پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | گشت ار شاد مقابل آینه

پلیس فیلم برخورد خشن گشت ارشاد با یک زن را تایید و مامور خاطی را مجازات کرد زنان مجلس و دولت فقط سکوت کردند

گشت ار شاد مقابل آینه

از 15 عضو فراکسیون زنان، 9 نفر فیلم را ندیده بودند بقیه اعضا هم حاضر به گفت‌وگو نشدند محمدبیگی، عضو فراکسیون زنان به «پیام ما»: جلسات منظم نداریم، تلاش می‌کنیم فیلم را بررسی کنیم





گشت ار شاد مقابل آینه

۲۴ مهر ۱۴۰۰، ۰:۰۰

انتشار فیلم کوتاهی که نشان‌دهنده برخورد خشن ماموران گشت ارشاد با یک زن بود واکنش انتقادی چهره‌های سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا و فعالان مدنی را در پی داشت. نیروی انتظامی البته در برابر این انتشار این فیلم سکوت نکرد و ضمن تایید فیلم، از مجازات مامور خاطی خبر داد. فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی و معاونت زنان ریاست جمهوری اما تاکنون واکنشی به این موضوع نداشته‌اند. سکوت، تنها پاسخ آنان بود.

بیست و یکم مهر‌ماه است. آفتاب چشم ماموران را اذیت کرده، آنقدر که به ناچار، پلک‌هایشان را برهم فشار داده‌اند اما هوا گرم نیست. این را می‌توان از پوشش‌شان فهمید. آن‌ها فقط 40 ثانیه برای انجام ماموریت محوله زمان نیاز دارند. 40 ثانیه‌ای که از دید آن‌ها فقط یک ماموریت ساده است ولی برای آن زن، احتمالا یکی از تلخ‌ترین روزهای زندگی‌اش. ماموران 4 نفرند. 2 مرد و 2 زن. همگی با لباس‌های شخصی. یکی از مردان مامور دست به کمر ایستاده و مشغول تماشای اطراف است. با نگرانی چشم به اطراف می‌چرخاند. مرد دوم اما با قدرت هرچه تمام تر در کنار 2 مامور زن تلاش می کند به هر شکلی که شده زن از دید خود خاطی را سوار ون کند. ونی سفید رنگ که حداقل در ظاهر با ماشین‌های مورد استفاده ماموران گشت ارشاد اندکی تفاوت دارد. رنگ سبز و سفید مورد استفاده در اکثر ماشین‌های گشت ارشاد، در ون مورد اشاره، استفاده نشده بود. فقط روی در آن نوشته شده بود: «فرماندهی انتظامی تهران بزرگ».
همین تفاوت کوچک در ساعات اولیه انتشار فیلم سبب شد تا برخی کاربران موسوم به ارزشی در شبکه اجتماعی توئیتر تلاش کنند اصل فیلم را زیر سوال ببرند اما نیروی انتظامی فیلم را تکذیب نکرد. شهروندی که فیلم را تهیه کرده، در طول فیلم، ساکت است ولی در عوض صدای جیغ زنی که ماموران گشت ارشاد تلاش می‌کنند سوار ماشین اش کنند، به خوبی شنیده می‌شود به ویژه از ثانیه 10 به بعد. جایی که مامور زن حاضر در بیرون خودرو، موهای قهوه‌ای رنگ فرد از دید خود متهم را در دست می‌گیرد و با کشیدن‌اش، تلاش می‌کند او را به داخل ماشین بفرستند. مامور مرد هم با تمام توان او را به داخل ماشین هل می‌دهد. ثانیه 16 اما فیلمبردار هم از حجم خشونت روا داشته شده به سطوح می‌آید و با گفتن «سرشو کوبیدن به ماشین»، نارضایتی خود را نشان می دهد. مامور زنی که داخل خودرو قرار گرفته هم در این میان با استفاده از وسیله‌ای که چیستی‌اش در شبکه های اجتماعی مشخص شد، به همکارانش کمک می‌کند. کمکی که در نهایت موثر واقع و زن به زور سوار اتومبیل گشت ارشاد شد. 2 مرد هم پس از بسته شدن در عقب خودرو، سوار ون می‌شوند تا محل حادثه را ترک کنند.
قلاب 14 میلیونی شکار
آن‌ها رفتند ولی این فیلم ماند و شبکه‌های اجتماعی. وقتی همه مشغول نقد رفتار ماموران بودند. سیدعلی موسوی، یکی از کاربران ارزشی توئیتر از ابزار مورد استفاده توسط ماموران پرده برداری کرد: « Catch Pole». اوایل کلیپ، جایی که زن در مقابل تلاش ماموران برای سوار کردنش به ون گشت ارشاد مقاومت می‌کند، استفاده نیروی حاضر در صحنه از این قلاب به خوبی نمایان می‌شود. وسیله‌ای که برای زنده‌گیری حیوانات استفاده می‌شود. همین مساله انتقادات به پلیس را دو چندان کرد ولی آنان هیچ پاسخی به استفاده از این وسیله ندادند و نگفتند استفاده از آن مطابق کدام قانون صورت گرفته است. فروشگاه‌های آنلاین داخلی هم مشابه این وسیله را موجود نداشتند ولی امکان خریدش از فروشگاه آمازون فراهم است با قیمتی حدود 200 دلار. فروشگاه اینترنتی «مالتینا» که امکان خرید ایرانیان از آمازون را فراهم کرده و مجوز فعالیت از طرف اتحادیه کسب و کارهای مجازی و وزارت فرهنگ و ارشاد در کنار نماد اعتماد الکترونیکی دارد، تنها فروشگاهی بود که امکان خرید قلاب زنده‌گیری شکار مورد استفاده توسط ماموران گشت ارشاد در ویدیوی منتشر شده را فراهم می‌کرد. آن هم با مبلغی حدود 14 میلیون تومان. این فروشگاه زمان دریافت کالا را 3 تا 8 هفته بعد از ثبت سفارش اعلام کرد.
بمب اتم، وسط تهران
پیام کاویانی، رئیس پلیس امنیت عمومی پایتخت رسما کلیپ منتشر شده را تایید کرد ولی همزمان از «برخورد انضباطی» با مامور خاطی گفت. او تاکید کرد که «در این ماموریت برخورد نامناسب و خارج از ضوابط» از سوی ماموران صورت گرفته ولی هیچ توضیحی درباره استفاده
ماموران از قلاب زنده‌گیری حیوانات ارائه نکرد. عمادالدین باقی، فعال حقوق بشر اما در توئیتر خود نوشت که «استفاده از قلاب مربوط به گرفتن حیوانات برای بازداشت این زن، جزو ابزارهای سازمانی موجود در ماشین پلیس» است. او انتشار کلیپ‌هایی از این دست را مثال انفجار بمب اتم وسط تهران دانست و خواستار برخورد قاطع با ماموران خاطی و جمع شدن بساط گشت ارشاد در ایران شد. محمد پدرام، فعال فرهنگی حاضر در شبکه اجتماعی توئیتر از دیگران منتقدان گشت ارشاد بود. او که خود در زمره روحانیون قرار دارد، با انتقاد از کلیپ منتشر شده نوشت: « گشت ارشاد، ادابازی دولت است برای فریفتن مذهبی‌ها که مثلا ما به مطالبات فرهنگی شما اهتمام داریم! طرحی که هم‌واره به تلقی مردم از دین و متدینین و حتی پلیس صدمه زده و اسباب نفرت فراهم آورده، طرح باطلی است! طرحی که بهره‌برداری‌اش را دشمن بکند و تاوانش را دوستان بدهند، طرح باطلی است!» گروهی دیگر از کاربران اصولگرای توئیتر هم به طعنه اظهارات گذشته رئیسی را یادآوری کردند. ابراهیم رئیسی در جریان مناظرات انتخابات ریاست جمهوری گفته بود که در دولت او «گشت ارشاد فقط برای مدیران» خواهد بود ولی پس از حضورش در دولت، هم اعلام اموال مسئولان محرمانه و ممنوع شد و هم گشت ارشاد فعال تر از گذشته.
معنای دفاع از طرح صیانت روشن می‌شود
پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس دهم از بعد دیگری به بررسی کلیپ منتشر شده پرداخت. این نماینده سابق مجلس در گفت‌وگو با «پیام ما» با انتقاد از گشت ارشاد گفت: «کجای دنیا یک زن، یک انسان را اینطور سوار ماشین می‌کنند؟ کدام اسلام اجازه داده یک مرد این چنین پای یک زن نامحرم را بگیرد و او را سوار ماشین کند؟ کجای اسلام گفته با خشونت با مردم برخورد کنید؟» سلحشوری در بخش دیگری از اظهاراتش حجاب زنی که به زور سوار ماشین گشت ارشاد شده بود را هم بدون ایراد دانست و بیان کرد: «آنچه ما دیدیم، این بود که حجاب آن زن هیچ ایرادی نداشت و معمولی بود. اگر قرار باشد با این حجاب هم مردم را بگیرند که باید نیمی از زنان ایران را بازداشت کنند.» او انتشار کلیپ‌هایی از این دست را دلیل اصرار نمایندگان بر طرح صیانت دانست و به «پیام ما» گفت: «وقتی می‌گویند طرح صیانت باید تصویب شود، به دنبال دیده نشدن همین فیلم‌ها هستند. می‌خواهند مردم این خشونت را نبینند.» رئیس فراکسیون زنان مجلس دهم همچنین همزمانی انتشار این کلیپ با محرمانه دانستن اموال مسئولان جمهوری اسلامی را معنادار خواند و تصریح کرد: «یک دیدگاه می‌تواند آن باشد که می‌خواهند مردم حواسشان از آن اتفاق پرت شود. فراموش نکنید که محرمانه شدن اموال مسئولان از طرف آنانی که مدعی شفافیت بودند و فضای مجازی را با فحش به ما در مجلس دهم پر می‌کردند، امر بسیار خطرناکی است. ما که رای ندادیم اما آنانکه رای دادند، بگویند چرا همه چیز به یکباره تغییر کرد و مدعیان شفافیت شدند مخالف آن؟»
سکوت؛ از پاستور تا بهارستان
غوغای انتشار برخورد خشونت‌آمیز ماموران گشت ارشاد با یک زن و استفاده از قلاب شکار حیوانات اما از قرار معلوم به مجلس و دولت نرسید. معاونت زنان ریاست جمهوری هیچ واکنشی به این مسئله نشان نداد. فراکسیون زنان مجلس یازدهم هم همچنین. خبرنگار «پیام ما» تلاش کرد نظر نمایندگان زن مجلس یازدهم را درباره این کلیپ جویا شود ولی از 15 نماینده، فقط 9 نفر تلفن همراه خود را پاسخ دادند که هیچ کدام کلیپ منتشر شده را ندیده بودند. آنان درخواست خبرنگار «پیام ما» برای تماشای این کلیپ 40 ثانیه‌ای و گفت‌وگو درباره‌اش را هم با بهانه «جلسه داریم»، رد کردند. فاطمه محمدبیگی، عضو فراکسیون زنان مجلس یازدهم اما بررسی این کلیپ در فراکسیون زنان را بدون مانع خواند و به «پیام‌ما» گفت: «من این کلیپ را ندیده‌ام ولی ما پیگیر حقوق زنان در حوزه‌های اجتماعی هستیم و تلاش می‌کنیم این کلیپ را هم بررسی کنیم.»
هر 3 هفته، یک جلسه
همه این‌ها در کنار هم می‌تواند نشانی باشد از انفعال فراکسیون زنان مجلس یازدهم در حوزه رسیدگی به آسیب‌های مرتبط با زنان در قیاس با مجلس دهم. محمد بیگی در جریان گفت‌وگوی خود با «پیام ما» این اتهام را رد کرد ولی گفت که «ما به دلایل سفرها و ماموریت‌های نمایندگان، جلسات منظمی در فراکسیون زنان نداریم و آخرین جلسه حدود 2 یا 3 هفته پیش بود.» پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس دهم در جریان گفت‌وگوی خود با «پیام‌ما» در مواجه با انفعال زنان مجلس یازدهم در دفاع از حقوق زنان، به شکایت نیروی انتظامی از خود در دوران حضورش در مجلس اشاره کرد: «یکی از پرونده‌های من مربوط به شکایت نیروی انتظامی در ماجرای اظهاراتم درباره دختر تهران پارس بود. درباره ماجرای سحر خدایاری، دختر آبی هم برای من پرونده تشکیل دادند. وظیفه فراکسیون زنان است که سریعا به این مسائل رسیدگی کند نه این اینکه ماهی یک جلسه بگذارد.» پیش از این و در جریان زیرگرفتن یک زن به دلیل حجابش در ارومیه، سارا فلاحی، سخنگوی فراکسیون زنان وعده «برخورد قضایی با رفتارهای طالبانی» داده بود ولی هرگز فراکسیون زنان گزارشی درباره بررسی این مساله یا شکایت به قوه قضائیه ارائه نکرد تا کارشناسان بیش از پیش از انفعال آنان بگویند. انفعالی که می‌تواند زنان ایرانی را در مواجهه با خشونت عریان نهادهای قانونی، بی پناه‌تر از گذشته کند و باید پرسید در دولت و مجلسی که مدعی حفظ کرامت زنان بر مبنای اسلام‌اند، چرا برخورد قاطعی با این اقدامات صورت نمی‌گیرد و در عوض سکوت مسئولان شنیده می‌شود.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *