پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | نطق علیه علم

«علیرضا پناهیان» در دو اظهار نظر جداگانه کرونا را امتحان الهی و سوتفاهم بزرگ خواند

نطق علیه علم

احمد مازنی، فعال سیاسی: مراجع به پناهیان تذکر دهند علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری: دادسرای ویژه روحانیت تحت عنوان نشر اکاذیب به اظهارات پناهیان ورود کند





نطق علیه علم

۷ مهر ۱۴۰۰، ۰:۰۰

شبکه‌های اجتماعی این روزها سریع‌تر از هر رسانه‌ای کردار و گفتار مسئولان را منتشر می کند و قبل از هر قاضی، به قضاوت آن می‌نشیند. یک فیلم مثل حریق در کمتر از نصف روز تمام کشور را در بر می گیرد. وعاظ دست از ترس این حریق دست به عصا حرکت می کنند ولی علیرضا پناهیان نه باکی از این حریق دارد و نه ابایی از قضاوت‌ها و انتقادها. او روزی واکسیناسیون را تخطئه می کند، روزی گسترش طب سنتی را طلب می کند و حالا کرونا را سوتفاهمی بزرگ معرفی می کند.

کرونا که آمد، ویروس که شیوع پیدا کرد، مذهبی و غیرمذهبی، چپ و راست، اصلاح طلب و اصولگرا، روحانی و غیر روحانی یکصدا از لزوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی گفتند. مقدس‌ترین اماکن مذهبی نزد پیروان ادیان مختلف در سراسر جهان بسته شد و حفظ جان افراد در برابر این ویروس حرف اول و آخر را می‌زد. نگاه همه به متخصصان بود ولی رفته رفته اوضاع در ایران تغییر کرد. طاقت برخی مذهبیون طاق شد و به محض فروکش کردن موج‌های اولیه کرونا، اماکن مذهبی به سرعت بازگشایی شد. مخالف‌خوانی‌ها با پزشکان هم کم کم از راه رسید. برخی از طب سنتی می گفتند و گروه دیگر از طب اسلامی. یکی مقابل واکسیناسیون سراسری قد علم کرد و دیگری از نقشه استکبار جهانی برای کشورهای مستقل گفت. کنترل جمعیت با کرونا و استناد به بیل گیتس هم که شد نقل محافل و جالب انکه از پارلمان ایران و کمیسیون بهداشت و درمان هم سر در آورد. اوضاع عوض شد. حرف پزشکان چندان خریدار نداشت و برخی از واعظان حامیانشان را در خفا و عیان به پروتکل‌شکنی دعوت می‌کردند. نام برخی افراد در این هیاهو بیش از سایرین شنیده می شد.
علیرضا پناهیان یکی از همین افراد بود. او روزی از طب سنتی و لزوم توجه به این مقوله می‌گفت و روز دیگر از اصرار به واردات واکسن انتقاد می کرد اما انگار این پایان ماجرا نبود و حالا این واعظ محبوب برخی جریان‌های اصولگرا و البته صداوسیمای جمهوری اسلامی، به کل کرونا را سو تفاهمی بزرگ خوانده و دوباره آتشی در شبکه‌های اجتماعی به پا کرده است.
از کربلا علیه کرونا
فایل صوتی 40 ثانیه‌ای و فیلمی 30 ثانیه‌ای مثال هیزمی به آتش توئیتر فارسی اضافه شد و خیلی زود نام پناهیان را به یکی از پرتکرارترین نام‌ها در شبکه‌های اجتماعی محبوب میان ایرانیان داخل و خارج از مرزهای کشور تبدیل کرد. فیلم منتشر شده از اظهارات پناهیان به گفت‌وگوی او با شبکه افق صدا و سیما اختصاص دارد. پشت سرش حرم امام سوم شیعیان است و روبرویش مجری صداوسیما. اظهارات او به اربعین اختصاص یافته اما بخش پایانی را به کرونا و چند و چون شیوع این ویروس در سراسر جهان اختصاص می دهد و با همان اعتماد به نفس همیشگی می‌گوید: «بحث از دعا یا درمان شروع شد و به کرونا و این‌ها کشیده شد. من امیدوارم همانطور که برخی از علائمش هم موجود است، تمام ماجرای کرونا یک سو‌تفاهم بزرگ بوده باشد. البته اگر اینطور باشد، باید دید آن‌ها که افکار عمومی جهان را اداره کردند تا چنین اشتباه بزرگی را جا بیاندازند، چقدر هوشمندانه اقداماتشان را پیش برده‌اند.» این اظهارات در شرایطی از سوی پناهیان مطرح شده که براساس آمار اعلامی از سوی وزارت بهداشت و درمان فقط ظرف 24 ساعت گذشته در ایران 239 ایرانی جان خود را از دست داده و تعداد فوتی‌ها این بیماری در ایران به مرز 120 هزار نفر رسید. جمعیتی بیشتر از ظرفیت ورزشگاه آزادی تهران سوت پایان اظهارات پناهیان اما همین جا به صدا در نیامد. یکی دو ساعت بعد فایل صوتی دیگری از از او در مراسمی در کربلا منتشر شد که این‌بار کرونا را نه سو‌تفاهمی بزرگ و ماحصل اداره افکار عمومی می‌خواند بلکه از آن به عنوان امتحان الهی یاد می‌کرد و می گفت «آقا (امام حسین) نکند کرونا و بهانه‌هایی که جور شده تا مجالس بی‌رونق باشد را شما فرستاده‌ای تا ببینی در این شرایط هم چه کسانی می‌آیند؟ … چراغ خیمه را خاموش کردی تا ببینی چه کسانی می‌آیند ولی آفرین به مردمی که خیمه را رها نکردند. حسین این‌ها یک شب قبل از اینکه به کربلا برسی، به اینجا آمدند» که دیروز رهبری انقلاب هم مراسم دیدار خود با دانشجویان به مناسبت اربعین را از طریق ویدیو کنفرانس انجام داد و همزمان مراجع تقلید نیز توصیه به رعایت پروتکل‌های بهداشتی کردند.
طعنه «آشنا»، درخواست اصولگرا
مجموع اظهارات پناهیان چیزی حدود یک دقیقه است اما جنجال‌های آن همچنان ادامه دارد. کاربران شبکه‌های اجتماعی یکی پس از دیگری از لزوم برخورد با او و اظهاراتش شدند اما حسام‌الدین آشنا از لزوم بی‌توجهی به اظهارات پناهیان سخن به میان آورد. او که پایان کار دولت حسن روحانی به دانشگاه امام صادق برگشته، در توئیترش نوشت: «کرونا پای وعظ کسی نمی نشیند. واکسن بزنیم. ماسک بزنیم. فاصله اجتماعی را رعایت کنیم. به توصیه‌های بهداشتی توجه کنیم، تا دچار سوءتفاهم نشویم.» این اما پایان ماجرا نبود.
محمدصالح مفتاح، فعال رسانه ای اصولگرا هم به تندی از پناهیان و اظهاراتش انتقاد کرد و خواستار برخورد صداوسیما با او شد و نوشت: « مردم مثل برگ خزان در ماه‌های اخیر از دنیا رفته‌اند و منبری ِ ما در تلویزیون می‌گوید سوتفاهم شده است. آقای پناهیان که نشان داده است در برابر فهم چنین مطالبی مقاومت می‌کند، اما از شبکه افق متعجبم که چرا به ایشان آنتن می‌دهد!… اگر جای مدیران صداوسیما بودم، تا پایان کرونا و یا «عذرخواهی و جبران»، ایشان را ممنوع‌التصویر می‌کردم و رسماً هم می‌گفتم! اگر جایی ضرورت و فوریت داشته باشد، همین‌جاست.»
به پناهیان تذکر دهند
احمد مازنی، نماینده روحانی تهران در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در همین راستا و در جریان گفت‌وگو با روزنامه «پیام ما»، خواستار ارائه «تذکر» به پناهیان شد و گفت: «آن بخش از اظهارات ایشان که مربوط به امتحان الهی است، امری کلی محسوب می‌شود اما بقیه اظهارات او در جامعه دو قطبی ایجاد می‌کند. او تلاش می‌کند میان آنان که پروتکل‌های بهداشتی را برای حفظ جان خود و خانواده‌شان و سلامت جامعه رعایت و با همه عشق و ارادتشان به اهل بیت، از دور به امام حسین سلام کنند با آنان‌که به هر شکلی خود را به مرز رساندند و رفتارهای نامناسبی هم از خود نشان دادند، دو قطبی ایجاد کند که امری بسیار خطرناک است.» مازنی همچنین متذکر شد: «میان آقای پناهیان و آن فرد معممی که در اصفهان کرونا را با قطع سر و دست برخی افراد در زمان‌های دور برای رسیدن به کربلا قیاس می‌کرد، هیچ تفاوتی نیست و فقط ادبیات آن ها متفاوت است حال آنکه هر 2 این اظهارات توهین دین و مذهب است و نباید به پای روحانیت نوشته شود.» مازنی با اشاره به نزدیکی پناهیان به نهادهای حکومتی گفت: «اگر فردی دور از فضای حاکمیت و مدیریت جمهوری اسلامی این حرف‌ها را بزند، از او انتظاری نیست ولی وقتی روحانی به عنوان روحانی اصلی منبرهای حکومتی و رسانه ملی که گویی ملک طلق آقایان است، این چنین خلاف مواضع صریح رهبری و مراجع تقلید صحبت کند، حتما باید به او تذکر داده شود.» این نماینده سابق مجلس برخورد را منحصر به دادسرای ویژه روحانیت نرد و گفت: «نمی‌خواهم مساله را به موضوعی قضایی تبدیل کنم ولی بالاخره کشور صاحب دارد. نمی‌شود گفت یک عده در کشور حسینی هستند و عده دیگر ترسو و یزیدی! شخصا و به عنوان یک طلبه به آقای پناهیان تذکر می‌دهم. این اظهارات نه به نفع دین و انقلاب و جمهوری اسلامی و تشیع است و نه جامعه. این اظهارات مایه وهن دین است. حتما لازم است علما به او تذکر دهند.»
برخوردهای تبعیض آمیز
نماینده سابق تهران در مجلس در گفت‌وگوی خود با روزنامه «پیام‌ما» از لزوم ارائه تذکر به پناهیان گفت ولی نامی از دادسرای ویژه روحانیت به میان نیاورد حال آنکه براساس قانون، مرجع رسیدگی به جرائم و اظهارات دو شان روحانیون، این نهاد است. علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری اما در جریان گفت وگوی خود با روزنامه «پیام‌ما» صراحتا از لزوم ورود این نهاد قضایی به ماجرای اظهارات پناهیان سخن به میان آورد و تاکید کرد: «ما به شان نزول دادسرای ویژه روحانیت انتقاد داریم وقتی دادستانی ویژه‌ای برای روحانیون در کشور وجود دارد، حتما لازم است به اظهارات این آقا ورود کند.» او در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: «این صحبت‌ها به نام دین انجام شده ولی باعث بدنامی دین می شود. یکی از وظایف دادگاه ویژه روحانیت برخورد با اقدامات خلاف‌شان روحانیون است، اظهارات آقای پناهیان هم باعث وهن دین است پس حتا باید این نهاد به موضوع ورود کند. دادستان ویژه روحانیت هم می‌تواند مستقلا به پرونده ورود کند. نمی شود به واسطه اظهارات یک روحانی چون آقامیری، او را خلع لباس کرد ولی کسی چیزی به اقای پناهیان نگوید. این اقدامات تبعیض آمیز باعث بی اعتمادی بیش از پیش مردم می شود و این تلقی در جامعه ایجاد می شود که اگر فردی خودی باشد، هیچکس با او کاری ندارد ولی اگر از خودشان نباشد، با او برخورد می‌کنند.» او تصریح کرد: «دادستان ویژه روحانیت باید به این اظهارات ورود کند. چنین حرف ها و جرائمی که مصداق بارز نشر اکاذیب است، باید از طریق دادستانی ویژه روحانیت پیگیری شود. سکوت دستگاه قضایی بی اعتمادی بیشتر مردم را به همراه خواهد داشت.» با این همه هم علی مجتهدزاده و هم مازنی و هم مفتاح و آشنا احتمالا به خوبی می دانند که با سبک و سیاق فعلی، احتمال برخورد با چهره ای چون پناهیان چیزی نزدیک به صفر است اما مطالبه ها و انتقادها همچنان پابرجاست و باید دید سکوت تنها پاسخ نهادهای حاکمیتی خواهد بود یا اینکه اینبار و برای اندکی هم که شده، در برخوردها تفاوت ایجاد خواهد شد.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *