پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | مصوبه‌‌ای برای حراست از توچال

یک فوریت طرح‌های محیط زیستی شورای شهر تهران تصویب شد

مصوبه‌‌ای برای حراست از توچال

نوری، رئیس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران: حفاظت از این حیوانات وحشی در راستای ماموریت‌های شهرداری نیست اما در جهت حفظ و صیانت حقوق حیوانات جا دارد که سازوکاری فراهم کنیم تا توسعه این مراکز نگهداری ممنوع شود





مصوبه‌‌ای برای حراست از توچال

۲۳ خرداد ۱۴۰۰، ۲۳:۲۳

شورای شهر تهران روز گذشته در یکی از واپسین جلساتش، یک فوریت الزام شهرداری به حفاظت از میراث طبیعی حریم جنوب توچال و یک فوریت ممنوعیت ایجاد و توسعه مراکز نگهداری حیات وحش را تصویب کرد. یکشنبه 23 خرداد ماه که به نوعی روز آری شورای شهر تهران به طرح‌‌های محیط زیستی بود، یک فوریت الزام شهرداری تهران به ایجاد روز پاکبان و باغبان در تقویم شهری نیز تصویب شد. در ادامه گزارشی از مشروح جلسه دیروز می‌آید.

شهرداری تهران از این پس حتی نباید در بوستان‌ها و باغاتش مراکز نگهداری و تکثیر حیوانات وحشی ایجاد کند. رای‌گیری این الزام در ابتدا با قرائت گزارشی از جانب آرش میلانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران آغاز شد. او در ابتدا گفت: شهر تهران یکی از بزرگترین مراکز جابه‌جایی مراکز حیوانات وحشی شده است و متاسفانه نگهداری از حیوانات وحشی به موضوع روز تبدیل شده است. او ادامه داد: ما امروز شاهدیم که برخی مناطق شهرداری بدون داشتن مجوزهای لازم به صورت زیرپوستی مراکز نگهداری حیوانات وحشی ایجاد کردند. او این اقدام را به نوعی کمک به شبکه تکثیر و قاچاق حیوانات وحشی دانست و گفت: ما در بعضی شهرها شاهد بودیم که سازمان محیط زیست با این اقدامات برخورد جدی کرده است. میلانی که معتقد است این روزها اقبال به باغ‌وحش‌های کلاسیک کمتر شده، ادامه داد: شهرداری به هیچ عنوان وظیفه‌ای در ایجاد باغ وحش و تکثیر حیوانات وحشی ندارد اگر هم تاسیسات و تشکیلات الان ایجاد کرده در همین سطح فعلی برای شهر تهران کفایت می‌کند. او با اشاره به پیگیری‌هایی که حامیان حقوق حیوانات در این خصوص داشتند، تاکید کرد: همانطور که استحضار دارید، لایحه حمایت از حقوق حیوانات هم اکنون در دولت به تصویب رسیده و به زودی به مجلس ارسال می‌شود ما هم در ساختار مدیریت شهری به مساله تنوع زیستی در شهر کمک کنیم. او در ادامه گفت: مسلما نظارت شهرداری بر مجموعه‌های ذی‌ربط خودش به خصوص در مجموعه‌هایی مثل بوستان‌های بزرگ می‌تواند به شهر و کل کشور کمک کند. میلانی این طرح را پیشرو در مسائل محیط زیستی پایتخت دانست.
یک فوریت‌ها، اهمیت
طرح‌ها را می‌کاهد
مرتضی الویری تنها مخالف این طرح بود که برای صحبت ثبت نام‌ کرد و گفت: اینکه دوستان در آخر دوره به فکر مراکز حیوانات وحشی افتادند قابل تامل است اما من به شکل این طرح ایراد اساسی دارم. او که مخالف طرح‌های یک فوریتی بود، ادامه داد: وقتی تعداد یک فوریت‌ها زیاد می‌شود، یعنی هیچ چیزی در اولویت نیست. او ادامه داد: مثل این است که در یک استادیوم همه روی پنجه بایستند، هیچکس نمی‌تواند شاهد گل‌ها باشد. او تاکید کرد: اینکه همه اتفاقات به صورت یک فوریتی مطرح شوند، نتیجه این می‌شود که در جلسات نتوانیم به مسائل بپردازیم، وقت‌گیر هم هستند.
زهرا صدراعظم‌نوری، رئیس کمیسیون محیط زیست، سلامت و خدمات شهری نیز در ادامه به عنوان تنها موافق این طرح که ثبت نام کرده بود هم پاسخی به الویری داد و هم از شورا خواست تا به این طرح رای دهند. او گفت: اینکه شورا در پایان دوره هم طرح دارد، نشانه فعال بودن است، نشانه این است که مسئولیت خودش را انجام داده است. او با تاکید بر اینکه موضوع طرح یکی از عنوان‌های ضروری است و مورد‌نیاز است تاکید کرد: همانطور که دوستان مستحضر هستند، اساسا موجود زنده آفریده خداوند است و حق حیات دارد براساس طبیعتش. همانطور که انسان‌ها حق حیات دارند و در قالب زندگی شهرنشینی ادامه حیات می‌دهند، حیوانات هم حق حیات دارند که در طبیعت به حیات خودشان بپردازند. او تاکید کرد: در سال‌های اخیر به غلط و نادرست حیوانات وحشی در خانه‌های آپارتمانی نگهداری می‌شوند و این مساله به مثابه یک کلاس تبدیل شده است. او ادامه داد: کسانی که در فضای آپارتمانی حیوانات گونه‌های نادر یا در معرض انقراضی مانند کروکدیل در خانه‌هایشان نگهداری می‌کنند، در حق این حیوانات جفا می‌کنند، درحالیکه طبیعت محل زندگی این حیوانات است. نوری اضافه کرد: حفاظت از این حیوانات وحشی در راستای ماموریت‌های شهرداری نیست اما در جهت حفظ و صیانت حقوق حیوانات جا دارد که سازوکاری فراهم کنیم تا توسعه این مراکز نگهداری ممنوع شود. او در پاسخ به نقد الویری درباره ازدیاد طرح‌های یک فوریتی نیز ادامه داد: ما در کمیسیون اصلی دیگر طرحی نداریم و اگر این طرح به کمیسیون بیاید به سرعت رسیدگی می‌شود. در نهایت یک فوریت این طرح با 13 رای موافق به تصویب رسید.
توچال باید محافظت شود
اما در سیصد و یکمین جلسه شورای شهر تهران، یک فوریت طرح الزام شهرداری تهران به حفاظت از میراث طبیعی در بخشی از اراضی حریم جنوبی رشته کوه توچال نیز در دستور کار قرار گرفت. سلسله کوه توچال در حریم شمالی تهران که بلندی قله آن بیش از 3900 متر است، در رشته کوه البرز قرار گرفته است و به گفته مدیران شهری این روزها به واسطه کرونا، مورد اقبال عموم هم قرار گرفته است. اما شهرداری پیش‌تر ملزم شده بود تا برای محافظت میراث طبیعی روددره‌ها و سلسله کوه توچال اقدامات و تحقیقاتی را صورت دهد. میلانی با توجه به این سبقه تاکید کرد: مطالعاتی که در این قسمت انجام شده و نشان می‌دهد که لکه‌های باقی‌مانده به ویژه در محدوده میان‌بند توچال که یک بخشی از آن در اراضی گلابدره و بخشی نیز در بند یخچال است، از نظر تنوع زیستی در حریم جنوبی توچال بسیار قابل اهمیت است. حالا شورای شهر تهران طرحی را با کمک مسئولان شهرداری تهران تنظیم کرده که طی آن مدیریت شهری ملزم شده تا با همکاری سازمان جنگل‌ها و مراتع حریم جنوبی توچال حفاظت فیزیکی شود. میلانی تاکید کرد: ما با این سازمان‌ها همکاری موفقی در خصوص پارک‌های جنگلی داریم و امیدواریم در بحث حفاظت از محدوده جنوبی توچال نیز این همکاری انجام شود کمااینکه می‌توان از ظرفیت‌های اداره‌کل حریم نیز استفاده کرد. همچنین مسائل مختلفی در محدوده کوهستانی توچال شاهدیم و لازم است به میراث طبیعی در این محدوده توجه ویژه‌ای داشته باشیم.
رئیس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران با اشاره به گرمایش زمین و افزایش درجه حرارت دما ابراز داشت: تابستان بسیار گرمی پیش‌روی ماست. افزایش هر درجه حرارت در شهر هزینه‌های زیادی را به مردم در حوزه‌های مختلف تحمیل می‌کند. این روددره‌ها که بخش عمده آنها در بافت شهری از بین رفته‌اند، امتداد و مابقی‌شان در محدوده توچال باقی مانده که پوشش گیاهی ارزشمندی دارند که به صورت شبانه‌روزی یک تهویه طبیعی برای شهر و آسایش نسبی برای مناطق مجاور این محدوده کوهستانی ایجاد می‌کند. پس از میلانی، نمایندگان شهرداری تهران نیز با این طرح موافقت کردند و در نهایت بر اساس رای‌گیری یک فوریت طرح با 17 رای موافق تصویب شد.
یک فوریت 4 طرح محیط زیستی تصویب شد
در ادامه روزی که به گفته محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران، روز محیط زیستی‌های شورای شهر تهران بود، یک فوریت «طرح الزام شهرداری به ارتقا نظام فنی و اجرایی نگهداشت و بهره‌برداری از بوستان‌ها» و یک فوریت «طرح الزام شهرداری شهرداری به تعیین روز پاکبان و روز باغبان» نیز تصویب شد. بر این اساس بررسی 4 طرح در دستور کار کمیسیون محیط زیست، سلامت و خدمات شهری شورای شهر تهران قرار گرفت.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *