پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | عدم حضور کارشناس تنوع زیستی و راه ناکجاآباد آموزش و آگاهی‌رسانی

عدم حضور کارشناس تنوع زیستی و راه ناکجاآباد آموزش و آگاهی‌رسانی





۱۷ مهر ۱۴۰۰، ۰:۰۰

تنوع زیستی همیشه به سبب جذابیت‌های طبیعی در آموزش‌های عمومی بسیار مورد توجه بوده است. تنوع زیستی بستر حیات و توسعه بر روی کره‌زمین بوده و اجزای آن در توسعه و زیستمندی انسان‌ها و پایداری حیات نقش اساسی دارند. به طوری که در سال‌های اخیر فعالیت رسانه‌های جمعی مانند روزنامه، رادیو و تلویزیون روند روبه رشدی در خصوص پرداختن به تنوع زیستی داشته است. علاوه بر این سطح آموزش‌های عمومی در این حوزه نیز روز به روز همزمان با افزایش آموزش‌های محیط زیستی بالاتر رفته است. حال سوال اینجاست که منابع علمی و کارشناسان کافی برای پرداختن به تنوع زیستی و آموزش آن در کشور وجود دارد؟ آیا از منابع و کارشناسان تنوع زیستی به نحو درست استفاده می‌شود؟ آیا آموزش‌های تنوع زیستی به نحو مطلوب اطلاعات درست را در اختیار مخاطب قرار می‌دهند؟ به چه میزان اطلاعات اشتباه منتشر شده می‌تواند به حفاظت از تنوع زیستی آسیب‌رسان باشد؟ و بسیاری از سوالات دیگر که امروزه ذهن کارشناسان تنوع زیستی را مشغول کرده است.
در واقع تعداد کارشناسان تنوع زیستی در کشور به دلیل نبود وجود ظرفیت‌های شغلی در داخل کشور بسیار اندک و محدود است، در حالی‌که از ظرفیت همین کارشناسان نیز به ندرت در بخش‌های مختلف آموزشی و پژوهشی در کشور استفاده می‌شود. با این‌که هر روز شاهد انتشار اطلاعات سمعی و بصری بسیاری در خصوص تنوع زیستی از منابع مختلف هستیم، ولی متاسفانه هیچ کارشناس ناظری برای صحت‌سنجی و تایید این اطلاعات وجود ندارد. اطلاعاتی که امروزه در منابع مختلف منتشر می‌شوند بعضا دارای اشتباهات بسیار فاحش و در برخی مواقع به سبب انتشار اطلاعات نادرست موجب افزایش تعارضات انسان و حیات وحش و سخت‌تر کردن کار مدیریت تعارض می‌شوند.
یکی از موارد قابل ذکر در این خصوص مستندات حیات وحش پخش شده از رسانه ملی است. به ویژه مستندهای حیات وحش خارجی که توسط تیم مترجمی ترجمه و دوبله می‌شوند، درحالی‌که هزینه زیادی برای ترجمه و دوبلوری اختصاص داده می‌شود، به دلیل نبود نظارت کارشناس تنوع زیستی و حیات وحش در پروسه تولید این مستندات اطلاعات موجود در مستند به درستی به مخاطب انتقال داده نمی‌شود. متاسفانه نگاه اشتباه به تنوع زیستی واحساس نیاز نکردن به استفاده از کارشناس تنوع زیستی در حوزه‌های مختلف باعث شده است امروزه در رسانه‌های جمعی شاهد تکرار این اشتباهات و ارائه اطلاعات اشتباه به مخاطبان و جامعه عمومی باشیم. استفاده از مشاوران تنوع زیستی و حیات وحش در رسانه‌ها می‌تواند گامی موثر در کاهش اشتباهات و انتشار آن‌ها در جامعه باشد. همچنین حضور و مشاوره کارشناس تنوع زیستی در پروژه‌های آموزش محیط زیست بسیار ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. اگر ما به دنبال اثرگذاری و افزایش آگاهی‌های عمومی در راستای حفاظت از تنوع زیستی کشورمان هستیم، گام اول ارائه درست و صحیح اطلاعات به جامعه مخاطب است.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *