پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | وعده بیش از 100 کشور برای حفاظت از جانوران

نشست ۵ روزه حفاظت از تنوع زیستی در چین پایان یافت

وعده بیش از 100 کشور برای حفاظت از جانوران

رئیس‌جمهوری چین وعده داد 1.5 میلیون یوان معادل 232 میلیون و 500 هزار دلار برای حفاظت از تنوع زیستی به کشورهای در حال توسعه کمک کند





وعده بیش از 100 کشور برای حفاظت از جانوران

۲۴ مهر ۱۴۰۰، ۰:۰۰

قسمت اول پانزدهمین کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل یا COP15 با محور «تمدن اکولوژیکی: ساخت آینده‌ای مشترک برای تمام جان‌های روی کره‌زمین» در طول ۵ روز به میزبانی چین برگزار شد. همه‌گیری بیماری کووید-۱۹ که تاریخ برگزاری این نشست را دو بار عقب انداخته بود و در نهایت برگزارکنندگان آن تصمیم گرفتند تا این دوره را در دو قسمت برگزار کنند. قسمت اول آن از ۱۱تا ۱۵ اکتبر (۵ روز گذشته) به صورت مجازی برگزار شد. قسمت دوم این نشست نیز از ۲۵ آوریل تا ۸ می در کونمینگ مرکز استان یون نان با محور حفاظت از طبیعت و گونه‌ها طی دهه آینده و به صورت حضوری خواهد بود.

استان یون‌نان واقع در جنوب غرب چین دارای اکوسیستم‌های مختلف است و منطقه‌ای غنی از تنوع زیستی در جهان به شمار می‌رود. یکی از اهداف برگزاری COP15 ارتقاء سطح حفاظت از تنوع زیستی به میزان تغییرات اقلیمی است. به گفته کارشناسان محیط زیست، اکوسیستم‌های سالم، به طور مشخص جنگل‌ها و اقیانوس‌ها قدرت جذب کربن بالایی دارند پس حفاظت از تنوع زیستی با بحران تغییرات اقلیمی گره خورده است. کاهش گرمایش کره زمین نیز خطر انقراض جانوران را نیز کاهش می‌دهد.
ارتباط نشست‌های تنوع زیستی با تغییرات اقلیمی
همایش احزاب یا COP، نشست‌هایی زیر نظر سازمان ملل است که سران دولت‌ها، نمایندگان سازمان‌های محلی و سازمان‌های مردم‌نهاد در آنها شرکت می‌کنند. سازمان ملل نشست‌های COP را با محورهای متفاوتی از جمله تغییرات اقلیمی و حفاظت از تنوع زیستی برگزار می‌کند. تاکنون نشست‌های تغییرات اقلیمی و تنوع زیستی به طور مستقل فعالیت می‌کردند اما در نهایت به گفته الیزابت ماروما، مدیر اجرایی کنوانسیون تنوع زیستی این دو بحران به یکدیگر گره خورده‌اند و راه‌حل‌ها باید هر دو بحران کارساز باشد. شناخته‌شده‌ترین COP نشست‌های تغییرات اقلیمی است که هر سال در کشور متفاوتی برگزار می‌شود. برگزاری کنفرانس سال ۲۰۱۵ در فرانسه منجر به شکل‌گیری معاهده پاریس شد. هدف این معاهده کاهش گرمایش کره زمین به کمتر از ۲ درجه و ترجیحا ۱.۵درجه سانتی‌گراد است. کنفرانس احزاب در پاریس یاCOP21 بیست‌ویکمین کنفرانس تغییرات اقلیمی بود.
نشست حفاظت از تنوع زیستی
رهبران ۱۵۰ کشور دنیا کنوانسیون تنوع زیستی را سال ۱۹۹۲ در نشست ریودوژانیرو با هدف حفاظت از تنوع زیستی امضا کردند. امروز ۱۹۵ کشور به علاوه اتحادیه اروپا عضو این کنوانسیون شده‌اند که آمریکا و واتیکان عضو این دسته نیستند. بر اساس پیش‌نویس بیانیه‌ای که روی وب‌سایت کنفرانس منتشر شده انتظار می‌رود تا بر تلاش‌ها و تعهدات کشورهای بسیاری تاکید شود تا سال ۲۰۳۰، از ۳۰درصد مناطق خشک و اقیانوسی حفاظت کنند.
تنوع زیستی به زمین جان می‌دهد
در جریان این نشست که نمایندگان ایران هم در آن شرکت کردند، شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری جمهوری خلق چین اعلام کرد برای تشکیل صندوقی به منظور حفاظت از گونه‌های مختلف گیاهان و جانوران در کشورهای در حال توسعه، ۱.۵ میلیون یوان معادل ۲۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار اهدا می‌کند. شی همچنین وعده داد تا سرعت توسعه انرژی بادی و خورشیدی را در چین افزایش دهد: «تلاش‌هایمان برای توسعه انرژی تجدیدپذیر را بیشتر می‌کنیم و سرعت برنامه‌ریزی پروژه‌های انرژی باد و فوتوولتائیک با مقیاس بزرگ را در صحراها و مناطق اطراف افزایش می‌دهیم.» رئیس‌جمهوری چین افزود: «ساخت فاز اول این پروژه‌ها با ظرفیت تولید ۱۰۰ میلیون کیلووات برق شروع شده است.» شی همچنین از احداث پارک‌های ملی جدید خبر داد. یکی از پارک‌ها قرار است در فلات تبت که سرچشمه سه رودخانه بزرگ آسیاست تاسیس شود. یک پارک ملی برای پانداهای بزرگ استان سیچوان در جنوب غرب چین و پارک دیگری برای ببرهای سیبری و پلنگ‌های آمور در شمال غرب چین نیز تاسیس خواهند شد. به گفته شی مساحت کل این مناطق حفاظت شده به ۲۳۰هزار کیلومتر مربع می‌رسد که ۳۰درصد از مساحت زمین را به خود اختصاص خواهد داد.
شی جین پینگ در سخنرانی خود تاکید کرد که تنوع زیستی به زمین جان می‌دهد و حفاظت از آن به ارتقای توسعه پایدار بشر کمک می‌کند.
به گفته رسانه‌های چینی، این کشور به منظور اجرای برنامه حفاظت از تنوع زیستی، نزدیک به ۱۸درصد از خشکی را به منطقه حفاظت‌شده تبدیل کرده که باعث شده که ۹۰درصد گونه از اکوسیستم زمینی و ۷۱درصد گونه‌های وحشی را تحت پوشش خود قرار دهد. رئیس‌جمهوری چین همچنین پیش‌تر قول داده بود که چین قبل از سال ۲۰۳۰ که انتشار دی‌اکسید کربن به ازای هر واحد تولید داخلی را تا سال ۲۰۳۰ را به ۶۵درصد میزان آن در سال ۲۰۰۵ می‌رساند و خنثی کردن آن تا سال ۲۰۶۰ به وقوع خواهد پیوست. در روزهای گذشته، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه هم پیامی ویدئویی به پانزدهمین کنفرانس تنوع زیستی سازمان ملل فرستاد و گفت: «بار مسئولیت مبارزه با تغییرات اقلیمی و مشکلات محیط زیستی نباید تنها بر دوش کشورهای خاصی قرار گیرد.» او به این اشاره کرد که «رسیدگی به مسئله تغییرات آب و هوایی ضروری است» و «همه کشورها بدون توجه به قدرت اقتصادی، موقعیت جغرافیایی و مسئولیت تاریخی خود باید در مسیر مبارزه با تغییرات اقلیمی تلاش کنند». اردوغان همچنین گفت:‌ «نابودی محیط زیست یکی از دلایل تبدیل شدن دریای مدیترانه به عنوان گهواره تمدنی جهان به گورستان پناهجویان است.» رئیس جمهور ترکیه اعلام کرد که با توجه به اهمیت تغییرات اقلیمی و تنوع زیستی برای ترکیه، سال آینده میزبان شانزدهمین کنفرانس تنوع زیستی سازمان ملل خواهد بود و طی سال‌های 2022 تا 2024 نیز ترکیه ریاست این ساز و کار را برعهده خواهد داشت.
احیای اقتصاد همگام با حفاظت از تنوع زیستی
شی، رئیس جمهور چین همچنین درخواست کرد تا اداره محیط زیست جهانی سیستمی «منصفانه‌تر» و «منطقی‌تر» شود و در جریان احیای اقتصاد و حفاظت از محیط زیست، به کشورهای در حال توسعه توجه بیشتری شود. از نظر شی، محیط زیست خوب، ثروت اقتصادی است و اقتصاد و محیط زیست باید به طور هماهنگ پیشرفت کنند. او همچنین با تاکید بر همکاری کشورها چهار پیشنهاد شامل هماهنگی میان انسان و طبیعت با کمک تمدن اکولوژیکی، تحقق توسعه پایدار جهانی با محرکه ایده سبز، برقراری انصاف و عدالت اجتماعی با محوریت رفاه مردم و در نهایت حفظ سیستم مدیریت جهانی عادلانه و منطقی بر اساس قوانین بین‌المللی را مطرح کرد.
روز چهارشنبه نیز بیش از ۱۰۰ کشور قول دادند تا حفاظت از جانوران را محور اصلی تصمیم‌گیری‌های دولت خود قرار دهند

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *