سایت خبری پیام ما آنلاین | اقتصاد سبز از گروه 7 شکست خورد

اعتراض کنشگران به نتایج نشست قدرت‌های اقتصادی

اقتصاد سبز از گروه 7 شکست خورد

هیچ‌گاه در تاریخ گروه هفت تا این اندازه، میان اقدامات آنها و نیازهای جهانی شکاف وجود نداشته است





۲۴ خرداد ۱۴۰۰، ۲۳:۵۳

با پایان یافتن نشست گروه 7 در کورن‌وال انگلیس، فعالان و گروه‌های محیط زیستی و مبارزان با فقر گفته‌اند، کشورهای ثروتمند دنیا نتوانستند خود را با مقیاس چالش‌های جهان مطابقت دهند. در اطلاعیه نهایی نشست سران هفت کشور قدرتمند اقتصادی جهان، هیچ جدول زمانی اولیه برای ریشه‌کن کردن انتشار گازهای ناشی از سوختن زغال‌سنگ ارائه نشده است. تنها چیزی که در این اطلاعیه آمده، این است که در 12 ماه آینده، باید یک میلیارد دُز واکسن اضافی ویروس کرونا برای کشورهای فقیر جهان ارائه شود.

فعالان ناامیدی خود را از شکست برای تعیین تعهدات جدید برای «بازسازی بهتر» اقتصاد سبز پس از پایان همه‌گیری کرونا و مقابله با بحران آب‌وهوایی ابراز کرده‌اند.
به گزارش گاردین، مکس لاوسون، رئیس سیاست نابرابری در آکسفام گفته است: «هیچ‌گاه در تاریخ گروه هفت تا این اندازه میان اقدامات آنها و نیازهای جهانی، شکاف وجود نداشته است. نیازی نیست منتظر بمانیم تا تاریخ، این شکست بزرگ را قضاوت کند. دیدن آن برای همه ساده است.» با این حال، مقامات بریتانیا گفته‌اند که وظیفه نشست گروه 7، تعیین نقشه راه سیاست‌گذاری است، نه تعهدات مالی دقیق و اجباری که در گروه 20 یا نشست تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل صورت می‌گیرد. گوردون براون، نخست وزیر اسبق بریتانیا گفته است که نشست گروه 7 در سال 2021 «فقط به خاطر عدم موفقیت در عمل به واکسیناسیون جهانی به یادها سپرده شود؛ شکست اخلاقی غیرقابل بخششی است وقتی کرونا هر ماه جان 300 هزار نفر را می‌گیرد.» او نظر سازمان جهانی را مبنی بر اینکه گروه 7 به توزیع 11 میلیارد واکسن و نه فقط یک میلیارد، متعهد بود، تکرار کرد. بوریس جانسون در آخرین روز نشست گروه 7 گفت که امیدوار است که این نشست، امیدها و خوش‌بینی‌های را برآورده کرده باشد. او گفت که می‌داند «جهان نظاره‌گر ما بود تا برخی از خودخواهی‌ها و رویکردهای ملی‌گرایانه را که اولین واکنش برخی از کشورها به همه‌گیری بود، رد کنیم و همه توان اقتصادی و علمی خود را برای شکست کرونا هدایت کنیم.»
جانسون نقدهای گوردون براون را رد کرده و گفته است که گروه‌7 هدفی را برای واکسیناسیون تمام جهان تا پایان سال تعیین کرده است. او گفت که از میان 1.5 میلیارد واکسن در سراسر جهان، 500 میلیون واکسن نتیجه قرارداد دولت بریتانیا با آکسفورد – آسترازنکا است.
با این حال، لیزا ناندی، وزیر امور خارجه در سایه گفته است: «با هر معیاری که در نظر بگیرید، اجلاس نخست وزیر، به اهدافش نرسیده است. هیچ برنامه روشنی برای واکسیناسیون جهان تا پایان سال 2022 وجود ندارد. هیچ تعهد بلندپروازانه‌ای برای قرار دادن جهان در مسیر ایمنی آب‌وهوایی صورت نگرفته است. قرار بود این اجلاس، اجلاسی باشد که سلامت، محیط زیست و امنیت اقتصادی را برای مردم انگلیس و سراسر جهان فراهم کند.» لیزا ناندی ادامه داده است: «کمتر از شش ماه دیگر تا نشست آب‌وهوایی Cop26 مانده است. دولت باید جاه‌طلبی را بالا ببرد و با کشورهای مختلف برای مردم انگلیس و سراسر جهان همکاری سازنده‌ای داشته باشد.»
جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا گفته که ایالات متحده آمریکا به میز بازگشته است و اینکه واشینگتن ممکن است تا سال آینده یک میلیارد دُز بیشتری از واکسن را بیابد. جو بایدن گفته که مبارزه با بیماری‌های همه‌گیر «چه بسا یک پروژه ثابت برای مدت زمانی طولانی باشد.»
با این حال، کمپین وان (One) اعلام کرده که سازمان بهداشت جهانی و چند ارگان مهم دیگر اهدافی را پیش از نشست، برای گروه7 تعیین کرده بودند که البته این نشست به این اهداف نرسید. سازمان بهداشت جهانی پایان هفته گذشته خواستار آن شد که تا زمان نشست گروه 7 در سال آینده در آلمان، واکسیناسیون 70 درصد از جمعیت جهان انجام شده باشد. اما کمپین وان گفته که پولی که ارائه شده فقط می‌تواند «واکسن مورد‌نیاز برای حدود 200 میلیون نفر را تا پایان سال فراهم کند و تا نشست گروه 7 در سال آینده، فقط 10.3 درصد از جمعیت کشورهای با درآمد کم و متوسط واکسینه می‌شوند.»بوریس جانسون همچنین به دلیل بحران آب‌وهوایی مورد انتقاد قرار گرفته است. گروه‌های محیط زیستی گفته‌اند که گروه 7 موافقت کرده تا «برنامه‌ریزی کند که برنامه بریزد».
جانسون گفته که گروه 7 تا سال 2050 به هدف خالص انتشار گازهای گلخانه‌ای متعهد بوده و اقدامات مهمی را اولین بار در اجلاس کپنهاگ در جهت تعهد 100 میلیارد دلاری در سال به منظور تامین منابع مالی آب‌وهوایی برای کشورهای در حال توسعه، انجام داده است.
اما جان ساوون، مدیر اجرایی گرین‌پیس در بریتانیا گفته است: «با وجود حرف‌های محیط زیستی که بوریس جانسون زده، او به جای اقدام واقعی برای مقابله با شرایط اضطراری طبیعی و بحران آب‌وهوایی، فقط وعده‌های قبلی را با ظاهرسازی، تکرار کرده است.»
از سوی دیگر، مرکل، با ستودن جو بایدن، گفته است که جنبش جدیدی در تلاش برای مقابله با چالش‌های جهانی ایجاد شده است. با این حال او به خبرنگاران گفته است: «اینطور نیست که جهان به دلیل انتخاب جو بایدن به عنوان رئیس‌جمهوری آمریکا دیگر مشکلی ندارد. اما می‌توانیم با شتاب بیشتری روی حل مشکلات کار کنیم.»
لُرد استرن، اقتصاددان ارشد سابق بانک جهانی و مشاور سابق خزانه‌داری انگلیس پیش از پایان نشست گروه 7 گفته بود که سران این کشورها باید برای احیای اقتصادی پس از کرونا، اقتصادی سبز و کم‌کربن را به‌راه بیاندازند، در غیر این‌صورت با بحرانی دیگر مواجه می‌شوند.
به گفته او، سرمایه‌گذاری بیشتر در اقتصاد سبز برای تقویت فناوری‌های کم‌کربن مانند انرژی‌های تجدیدپذیر و وسایل نقلیه الکتریکی و همچنین سرمایه‌گذاری در تغییر زیرساخت‌ها مانند گرمایش منازل، به منظور دستیابی به اهداف انتشار خالص صفر تا سال 2050 مورد نیاز است. هدفی که همه کشورهای گروه 7 تعهد خود را به آن اعلام کرده‌اند.
فاتیح بیرول، مدیر اجرایی سازمان بین‌المللی انرژی گفته که برخی از کشورهایی که انجام دادن اقدامات لازم را آغاز کرده‌اند، باید مثالی برای دیگران باشند. به گفته او: «اتحادیه اروپا یک طرح «معامله سبز» دارد که شامل تمام جنبه‌های اقتصادی از کشاورزی گرفته تا حمل‌ونقل و انرژی است و چندین کشور عضو این اتحادیه، برنامه‌های گسترده‌ای برای احیای اقتصادی سبز دارند؛ از جمله فرانسه که حدود یک سوم بودجه 100 میلیارد دلاری خود را برای احیای سبز و کم‌کربن هدایت می‌کند.»
استرن گفته است که اکنون زمان آن است که چنین سرمایه‌گذاری‌هایی را انجام دهیم، نه اینکه مانع آن شویم. او با اشاره به احیای اقتصادی پس از بحران مالی سال 2008 گفته است که برخی کشورها از جمله انگلیس به سرعت به سمت کاهش هزینه‌های عمومی حرکت کردند تا کسری بودجه را کاهش دهند. بعضی از اقتصاددان‌ها استدلال می‌کنند که چنین سیاست‌های ریاضتی مانع بازگشت به رشد اقتصادی می‌شود و سختی‌های غیرضروری ایجاد می‌کند.
با این حال، استرن به دولت‌ها هشدار داده که از مسیر به ظاهر آسان‌تر احیای اقتصادیِ پس از کرونا پرهیز کنند، چراکه در مدت زمان کوتاه شاید این مسیر جذاب به نظر برسد اما نمی‌تواند پایه‌هایی برای رشد کم‌کربن و پایدار اقتصادی را در طولانی‌مدت ایجاد کند. با تعطیلی اقتصاد کشورها به واسطه همه‌گیری کرونا در جهان، شاهد کاهش چشمگیر انتشار گازهای گلخانه‌ای بودیم. حالا بسیاری نگران آن هستند که با برچیده شدن قرنطینه، بسیاری از کشورها برای بازگشت به رشد اقتصادی پیشین، همان مسیر قبلی را که سوزاندن سوخت‌های فسیلی است، پی بگیرند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *