سایت خبری پیام ما آنلاین | اطلاع‌رسانی آشفته

«پیام ما» اظهارنظرهای متناقض مسئولان را درباره واکسیناسیون کرونا بررسی می‌کند

اطلاع‌رسانی آشفته





اطلاع‌رسانی آشفته

۸ مهر ۱۴۰۰، ۰:۵۱

واکسن‌های تک دوز وارد شده به ایران جانسون ان جانسون است، واکسن‌ها سینوفارم است. به زنان باردار واکسن فایزر تزریق می‌شود، واردات فایزر منتفی شد. حدود 80 هزار ایرانی به سفر اربعین رفته‌اند، زائران ایرانی اربعین بیش از 200 هزار نفر بوده‌اند و…، این‌ها تنها بخشی از اظهارات ضد و نقیضی است که در چند وقت اخیر مطرح شد بدون آنکه یک نفر از این هزاران مسئول به عواقب آن و تاثیرات روانی‌اش بر جامعه فکر کرده باشد.

مدیریت کرونا در ایران از آن جنس موضوعاتی است که شاید ده‌ها سال بعد در فیلم یا سریالی کوتاه چون چرنوبیل یا کتابی مفصل در معرض نمایش افکار عمومی جهانیان قرار گیرد تا شاید بخشی از تناقض‌ها و کاستی‌های مدیریت کرونا روشن شود. مسئولانی که این روزها و با تغییر دولت هم اظهاراتشان نه تنها نشانی از هماهنگی ندارد بلکه تضادها و تناقضات بیش از پیش هم شده است. نمونه آشکار این تناقض‌ها را می توان در شیوه اطلاع رسانی تولید واکسن برکت مشاهده کرد. چنان‌که مسئولان ستاد اجرایی فرمان امام (ره) درباره دلایل تاخیر تولید واکسن نیز اظهارات متفاوت و متناقضی داشته‌اند. حالا در تازه‌ترین اتفاق پس از آنکه وزیر بهداشت اعلام کرده بود زنان باردار با واکسن فایزر تولیدی در بلژیک واکسینه می‌شوند؛ در خبری تازه از سوی همین وزارتخانه اعلام شد که واکسن فایزر حتی برای زنان باردار نیز وارد نمی‌شود.
دلیل ایجاد این تناقض‌ها و تضادهای کلامی و گفتاری هرچه باشد، چه بی‌دقتی در بیان کلمات، چه ارائه اطلاعات غلط به مدیران و… می‌تواند منجر به کاهش اعتماد عمومی به نهادهای تصمیم‌گیر در بخش سلامت شود. پیش از این حوادث دیگری هم بحران اطلاع رسانی را نشان داده بود. از ماجرای زلزله بم تا آتش‌سوزی پلاسکو و… یکی از آشکارترین نمونه‌های اظهارات متناقض و بعضا خلاف واقع در ماجرای سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی رخ داد. تکذیب‌های اولیه و تایید بعدی دلایل حادثه به گواه پژوهشگران رسانه و علوم اجتماعی به اعتماد عمومی آسیب زد. این شیوه اطلاع‌رسانی حالا و در ماجرای کرونا هم ادامه دارد و از قرار معلوم هنوز سیاستی منسجم در این باره اتخاذ نشده است.
اربعین و هزار روایت
در جریان برگزاری راهپیمایی اربعین آن هم در شرایط اوج گیری ویروس کرونا در ایران و احتمال پیوستن موج پنجم و ششم این بیماری باز هم سویه دیگری از اطلاع رسانی مغشوش نمایان شد. نخستین تناقض به تعداد مجاز ایرانیان برای سفر به عراق اختصاص داشت. اول بار گفتند که عراق 30 هزار ایرانی را برای سفر اربعین می پذیرد و سفرها هم فقط از طریق مرز هوایی صورت خواهد گرفت. این خبر از سوی رئیس سازمان حج و زیارت اعلام شد ولی به یکباره او راسا تعداد ایرانیانی که مجاز به سفر به عراق هستند را 60 هزار نفر اعلام کرد. تعداد مجازی که بازهم رعایت نشد و علیرضا رشیدیان در دیدار با سرکنسول جمهوری اسلامی در کربلا اعلام کرد که «حدود 80 هزار نفر به عراق سفر کرده اند». این آمار و تفاوت 20 هزار نفری میان سقف مجاز در نظر گرفته شده برای ایرانیان با سفر کردگان به عراق برای مراسم اربعین، آخرین جزئیات اعلامی از سوی مقامات رسمی بود تا اینکه روز گذشته معاون وزیر راه و شهرسازی تمام پیش بینی ها را به هم زد و در اظهاراتی که ایرنا منتشر کرد، گفت که «آمار غیر رسمی ایرانیانی که به عراق سفر کرده اند حدود 200 هزار نفر است.» او تاکید کرده که «بیشتر این افراد از مرز زمینی به عراق رفته اند» حال آنکه پیشتر مسئولان مربوطه در وزارت کشور و استانداری های مربوطه تاکید کرده بودند که امسال خبری از سفر زمینی به عراق نخواهد بود.
اخبار ضد و نقیض اربعین اما فقط مربوط به تعداد اعزامی‌ها و چند و چون خروج آنان از ایران نبود. ماجرای برگشت آنان نیز خود مثنوی پر تناقض است. نخستین فردی که به بازگشت این افراد به کشور اشاره کرد، رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی بود. او در اظهارنظری قابل تامل در پاسخ به نگرانی ها از شیوع دوباره بیماری با بازگشت زائران به ایران گفت که از آنان به هنگام برگشت به کشور «تست چشمی کرونا» گرفته می‌شود. او توضیح نداد که مقصودش از این مهم چیست ولی چندی بعد رئیس سازمان حج و زیارت تاکید کرد که ورود به کشور منوط به تست PCR خواهد بود. او اما گفت که این تست در فرودگاه‌ها گرفته می‌شود تا تکلیف آنان که از طریق مرز زمینی به ایران بر‌می‌گردند، مشخص نباشد. جالب آنکه مقصود وزیر راه از تست چشمی برای نمایندگان مجلس هم مشخص نبود تا جایی که «همایون سامه یح نجف‌آبادی»، عضو کمیسیون بهداشت روز گذشته به ایسنا گفت که «فکر می کنم اینکه گفتند معاینه چشمی، منظور استفاده از دستگاه های حرارتی و سنجش تب است؛ یعنی با سنجش حرارت بدن احراز شود که فرد تب دارد یا خیر تا در صورتی که تب داشته باشد از دیگر افراد جدا شود.» او همچنین خواستار تست PCR از زائران اربعین پیش از برگشت به ایران شد. درخواستی که از طرف سید مرتضی خاتمی، دیگر عضو کمیسیون بهداشت هم تاکید شد و سرانجام وزیر کشور بر آن صحه گذاشت و در اظهاراتی که ایرنا منتشر کرد، گفت که از زائران اربعین قبل از برگشت به ایران تست PCR گرفته می‌شود. او نگفت که مدت زمان اخذ تست تا ارائه پاسخ آن، زائران قرنطینه می‌شوند یا آزادانه به استان ها و شهرهای خود خواهند رفت و پاسخ تست برای آنان پیامک می‌شود.
آرزوی فایزر
ماجرای ایران و واکسن فایزر هم دست کمی از روایت‌های ناهمخوان اربعین و اظهارات متناقض مسئولان ندارد. با پایان دولت حسن روحانی و حضور سید ابراهیم رئیسی و یارانش در کاخ ریاست جمهوری ایران، روند واردات واکسن به ایران سرعت بیشتری یافت و همزمان واکسیناسیون نیز با جدیت بیشتری صورت گرفت. در این گیر و دار بود که رئیس اتحادیه وارد‌کنندگان دارو رسما اعلام کرد «20 میلیون واکسن فایزر در راه ایران است». این اظهارات با استقبال کاربران شبکه های اجتماعی مواجه شد و برخی نیز به طعنه از ممنوعیت واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی سخن گفتند. طعنه‌ای که با پاسخ رسانه‌های اصولگرا و مسئولان وزارت بهداشت همراه و تاکید شد که فایزرها نه از مقصد آمریکا بلکه از بلژیک و آلمان وارد ایران خواهند شد. این جدل ها و البته اصل خبر خیلی زود با تکذیب کیانوش جهانپور، معاون سابق وزارت بهداشت همراه شد. او در توئیتر خود این اخبار را «خالی بندی» توصیف و تاکید کرد که «سهیمه ایران از محل سازوکار کووکس 16 میلیون و 800 هزار دوز واکسن کرونا است که سفارش گذاری شده و 2.2 میلیون دوز آن تحویل شده است». این اما پایان ماجرای ایران و فایزر نبود. حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت چندی پیش با تاکید بر اخذ مجوز مصرف واکسن جانسون‌اند جانسون آلمان و فایزر بلژیک در ایران، گفت که 5 میلیون واکسن جانسون‌اند جانسون و 2 میلیون فایزر به زودی وارد ایران می‌شوند.
این خبر با واکنش‌های مختلفی مواجه شد و جدال‌هایی را بر سر محل مصرف آن ایجاد کرد تا جایی که مسئولان وزارت بهداشت وارد میدان شدند و علیرضا رئیسی، معاون وزارت بهداشت، نیز از «موافقت کمیته ملی واکسیناسیون با واردات واکسن فایزر از بلژیک» خبر داد و گفت که در پی درخواست معاونت بهداشت این وزارتخانه و «به منظور تامین واکسن فایزر برای مادران باردار» صورت گرفته و در صورت کافی بودن تعداد واکسن‌ها به عنوان دز سوم کادر درمان نیز استفاده می‌شود. این خبر هم اما شب گذشته به کل منتفی اعلام شد و وزارت بهداشت تاکید کرد که واردات فایزر به ایران وارد نمی‌شوند و مادران باردار نیز با سینوفارم واکسینه خواهند شد. این وزارتخانه هیچ دلیلی برای لغو واردات فایزر اعلام نکرد تا این خبر هم در زمره اخبار تکذیب شده مسئولان قرار بگیرد. روشن نیست که واردات واکسن فایزر به دلیل پیش بینی اقبال گسترده در داخل کشور لغو شده یا فشارهای سیاسی بار دیگر بر تصمیم مدیران بخش سلامت اثر گذاشته است.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *