مدتی بعد، مهدی جمالی‌نژاد، رئیس سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور نیز با تاکید بر اینکه پسماند یکی از معضلات اساسی کشور است گفت قرارگاه پسماند قادر است بسیاری از مشکلات و نگرانی‌های مردم را در این حوزه برطرف کند. او همچنین گفت اعتبار محدود دولت اشاره و با بیان اینکه اتفاقات خوبی در دولت و مجلس در حال شکل گیری است، در آستانه تحویل لایحه بودجه به مجلس هستیم و تمام تلاش ما این است توزیع عادلانه به همراه دستگاه‌ها داشته باشیم.
ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اواخر سال گذشته به وزیر کشور گفت مدیریت پسماند باید در دولت مسئول رسمی در دولت داشته باشد و در اولویت سازمان برنامه و بودجه باشد. همان روزها، قرارگاه عملیاتی پسماندهای عادی به ریاست وزیر کشور به منظور برنامه‌ریزی و ایجاد سازوکار لازم برای برون رفت از شرایط نابسامان پسماندها، تشکیل شد. حسن پسندیده، مدیرکل دفتر مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست نیز از تصویب سیاست‌های مرتبط با حکمرانی مدیریت پسماندهای عادی در کارگروه ملی مدیریت پسماندها و ابلاغ آن به وزارت کشور برای اجرا خبر داد.
او ۲۶ اسفند به رسانه‌ها خبر داد که کارگروه ملی مدیریت پسماند‌ها در ۱۸ اسفند تشکیل شده و سیاست‌های مرتبط با حکمرانی مدیریت پسماند‌های عادی را در ۱۲ بخش به عنوان نقشه راه قرارگاه تصویب و به وزارت کشور برای اجرا ابلاغ کرد. این نقشه راه بخش‌های ۱۲گانه سیاست‌های مرتبط با حکمرانی مدیریت پسماند عادی را شرح داده بود و شامل مواردی مانند: تعیین سازوکار لازم به منظور اجرای قانون مدیریت پسماند‌ها در کشور با مشارکت و همکاری همه سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط و اشخاص حقیقی و حقوقی و ذی‌نفعان به منظور مدیریت بهینه پسماندها، ایجاد نظام و ساختار یکپارچه ملی مدیریت پسماند‌های عادی در کشور، مدیریت جامع، هماهنگ و نظام‌مند با افزایش ظرفیت‌ها و توانمندی‌های حقوقی و تقویت ساختار سازمانی مناسب، حمایت و تشویق سرمایه‌گذاری‌ها و مشارکت بخش‌های غیردولتی و خصوصی و فناوری های سازگار با محیط‌زیست و استفاده از ظرفیت‌های صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق ملی محیط زیست، تدوین برنامه منطقه بندی مدیریت پسماند‌ها با تأکید بر کاهش تعداد مراکز دفن پسماند و ساماندهی محل‌های دفن غیربهداشتی موجود در کشور، به‌کارگیری ظرفیت‌های شرکت‌های دانش بنیان برای ارتقا و بهبود روند مدیریت پسماند‌ها در کشور و بومی‌سازی فناوری های موردنیاز، ارتقای مطالعات و تحقیقات علمی و بهره‌مندی از فناوری‌های نوین، تجارب سازنده بومی در زمینه مدیریت پسماند‌ها و به‌کارگیری توان تخصصی مراکز علمی و دانشگاهی، اجرای طرح‌های جامع مدیریت پسماند‌ها با اولویت کاهش تولید پسماند و تفکیک از مبدأ مبتنی بر هوشمندسازی جریان مدیریت پسماند‌ها از مبدأ تا مقصد، بهره‌گیری از سامانه‌های آموزشی، شبکه‌های اجتماعی، رسانه‌های جمعی به‌منظور ارتقای دانش، اطلاع‌رسانی مطلوب و ارتقای مشارکت عمومی در مدیریت بهینه پسماندها، تقویت فعالیت‌های بین بخشی، سازمان‌های مردم‌نهاد و گسترش مشارکت‌های تخصصی با ذینفعان در حوزه فعالیت‌های مرتبط، توسعه و حمایت صنایع بازیافت و ایجاد شهرک‌های صنعتی بازیافت و تبدیل پسماند و نهادینه‌سازی چرخه اقتصادی مدیریت پسماند‌ها با مشارکت نهاد‌ها و ذی‌نفعان مربوط، توسعه و تأمین ناوگان و تجهیزات متناسب با مدیریت پسماند‌های شهری و روستایی بود.
به گزارش خبرگزاری‌ها، قرارگاه پسماند در کشور با دو اولویت اساسی آغاز به کار کرده است، یکی تکمیل زباله‌سوز ساری ظرف شش ماه که رئیس جمهوری برای آن ضرب‌الاجل تعیین کرده است و دیگری مدیریت زباله سوز سراوان رشت. با این حال چهارشنبه هفته گذشته علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در جمع نمایندگان وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های ذینفع در کارگروه مدیریت پسماند بر عملیاتی شدن وظایف دستگاه‌ها تاکید کرد. او با بیان اینکه وضعیت پسماند کشور در شان نظام جمهوری اسلامی ایران نیست و امروز بار این تکلیف برعهده ما است و از این به بعد مسئولان اجازه نخواهد داد در محیط زیست، محیط کسب‌وکار و محیطی که فرزندان ما رشد می کنند شاهد همچین شرایطی باشیم، گفت: متاسفانه در حوزه پسماند شبکه‌های غیرقانونی و زیرزمینی در کشور تشکیل شده است و در حال فعالیت هستند که وضعیت مناسبی ندارد و باید ساماندهی شود. او تاکید کرد که عدم تولید پسماند می‌بایست در دستور کار وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های ذی‌نفع قرار گیرد و در این زمینه فرهنگ سازی شود و طرح‌های تفکیک پسماند از مبداء توسط خانوارها مدنظر قرار گیرد. او شهرداری مشهد را الگویی برای مدیریت پسماند کشور معرفی کرد و تاکید کرد: ۷۵ درصد سرمایه کشور دفن می‌شود. با ارزش افزوده ای که در شهرداری مشهد اتفاق می افتد و رویکرد نوینی که در شهرداری مشهد دنبال می شود سرمایه‌گذاران خوبی پای کارآمدند که هم به لحاظ اشتغالزایی و هم به لحاظ درآمدزایی برای کشور بسیار ارزنده است و دستگاه‌ها در حوزه پسماند با پیگیری ها می‌توانند خودگردان عمل کنند.
مساله پسماند در شمال کشور که این روزها بهانه‌ای برای تشکیل قرارگاه پسماند در سطح ملی هم شده است، همواره دغدغه مسئولان شهری و مردم محلی بوده است. مسعود تجریشی، معاون سابق محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور سال ۹۷ گفته بود برای مدیریت پسماند در شمال کشور حداقل چهار هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است. او از نمایندگان خواسته بود تا در فصل بودجه به موضوع پسماند استان‌های شمالی توجه ویژه‌ای نشان دهند. او همچنین سال ۹۸ با اشاره به اینکه موضوع جمع آوری پسماندها در حوزه شهری بر عهده وزارت کشور است، گفت: هم اکنون شمال کشور به دلیل حجم زیاد پسماند در یک وضعیت نابسامانی قرار دارد و ما باید از وزارت نیرو ما به تفاوت هزینه سوزاندن زباله‌ها را به عنوان پول برق دریافت کنیم، اما وزارت نیرو برای پرداخت هزینه زیر بار نمی‌رود.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

فعالیت مراکز منتخب معاینه فنی شهر تهران در روزهای ۱۰ و ۱۲ فروردین

فعالیت مراکز منتخب معاینه فنی شهر تهران در روزهای ۱۰ و ۱۲ فروردین

کاشت «یک میلیارد نهال» با چقدر پول و آب؟

ابهام‌های مرکز پژوهش‌های مجلس دربارهٔ طرح دولت

کاشت «یک میلیارد نهال» با چقدر پول و آب؟

استمرار مازوت‌سوزی «بحران مدیریت» است

بیانیهٔ سازمان‌های مردم‌نهاد استان مرکزی خطاب به مسئولان کشور:

استمرار مازوت‌سوزی «بحران مدیریت» است

 کنشگران سند امنیت غذایی را مطالبه کنند

محمد درویش در غرفه پیام ما در نمایشگاه مطبوعات مطرح کرد:

 کنشگران سند امنیت غذایی را مطالبه کنند

اصرار بر تخلف محیط‌زیستی

مخابرات همچنان در حال ساخت دکل در مجاورت یک دبیرستان دخترانه در روستای «الواج» ارومیه است

اصرار بر تخلف محیط‌زیستی

ایران رتبه اول شدت مصرف انرژی در دنیا

ایران رتبه اول شدت مصرف انرژی در دنیا

عوارض آلایندگی به صندوق ملی محیط‌زیست واریز نمی‌شود

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:

عوارض آلایندگی به صندوق ملی محیط‌زیست واریز نمی‌شود

فریاد از بی‌نفسی

سه‌شنبه‌های اعتراضی دربارهٔ مازوت‌سوزی در اراک به هفتهٔ پنجم رسید

فریاد از بی‌نفسی

تدوین لایحه «تغییر اقلیم»

پیشنهاد پیوست محیط زیست برای همهٔ طرح‌های توسعه روی میز دولت است

تدوین لایحه «تغییر اقلیم»

امکان فیلتراسیون نیست؛ نیروگاه شازند باید جا‌به‌جا شود

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان مرکزی؛

امکان فیلتراسیون نیست؛ نیروگاه شازند باید جا‌به‌جا شود

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *