پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | بالگردها آبی بر آتش ارسباران نریختند

در جریان آتش‌ سوزی در منطقه «بابایلی» و «قاسم کندی» آذربایجان‌شرقی و به دلیل نقص فنی

بالگردها آبی بر آتش ارسباران نریختند





۱۶ مرداد ۱۴۰۰، ۲۱:۲۹

|پیام ما| آتش جنگل‌های ارسباران، ساعاتی پس از اعلام مهار، بار دیگر از عصر جمعه شعله کشید و گسترده‌تر شد. در حالی که قرار بود از طریق سازمان مدیریت بحران و همینطور سازمان جنگل‌ها، هلی‌کوپتر و هواپیمای آبپاش به منطقه اعزام شود اما بالگردها نقص فنی داشتند و از پس اطفای حریق برنیامدند.

آتش‌سوزی منطقه «بابایلی» و «قاسم کندی» ارسباران از ساعت ۱۶ پنجشنبه (۱۴ مرداد) آغاز شده بود. این آتش برای مدت کوتاهی مهار شده بود، اما عصر جمعه دوباره شعله‌ور شد. در حالی که نیروهای مردمی و همچنین منابع طبیعی آذربایجان شرقی از زمان شعله‌ور شدن مجدد آتش در منطقه «کیارق» مشغول مهار آتش هستند، مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌شرقی صبح دیروز گفت که بالگردهای اعزامی برای اطفای آتش در جنگل‌های ارسباران به دلیل نقص فنی کارایی ندارند

محمدباقر هنربر به ایرنا توضیح داده است: «مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی ۲ عدد بسکت موجود در آتش‌نشانی تبریز و اداره کل منابع طبیعی استان را در اختیار بالگردهای اعزامی قرار داده است، اما آنها به دلیل نقص فنی نمی توانند از سبدها استفاده کنند. این در حالی است که استاندار و رئیس کل دادگستری آذربایجان شرقی، دادستان مرکز استان، نماینده کلیبر و هوراند در مجلس شورای اسلامی، دادستان کلیبر و امام جمعه این شهرستان از ۲ روز گذشته به طور مداوم در حال پیگیری برای اعزام امکانات فنی از تهران برای اطفای آتش در جنگل های ارسباران هستند.»

به گفته هنربر، از صبح دیروز حدود ۱۰۰ نیروی انسانی از ارگان‌های مختلف در حال تلاش برای اطفای آتش هستند و قرار است نیروهای ارتش نیز به آنها ملحق شوند، اما بدیهی است که تسریع و تسهیل اطفای آتش‌سوزی، مستلزم استفاده از بالگرد آب پاش است.

جنگل‌های ارسباران ناحیه کوهستانی وسیعی در شمال آذربایجان‌شرقی است که در محدوده شهرستان‌های اهر، کلیبر و ورزقان قرار دارد و یونسکو ۷۲ هزار و ۴۶۰ هکتار از آن را به عنوان ذخیره‌گاه زیست‌کره ثبت کرده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌شرقی با اشاره به علت آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های ارسباران، نیز گفته است: «علت بیش از 90 درصد از آتش‌سوزی‌ها خطای انسانی است. در بازدید از منطقه، دیدیم گردشگران آتش خود را خاموش نکردند و با باد شدید، این آتش کوچک به جنگل‌ها سرایت می‌کند.»

نقص‌فنی هلی‌کوپتر‌ها در ارسباران، همزمان با انتقاد از اعزام هواپیماهای آبپاش به ترکیه در حالی است که کارزاری برای تجهیز ناوگان هوایی کشور برای اطفای حریق جنگل‌ها به راه افتاده است. در متنی که در سایت کارزار منتشر شده، خطار به رئیس‌جمهور، رئیس قوه قضائیه و رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس با انتقاد از مدیریت ناصحیح و ناتوانی در اطفای آتش‌سوزی‌های جنگلی آمده است: «تأسف‌بارترین بخش این تراژدی خانمان‌سوز آن است که مردم عادی و پرسنل سازمان حفاظت محیط زیست بدون یاری و حمایت و تنها با داشتن ابتدایی‌ترین وسایل نظیر ظروف آب، آتش‌کوب‌های دستی و شاخه‌های درختان به ستیزه با شعله‌های مهارنشدنی آتش شتافتند و در این راه شهدای عزیزی همچون مختار خندانی، یاسین کرمی و بلال امینی نیز به این آب و خاک گران‌سنگ تقدیم داشتند. در این روزها که بلوط‌های مظلوم زاگرس گاه و بی‌گاه در آتش این بی‌تدبیری می‌سوزد، شگفت آن است که همین مسئولان، با تجهیز و ارسال ناوگان هوایی به آن‌سوی مرزها در حال کمک به مهار آتش‌سوزی در جنگل‌های کشور همسایه هستند اما در مواقع اضطراری این امداد را از کشور خود دریغ داشتند.»

امضاکنندگان این کارزار پاسخ‌گویی صریح و بی‌درنگ مدیران و مسئولان سازمان حفاظت محیط‌زیست را ضروری دانسته و تحقق چند مطالبه را در اسرع وقت خواستار شده‌اند: تخصیص بودجه مشخص و مداوم به منظور تجهیز و پشتیبانی ناوگان هوایی کشور با به‌روزترین هواپیماهای اطفای حریق، تهیه نقشه مناطق بالقوه و در خطر آتش‌سوزی و پایش دوره‌ای آن‌ها، بررسی علل و عوامل سهل‌انگاری در اطفای آتش‌سوزی‌ها در پوشش‌های گیاهی زیست‌بوم کشور به خصوص منطقه زاگرس و همچنین برخورد قاطع با مسئولین و مدیران خاطی و سهل‌انگار.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *