سایت خبری پیام ما آنلاین | روزهای سیاه برای غول‌های نفتی

روزهای سیاه برای غول‌های نفتی

دادگاهی هلندی به شرکت نفتی شل دستور داده تا در 10 سال آینده انتشار گازهای خود را تا 45 درصد کاهش دهد





۸ خرداد ۱۴۰۰، ۲۱:۵۰

| پیام‌ما | دنیا دیگر تحمل صنعت سوخت‌های فسیلی را ندارد. این پیام واضحی بود که این هفته به شرکت‌های بزرگ نفتی اکسون موبیل، رویال هلند‌شل و شورون به خاطر نقشی که در بحران آب‌وهوایی دارند، داده شد. شکست خیره کننده صنعت نفت در مقابل طرفداران محیط زیست.

در دعوای حقوقی سازمان محیط زیستی «دوستان زمین» در لاهه با شرکت شل، دادگاه به این شرکت دستور داد که برای کاهش انتشار گازهای خود، بسیار فراتر از این عمل کند. از سوی دیگر، برای اولین‌بار، سهامداران شورون با اکثریت آرا الزام مدیریت را برای تعیین اهداف مشخص در رابطه با انتشار غیرمستقیم گازهای مضر تایید کردند و تغییراتی اساسی در هسئت مدیره اکسون موبیل ایجاد شد. به گزارش گاردین، مارک لویس، استراتژیست اصلی شرکت مدیریت داراییBNP Paribas گفته است: «هیچ شکی نیست که خبرهای این هفته، شلیک اخطار نبود؛ بلکه شلیکی مستقیم به بدنه شرکت‌های بزرگ نفتی بود.»
او در ادامه گفته است: «آنها (غول‌های نفتی) باید تشخیص دهند که دیگر نمی‌توانند این چاله‌ها را پر کنند. سهام‌داران و مردم جامعه می‌خواهند که این وضعیت، تغییر اساسی کند.»
برای فعالان آب‌وهوایی، روز سیاهِ صنعت نفت، نقطه عطف و روشنی به شمار می‌آید. روزی که قرار شد تبعات مالی و حقوقی در انتظار شرکت‌های نفتی‌ باشد که به سرعت عمل نمی‌کنند تا مسئولیت‌پذیر و پاسخگوی نقش خود در جلوگیری از فاجعه آب‌وهوایی باشند.جاسپر تویلینگز، مشاور عمومی سابق گرین‌اسپیس اینترنشنال می‌گوید: «لحظه اعلام رای دادگاه، لحظه‌ای واقعا احساسی بود.» او به گاردین گفته، دادگاهی هلندی به شرکت نفتی شل دستور داده تا در 10 سال آینده، انتشار گازهای خود را تا 45 درصد کاهش دهد و این حکم، می‌تواند همه‌چیز را تغییر دهد و دادگاه‌های دیگر دنیا هم تحت تاثیر این حکم قرار بگیرند.به گفته او، این امر روشن می‌کند که مسئولیت فعالیت این صنعت به عهده خود آن است و این صنعت باید با برداشتن گام‌های مشخصی، مسئولیت‌پذیر باشد: «از نظر حقوقی هم بسیار مرتبط است چون این حکم درخواست بسیار روشنی دارد؛ مسئله پول نیست؛ مسئله رفتار است. این حکم کاملا منطقی بود.»اساس این پرونده که توسط مبارزان و فعالان آب‌وهوایی هلندی آغاز شده، ریشه در عناصر قوانین حقوق بشری و اصول سازمان ملل دارد که «تقریبا کاربردی جهانی» دارد و می‌تواند در موارد دیگری هم علیه شرکت‌های آلاینده بزرگ استفاده شود. جاسپر تویلینگز می‌گوید: «ما شاهد همگرایی موضوعات هستیم؛ چراکه مسائل آب‌وهوایی در حقیقت مسائل حقوق بشری است. من دلیلی نمی‌بینم که چرا این استدلال‌ها در جاهای دیگری استفاده نمی‌شود. با همین موضوع می‌توان شرکت‌های آلاینده بزرگ را روزی به دادگاه کشاند.»
کارخانه شل گفته برای این حکم «ناامیدکننده» دادگاه که این شرکت را مجبور می‌کند خود را با اهداف تعیین شده توافق آب‌وهوایی پاریس تطابق بدهد، درخواست تجدیدنظر خواهد داد. موضوعی که می‌تواند سبب سال‌ها نزاع حقوقی شود و شهرت شل را خدشه‌دار کند.
تویلینگز می‌گوید: «اگر شرکت شل واقعا معتقد است که استراتژی آنها مطابق با توافق‌نامه پاریس است، خب دیگر چه مشکلی با درخواست دادگاه دارند؟ تصمیم شل برای تجدیدنظرخواهی، وفق‌ناپذیر است.»
به گفته تحلیل‌گران صنعت نفت، این حکم دادگاه، شرکت شل را مجبور خواهد کرد که روزانه دست‌کم یک میلیون بشکه نفت و گاز تولید شده از سوخت‌های فسیلی را کاهش دهد و هزینه آن، می‌تواند چندین میلیارد دلار در سال باشد.
سهامداران اکسون هم از جمله غول‌هایی سرمایه‌گذاری بلک‌راک و ونگوآرد، به برکناری دست‌کم دو نفر از اعضای هیئت مدیره این غول نفتی به نفع نامزدهای مطرح شده در بنیاد «انجین نو1» رای دادند. بنیادی که کمتر از 6 ماه پیش به دلیل جدی نگرفتن حرکت به سوی انرژی کم‌کربن، تاسیس شد.
به گزارش اسپوتنیک، این بنیاد به مبلغ 54 میلیون دلار از سهام اگسون موبیل را در اختیار دارد. شرکت اگسون موبیل 35 میلیون دلار برای مبارزه با فعالیت‌های بنیاد انجین نو1 هزینه کرده اما نتیجه‌ای نداشته است. دارن وودز، مدیرعامل این غول نفتی شکست خود را پذیرفت و گفت که این شرکت خواسته‌های سهامداران خود برای کاهش خطرات آب و هوایی را شنیده است.
در شرکت شورون هم بیش از 60 درصد از سرمایه‌گذاران به تصویب قطعنامه‌ای از طرف گروه مبارزات هلند رای دادند تا این شرکت را مجبور به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای کنند. الی کاسارگاد-استاب، مدیر اجرایی «مجاریتی‌اکشن»، یک گروه سهامداران، گفته که «این اولین‌بار در تاریخ است که سهامداران، دیوارهای محافظ ِ هیئت مدیره‌های خودسر را شکسته‌اند.»
او گفته است: «چالش اکسون موبیل تازه آغازِ حسابرسی مدیران هیئت مدیره است که اقدامات چشمگیری را برای کربن‌زدایی و محافظت از ارزش سهامِ سهامداران در بلندمدت انجام دهند.»
برای مبارزان و فعالان آب‌وهوایی قدیمی، از جمله ترویلینگز، پیروزی‌های روزهای گذشته، فرصتی نادر برای خوش‌بینی فراهم کرده است. ترویلینگز می‌گوید: «هرکسی که موضوع آب‌وهوا برایش اهمیت دارد، اوقات وحشت، ناامیدی و درماندگی را احساس کرده است. حالا این حکم، مثل چراغ امیدی برای ماست. شاید همین احساس امید، بزرگ‌ترین تاثیر باشد. فراتر از تاثیر ملموس بر انتشار کربن. این همان چیزی است که منتظرش بودیم.»
غول نفتی توتال تغییر نام داد
در میان خبرهای پیروزی محیط زیستی‌ها در مقابل غول‌های نفتی، خبر خوشایند دیگری هم منتشر شد. گروه نفت و گاز فرانسوی توتال حمایت بیش از ۹۰ درصدی سهامداران را با برنامه اقلیمی این شرکت برای کاهش تدریجی انتشار کربن کسب و رای مثبت آنها برای تغییر نام به «توتال انرژیز» را به علامت تغییر رویکردش به سوی انرژی تجدیدپذیر دریافت کرد. خبرگزاری ایسنا به نقل از رویترز گزارش داده، بعضی از سهامداران، کارزاری را برای رد اهداف سبز توتال به دلیل کافی ندانستن آنها راه انداخته بودند که نشان دهنده طغیان فزاینده آنها در این بخش است.
استراتژی اقلیمی توتال که بر اساس آن تا سال ۲۰۵۰ به سطح کربن خنثی می‌شد از سوی ۹۱.۸۸ درصد سهامداران در نشست سالانه این شرکت حمایت شد. پاتریک پویانه، مدیرعامل و رئیس هیات مدیره توتال گفت: «تصور می‌کنم این نتیجه بهترین پاسخ به مفسرانی است که شورش سرمایه‌گذاران علیه این شرکت را پیش‌بینی کرده بودند و همچنین پاسخ به کسانی است که بیشتر به عنوان یک فعال و نه سهامدار عمل می‌کنند.» تغییر برند توتال که فورا اجرایی می‌شود با ۹۹.۸۸ درصد آرای مثبت حمایت شد. توتال با پروژه‌های خورشیدی و بادی در حال سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر است. پویانه گفت که می‌خواهد توتال یک غول انرژی سبز شود اما اظهار کرد یک تغییر رادیکال‌تر مناسب نخواهد بود زیرا این شرکت به تامین مالی گذار از درآمدهای حاصل از سوخت‌های فسیلی به انرژی‌های تجدیدپذیر نیاز دارد.
آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده که اگر جهان می‌خواهد تا اواسط قرن جاری به انتشار کربن صفر برسد که روند بسیار سریع‌تر از روند مورد نظر تولیدکنندگان نفت از جمله توتال است، پروژه‌های سوخت فسیلی باید امسال متوقف شوند.
پویانه در نشست سهامداران اعلام کرد بدون پروژه‌های نفتی جدید، تولید جهانی نفت هر سال حدود چهار تا پنج درصد کاهش پیدا می‌کند. در حالی که انتظار می‌رود تقاضا برای نفت از سال ۲۰۳۰ روند رو به کاهشی پیدا کند. بدون پروژه‌های جدید نفتی، به احتمال زیاد قیمت نفت به رکورد بالای جدیدی صعود خواهد کرد. بر اساس گزارش رویترز، سازمان‌های غیردولتی و بعضی از سرمایه‌گذاران علیه این رویکرد توتال که آن را کاملا محافظه‌کارانه می‌دانند، صحبت کردند.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

۲۲ استان کشور تا پایان هفته بارش برف و باران سنگین را تجربه می‌کنند

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

گزارش «پیام ما» از نشست بررسی کاربرد فناوری‌های نوین در صنایع خلاق

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

مسافران قطار مرگ

گروهی از زنان مکزیک جان خود را برای رساندن غذا به مهاجران به خطر می‌اندازند

مسافران قطار مرگ

چتر سیاه بر آسمان اهواز

دود نیشکرهای سوخته هوای خوزستان را آلوده کرد

چتر سیاه بر آسمان اهواز

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

کشمکش‌ بین ارگان‌های دولتی و تولیدکنندگان کمبود شیرخشک را تشدید کرد

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

موضع‌گیری دوگانه  دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با معاون رئیس‌الوزرای طالبان دیدار کردند

موضع‌گیری دوگانه دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

میراث «غزه» زیر بمباران

فعالان جهانی هشدار می‌دهند

میراث «غزه» زیر بمباران

فصل انارچینی

پیگیری برای ثبت یک میراث ناملموس ادامه دارد

فصل انارچینی

توزیع قطره‌چکانی دارو‌های بیماران SMA

بیماران «آتروفی عضلانی نخاعی» معطل پاس‌کاری وزارت بهداشت برای تدوین پروتکل‌های توزیع دارو هستند

توزیع قطره‌چکانی دارو‌های بیماران SMA

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *