سایت خبری پیام ما آنلاین | «شاهین» جان 7 نفر را گر فت

توفان حاره‌ای در ایر ان و عمان قربانی گرفت، وضعیت هنوز ناپایدار است

«شاهین» جان 7 نفر را گر فت

6 ایرانی و پاکستانی در پسابندر و یک کودک در عمان غرق شدند، 13 نفر مصدوم و 122 به دلیل مشکلات تنفسی راهی بیمارستان شدند بیش‌ از ۷۱۰ میلیارد ریال به شبکه توزیع برق شهرهای چابهار، دشتیاری، قصرقند و راسک خسارت وارد شده است





۱۲ مهر ۱۴۰۰، ۰:۰۰

|پیام ما| توفان شاهین-گلاب اکنون تغییر مسیر داده و از جنوبی‌ترین نقطه کشور دور شده اما در دو روز گذشته جان 6نفر را گرفته و 13 نفر را مصدوم کرده است. جریان چرخند حاره‌ای گلاب-شاهین، عصر جمعه به سیستان‌وبلوچستان رسید و شرق و جنوب هرمزگان را هم در برگرفت. در حالی که همزمان بادهای 120 روزه هم وزیدن گرفته است، دیروز 122 نفر به دلیل مشکلات تنفسی راهی بیمارستان‌ها شده‌اند. علاوه بر این‌ها توفان سهمگین دست کم برق 10 روستا را در هرمزگان قطع کرده و به تاسیسات برق سیستان‌وبلوچستان 71‌میلیارد تومان خسارت وارده کرده است. اکنون شاهین به عمان رسیده و تا کنون جان یک کودک را گرفته است.

چهارشنبه گذشته کم فشار فعال در شمال‌غرب هند با ورود به دریای عرب به یک کم‌فشار حاره‌ای تبدیل شد و با دریافت انرژی از دریا، به یک چرخند حاره‌ای تبدیل شد. توفان شاهین که جمعه شب به نزدیک‌ترین فاصله به سواحل جنوب ایران رسید، پس از ادامه حرکت غرب سوی خود، دیروز در فاصله 180 کیلومتری چابهار قرار گرفت و به سمت جنوب-جنوب غرب متمایل شد. اینطور که علی ملاشاهی، رئیس گروه پیش‌بینی و هشدار هواشناسی سیستان‌و‌بلوچستان گفته از روز شنبه توفان در حوالی مرکز دریای عمان قرار گرفته و با سرعت 10 کیلومتر بر ساعت به سمت جنوب غرب و سواحل کشور عمان در حرکت است. براساس آخرین اطلاعات انحراف چرخنده طوفان حاره‌ای شاهین به سمت دریاست و از سواحل هرمزگان فاصله گرفته است اما این فاصله گرفتن از سواحل جنوبی به معنی پایان شرایط مخاطره‌آمیز نیست. «همچنان شرایط دریای عمان برای فعالیت‌های دریایی به شدت نامناسب است و توصیه می‌شود تا زمان عادی شدن شرایط همچنان فعالیت‌های دریایی ممنوع باشد.» هشدارهای سازمان هواشناسی کشور هم همین را می‌گوید: تداوم فعالیت سامانه چرخند حاره‌ای شاهین.
مرگ 6 ایرانی و پاکستانی در پسابندر
عصر شنبه در خبرها آمده بود که پنج صیاد ایرانی و پاکستانی در اثر شکستن لنج‌هایشان مفقود شده‌اند. عمران تارم، عضو شورای اسلامی بندر بریس به تسنیم گفته است: «یک نفر به نام اقبال طاهرنژاد اهل بریس و محمدکریم چپانی اهل سماچ از توابع بریس در بخش مرکزی شهرستان دشتیاری به همراه سه نفر تبعه پاکستانی در اثر شدت توفان گلاب مفقود شدند.» به گفته او این افراد یاد شده در مسیر پسابندر به بریس دچار حادثه شده‌اند و از سرنوشت آنان خبری در دست نیست. نیروهای مردمی برای تجسس افراد مفقود شده در تلاش هستند و قطعی سیستم ارتباطی در پسابندر مشکل را دو چندان کرده است. مسئولان پس از گذشت یک روز می‌گویند ظاهرا آنها جانشان را از دست داده‌اند.
از سوی دیگر علیرضا شهرکی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان‌و‌بلوچستان به ایرنا گفته است که ۱۲۲ نفر از مردم منطقه سیستان در شمال این استان به دلیل مشکلات تنفسی ناشی از توفان و گرد و خاک از روز گذشته تاکنون روانه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شدند. به گفته او این افراد به دلیل عوارض تنفسی، چشمی و قلبی ناشی از توفان به بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و پایگاه‌های اورژانس مراجعه کرده‌اند؛ ۱۸ نفر از آنها در بیمارستان‌های شمال سیستان‌و‌بلوچستان بستری و ۱۰۴ نفر به صورت سرپایی درمان شدند.
دریا همچنان مواج است
سازمان هواشناسی در هشداری نارنجی‌رنگ با اشاره به ادامه فعالیت سامانه چرخند حاره‌ای شاهین آورده است: «فعالیت این سامانه در روز یکشنبه موجب افزایش ارتفاع موج ۳ تا ۴ متر، افزایش سرعت باد تا ۷۰ کیلومتر بر ساعت و سرعت باد لحظه‌ای بیش از ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، بارش شدید باران، وقوع رگبار و رعدوبرق در نیمه غربی تنگه هرمز و دوشنبه (۱۲ مهرماه) موجب افزایش ارتفاع موج ۱ تا ۱.۵ متر در سواحل و ۲ تا ۳ متر در فراساحل همراه با وقوع رگبار و رعد‌وبرق و وزش باد خیلی شدید در نواحی فراساحلی دریای عمان، تنگه هرمز و شرق خلیج فارس می‌شود.»
به دنبال این هشدار، اختلال در ترددها و فعالیت‌های دریایی، آسیب رسیدن به قفس‌ها و تورهای صیادی، خسارت وارد شدن به قایق و شناورهای کوچک و غرق شدن شناگران از مخاطرات حاکمیت این شرایط جوی اعلام شده و سازمان هواشناسی نسبت به ممانعت از ترددهای دریایی به‌ویژه از تردد شناورهای سبک و قایق‌های صیادی و تفریحی و در نظر گرفتن تمهیدات لازم توسط کلیه فعالان دریایی، ممانعت از شنا توصیه کرده است.
با ورود سامانه کم‌فشار حاره‌ای از روی اقیانوس هند به دریای عمان و تاثیر آن در جنوب شرق کشور، دیروز در جنوب سیستان‌و‌بلوچستان و شرق هرمزگان و دریای عمان بارندگی شدید و وزش باد شدید ‌پیش‌بینی شد. صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا به ایسنا گفته است که در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه، در شرق کشور به‌ویژه منطقه زابل و شرق کرمان در برخی ساعت‌ها وزش باد شدید با احتمال خیزش گرد و خاک ‌پیش‌بینی می‌شود. به گفته او آب‌های دریای عمان و تنگه هرمز طی این مدت مواج و این شرایط منجر به صدور هشدار قرمز در این نواحی شده است.
با اینکه گفته می‌شود خطر از سر ایران گذشته، به گفته رییس اداره هواشناسی دریایی چابهار با وجود فاصله حدود ۲۲۰ کیلومتری چشم توفان از سواحل سیستان‌و‌بلوچستان همچنان شرایط چابهار ناپایدار و ناایمن است.
تیر برق‌ها افتاد، برق قطع شد
چرخند حاره‌ای شاهین باعث شکستن تعدادی از تیرهای برق در منطقه لیردف در شرق جاسک در هرمزگان شده است. محمد رادمهر، فرماندار جاسک گفته که «۱۰ تیر برق شکسته که احتمال افزایش آن‌ها وجود دارد. منطقه‌ای که این تیرها شکسته‌اند ۲۰ روستا را شامل می‌شود.» از یک روز پیش از توفان، شماری از اهالی روستای کروچ در جاسک با درخواست خودشان در مکانی امن در همان حوالی روستا اِسکان یافته یافته‌اند. درنهایت علی نیکزاد، نائب رئیس مجلس تعداد فوتی‌ها را ۶ نفر اعلام کرده است.
از سوی دیگر مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان‌و‌بلوچستان گفته پست و تیرهای برق زیادی در چابهار و کنارک آسیب‌دیده و طبق نخستین برآوردها این میزان خسارت حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیارد تومان بوده است.
طبق گفته مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق این استان نیز، شاهین بیش‌از ۷۱۰ میلیارد ریال به شبکه توزیع برق شهرهای چابهار، دشتیاری، قصرقند و راسک خسارت وارد کرده است.
ثبت بارش‌های شاهین در 35 ایستگاه هواشناسی
با فعالیت چرخند حاره‌ای شاهین در ۳۵ ایستگاه هواشناسی و باران‌سنجی در ۱۰ شهرستان سیستان‌وبلوچستان بارندگی گزارش شده است. محسن حیدری، مدیرکل هواشناسی استان به مهر گفته که بارندگی در چابهار، کنارک، دشتیاری، زرآباد، راسک، سرباز، نیکشهر، قصرقند، سراوان و سیب سوران بارندگی گزارش شده است. بر اساس توضیح او عمده مخاطرات جوی که در جریان فعالیت طوفان روی داد، وزش باد شدید و گردوخاک، مواج شدن شدن دریا، بارش‌های شدید، آبگرفتگی معابر و وقوع سیلاب و رعد‌وبرق بوده است.
یک کودک در عمان جان باخت
توفان «شاهین» که دیروز به عمان رسید، موجب مرگ یک کودک شد. ایرنا از پایگاه خبری «اثیر» عمان نوشته است که این کودک در منطقه «العامرات» به یکی از حوضچه‌های آب پرتاب شد و جان خود را از دست داد.
همچنین مرکز ملی مدیریت حوادث غیر مترقبه عمان اعلام کرده که بارش شدید همزمان با این توفان موجب جاری شدن سیل در برخی مناطق «العامرات» شد و این توفان سیل‌آسا یک نفر که داخل خودرو بود را همراه با وسیله نقلیه‌اش برد که از سرنوشت او اطلاعی در دست نیست. همچنین بیش از ۲۷۰۰ نفر نیز در پناهگاه های اضطراری اسکان داده شدند.
العامرات در مسقط دیروز همزمان با توفان حاره‌ای شاهین شاهد بارش شدید باران به میزان ۱۴۹ میلی متر است که در پی آن همه خیابان‌ها بسته شده و تردد در بزرگراه مسقط فقط برای موارد اضطراری و امدادرسانی جریان دارد. فرودگاه‌های عمان نیز به دلیل شرایط جوی پروازها را به تعویق انداخته‌اند. سرعت باد در این توفان ۱۳۹ کیلومتر در ساعت و ارتفاع موج در دریای عمان و آبهای اطراف آن، ۱۲ متر برآورد شده است. سازمان هواشناسی عمان با اعلام اینکه بارش‌های پراکنده با شدت‌های مختلف در مناطق ساحلی این کشور ادامه دارد و توفان شاهین در ۲۴ ساعت آینده شدیدتر و دریا مواج خواهد شد.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *