سایت خبری پیام ما آنلاین | آسیب 6 هزار میلیارد تومانی به صنایع‌ دستی

وزارت میراث فرهنگی برآورد خسارت کرونا به صنایع‌دستی را منتشر کرد

آسیب 6 هزار میلیارد تومانی به صنایع‌ دستی

مدیرکل دفتر حمایت از تولید صنایع‌دستی: بانک‌ها برای اعطای تسهیلات به صنعتگران صنایع‌دستی همکاری نمی‌کنند





۹ تیر ۱۴۰۰، ۰:۰۶

زمزمه‌هایی از بروز پنجمین موج کرونا به گوش می‌رسد و همچنان بسیاری از کسب‌وکارها با تبعات شیوع این ویروس دست و پنجه نرم می‌کنند. از ابتدای پاندمی اخبار و گزارش‌های زیادی در خصوص آسیب‌های اقتصادی کرونا به مشاغل مختلف منتشر شد، اما در میان بررسی کمتر به موضوع صنایع دستی پرداخته شد. بسیاری از صنعتگران این حوزه در پی پاندمی کرونا در بخش تولید و عرضه محصولات با مشکلات جدی روبه‌رو شدند. آمارهای رسمی از آسیب ۳ هزار میلیارد تومانی در بخش تولید و آسیب ۳ هزار و ۱۲۷ میلیارد تومانی در حوزه عرضه خبر می‌دهند.

تعطیلی نمایشگاه‌ها و بازارچه‌های صنایع‌دستی از طرفی و رکود چشمگیر گردشگری از سوی دیگر باعث آسیب‌های جدی در عرضه صنایع‌دستی شده است‌. اما در این میان گرانی‌های افسارگسیخته در تمامی بخش‌ها موجب بالا رفتن هزینه مواد‌اولیه شده و تاثیر مستقیم بر تولید در این حوزه داشته و در مواردی باعث تعطیلی کارگاه‌های تولیدی صنایع‌دستی شده است.
هر چند برخی از هنرمندان به فروش‌های اینترنتی روی آورده و سعی دارند گوشه‌ای از مشکلات بخش عرضه محصولات را از این طریق کنترل کنند، اما مشکلات کارگاه‌های تولیدی با این مسکن‌های زودگذر حل نمی‌شود. مدیرکل دفتر حمایت از تولید صنایع‌دستی معتقد است: «فروشگاه‌های آنلاین ظرفیت خوبی برای بازاریابی و فروش دارند، اما به دلیل گرانی ارز و مواد‌اولیه مانند لعاب، سلیس، چرم و پارچه که منشأ داخلی هم داشتند، محصولات صنایع‌دستی گران شد و با توجه به شرایط اقتصادی جامعه که تهیه نیازهای غذایی و اولیه خانوار در اولویت اول خانواده‌ها است، ارقام فروش این فروشگاه‌ها مورد انتظار نیست و در محاسبات ما لحاظ شود.»
در پی پاندمی کرونا اعلام شد دولت از صنعتگران صنایع‌دستی حمایت می‌کند، اما این امر هم به سیاق تمام حمایت‌های صورت‌ صورت گرفته از مشاغل آسیب‌دیده از کرونا، تنها در میان سخنان مسئولان اتفاق خوبی به نظر می‌رسد.
به گفته فرهاد غلامعلی‌فلاح، مدیرکل دفتر حمایت از تولید صنایع‌دستی: «در سال ۹۹ با تصویب ستاد ملی مقابله با کرونا، تولیدات صنایع‌دستی جزو ۱۴ رسته شدیدا آسیب‌پذیر شناسایی و مقرر شد از طریق سامانه کارآ حدود ۱۴۴ میلیارد تومان برای صنعتگران جذب داشته باشیم و در حدود ۳۱۶ میلیارد تومان دیگر نیز در دست بررسی بانک‌ها بود که تا امروز بابت این مبلغ بانک‌ها همکاری نکرده‌اند، در واقع از مجموع حدود ۴۶۰ میلیارد تومانی که صنعتگران در سامانه کارآ درخواست وام کرده بودند تنها ۳۰ درصد موفق به دریافت وام شدند و ۷۰ درصد دیگر با همکاری نکردن بانک‌ها مواجه شدند.» عدم همکاری بانک‌ها در اخور مربوط به اعطای تسهیلات مشکلی است که فعالان بخش گردشگری هم با آن روبه‌رو هستند، اما گویا وزارت میراث‌فرهنگی قرار نیست اقدامی موثر برای پیگیری مشکلات شاغلانی صورت دهد که تحت حمایت این وزارتخانه هستند. به گفته غلامعلی‌فلاح با شیوع کرونا صنعتگران و هنرمندان صنایع‌دستی نمایشگاه‌های عیدانه در استان‌ها را از دست دادند و در مجموع در سال ۹۹ با تعطیلی بازارچه‌ها و فرصت‌های دیگری که برای کسب درآمد در اختیار این صنعتگران بود، عملا این صنعت درآمد خاصی نداشت. البته او بر این نکته هم تاکید می‌کند که پیش از شیوع کرونا حوزه صنایع‌دستی در معرض آسیب از شرایط موجود در کشور قرار داشت. غلامعلی‌فلاح در گفت‌وگویی که با پایگاه اطلاع‌رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا داشت گفته است: «سه عامل «سیل سال ۹۸»، «تحریم» و «کرونا» باعث رکود فروش و علت اصلی ضربه به این صنعت است. بعد از وقوع سیل با افزایش قیمت مواد اولیه به‌دلیل رشد قیمت ارز روبه‌رو بودیم که این موضوع به نوبه خود باعث رکود فروش و زیان به صنعتگران این حوزه شد و در نهایت آخر سال ۹۸ پاندمی کرونا مزید بر علت شد.»
معاونت صنایع‌دستی وزارت میراث‌فرهنگی در خصوص حمایت‌ از صنعتگران این حوزه مهم‌ترین اقدام این وزارتخانه را امضای دستورالعمل مقابله با صنایع‌دستی قاچاق از سوی وزیر اعلام کرد و از تسهیلاتی گفته است که برای حمایت از مشاغل حوزه صنایع‌دستی در نظر گرفته شده، تسهیلات ارزان قیمتی که بنیاد برکت و بنیاد کرامت برای زیان‌دیدگان این حوزه از کرونا در نظر گرفتند.
رایزنی با برخی سازمان‌ها برای جلب حمایت‌هایی در قالب خریدهای سازمانی از دیگر اقداماتی است که معاونت صنایع‌دستی کشور برای مشاغل آسیب‌دیده این حوزه در نظر گرفته است، پویا محمودیان در روز جهانی صنایع‌دستی در خصوص این حمایت‌ها اعلام کرد: « با دستگاه‌های مختلف رایزنی شده و اسامی سایت‌های برتر فروش مجازی صنایع‌دستی نیز برای آن‌ها ارسال می‌شود» اظهارات متولیان اصلی حوزه صنایع‌دستی در حالی خبر از حمایت‌ از صنعتگران این حوزه دارد که هنرمندان بسیاری گله‌ دارند از بی‌توجهی نهادهای مسئول و عدم پاسخگویی آنان، یکی از هنرمندان صنایع‌دستی چندی پیش به خبرگزاری ایسنا گفته بود: «در ماه‌هایی که به دلیل شرایط کرونایی، تعطیل بودیم، طبیعتا به مشکل پرداخت برخورده بودیم، اما نه تنها حمایتی از ما صورت نگرفت، بلکه برای تاخیر در پرداخت حق بیمه تامین‌اجتماعی برخی همکاران، جریمه هم شدند»
حمایت‌ها و تسهیلاتی که وزارت میراث‌فرهنگی از آنها سخن می‌گوید در صورتی که به شکل و شیوه صحیح تخصیص داده شوند، تنها شامل حال هنرمندانی می‌شود که به شکل رسمی تحت پوشش این وزارت قرار دارند، در صورتی که بسیاری از هنرمندان صنایع‌دستی در کارگاه‌های خانگی مشغول کار هستند و در اغلب موارد مشمول دریافت این حمایت‌ها نمی‌شوند. بسیاری از کارگاه‌های صنایع‌دستی پس از پاندمی کرونا تعطیل شدند و بسیاری از صنعتگران رکودی کم‌سابقه را در کسب و کار خود تجربه می‌کنند. شرایط امروز آنها معلول عوامل مختلفی است اما بیرون آمدن آنها از این رکود تنها نیاز به همت متولیانی دارد که در عرصه عمل همواره غایبند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *