سایت خبری پیام ما آنلاین | هنوز به پیک مصرف ‌‌برق نرسیده‌ایم

قطعی بی‌برنامه و ادامه‌دار برق در کشور

هنوز به پیک مصرف ‌‌برق نرسیده‌ایم

عضو هیات مدیره انجمن علمی مدیریت مصرف انرژی: پیک مصرف امسال به 60 هزار مگاوات می‌رسد درحالی که ظرفیت عملی تولید برق در کشور حدود 54 هزار مگاوات است





۱ خرداد ۱۴۰۰، ۲۲:۲۷

در روزهای گذشته شهرهای مختلف کشور از جمله تهران، کرج، شیراز و … با قطعی برق روبه‌رو بودند. این در حالی است که کارشناسان اعتقاد دارند هنوز به پیک مصرف برق در تابستان نرسیده‌ایم. پیش‌بینی می‌شود پیک مصرف برق امسال به بیش از 60 هزار مگاوات برسد در حالی که به نظر می‌آید ظرفیت عملی تولید برق کشور کمتر از این مقدار باشد.

سه‌شنبه 28 اردیبهشت‌ماه 1400 قطع ناگهانی برق در برخی از مناطق تهران همانند، محدوده فاطمی، خیابان مطهری، بخش‌هایی از خیابان شریعتی و … شهروندان را غافلگیر کرد. در برخی مناطق این خاموشی از پیش اعلام نشده تا 3 ساعت هم به طول انجامید.
روزهای پس از آن هم کم‌و‌بیش در برخی مناطق مانند خیابان اندرزگو ساعت‌هایی با خاموشی روبه‌رو شدند تا این که پس از گذشت 4 روز، قطع برق در روز شنبه 1 خردادماه دوباره بسیاری از مناطق تهران را خاموش کرد. این بار هم قطع برق بدون اعلام قبلی بود و بسیاری از مناطق تهران همانند بلوار فردوس، سعادت آباد، سهروردی، انرزگو، خیابان شریعتی، لارستان و … را در بر گرفت.
این قطعی‌های پیش‌بینی نشده در برخی مناطق در ساعات اداری رخ داد و حدود 2 ساعت ادامه داشت و سبب شد که بسیاری از شهروندان از جمله آنها که به دلیل شیوع ویروس کرونا دورکار شده‌اند یا دانشجویان و دانش آموزان که فعالیت آنها این روزها بیش از پیش وابسته به اینترنت است، با مشکلات بسیاری روبرو شوند.
قطعی برق البته محدود به پایتخت نیست و شهرهای دیگر را هم در بر گرفته است به طوری که برخی شهروندان درکرج، شیراز، کرمانشاه و … هم از قطعی‌های برق در این شهرها خبر می‌دهند.
در برخی استان‌ها همانند البرز و خراسان‌رضوی هم از اعلام جدول خاموشی خبر داده شده است سرپرست شرکت توزیع برق البرز به ایسنا گفت: «اگر مشترکان مدیریت مصرف برق نداشته باشند، چاره‌ای جز این وجود ندارد که بر اساس بلوک‌بندی که در سایت شرکت نیروی برق استان بارگذاری شده، از ساعت ۹ صبح برق محلات مختلف دو ساعت دو ساعت قطع شود.»
اتفاقی که اگر در تهران هم می‌افتاد و جدول خاموشی اعلام می‌شد موجب بروز خسارت‌ها و مشکلات کمتری در پایتخت می‌شد.
اگرچه زمان دقیق قطعی برق غافلگیر‌کننده است، اما قطعی سراسری برق اتفاقی نبود که شهروندان و مسولان را به طور کلی شگفت‌زده کند، افزایش مصرف برق از زمستان سال گذشته آغاز شده است و مدتی است که هشدارهای برای کمبود برق به طور مداوم به گوش می‌رسد.
همچنین کاهش ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی به دلیل خشکسالی، کمبود بارش و در نتیجه کاهش ورودی سدها و همینطور استفاده از ظرفیت این نیروگاه‌ها در زمستان مساله‌ای است که از آغاز سال 1400 به طور مداوم اعلام می‌شود اگرچه که سهم نیروگاه‌های برق آبی در تولید برق کشور حدود 10 تا 15 درصد است.
آمارهای شرکت مدیریت شبکه برق ایران نشان می‌هد که مصرف برق در 28 اردیبهشت‌ماه در حوالی زمان خاموشی یعنی حدود ساعت 15، در کشور در پیک مصرف معادل 52 هزار و 745 مگاوات بوده است و در آن زمان ذخیره نیروگاه‌ها به صفر رسیده است.
آمارها همچنین نشان می‌دهد که سال گذشته در چنین روزی پیک مصرف برق حوالی 9 شب بوده و در آن زمان مصرف به 44 هزار و 692 مگاوات بوده است. همچنین در آن زمان بیش از 3 هزار مگاوات میزان ذخیره نیروگاه بوده است.
این نشان می‌دهد به صورت حدودی مصرف برق در این روز 8 هزار مگاوات افزایش پیدا کرده است.
همچنین وزارت نیرو اعلام کرده است که برای نخستین بار در تاریخ کشور در اردیبهشت ماه رکورد مصرف برق به مرز 54 هزار مگاوات رسیده است. طبق آمار رسمی شرکت مدیریت شبکه برق ایران در روز بیست‌و‌نهم اردیبهشت ماه 1400 مصرف برق در پیک روزانه به 53 هزار و 759 مگاوات رسید.
اما محمد‌حسن زربخش کارشناس انرژی و عضو هیات مدیره انجمن علمی مدیریت مصرف انرژی در گفت‌و‌گو با «پیام‌ما» اعلام کرد که هنوز میزان مصرف برق به پیک خود در تابستان نرسیده است. او پیش‌‍بینی می‌کند که میزان مصرف برق در کشور به 60 هزار مگاوات می‌رسد.
او اظهار کرد: ظرفیت اسمی نیروگاه‌های کشور 80 هزار مگاوات است اما ظرفیت واقعی حدود 54 هزار مگاوات است. یعنی ما از ظرفیت همه نیروگاه‌ها استفاده نمی‌کنیم و همچنین تلفات برق در شبکه داریم.
زربخش، از جمله نیروگاه‌هایی را که نمی‌توان از همه ظرفیت آنها در حال حاضر استفاده کرد، نیروگاه‌های برق‌آبی عنوان کرد و توضیح داد: ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی می‌تواند به 10-12 هزارمگاوات برسد اما به دلیل کمبود بارش‌ها اکنون حدود 3 هزار مگاوات است.
او در پاسخ به اینکه برق‌آبی‌ها 10 درصد برق کشور را تامین می‌کنند و آیا می‌توانند تاثیر چندانی داشته باشند گفت: تاثیر برق‌آبی‌ها زیاد و مهم است چرا که برق پایه ما را تامین می‌کنند و همینطور در زمان پیک نیاز است که از همه نیروگاه‌ها استفاده کرد.
زربخش دلیل افزایش مصرف را گرمای شدید و زودهنگام هوا خواند و گفت: البته تلفات انرژی در میان مردم هم به دلیل شرایط کرونا بالاست، بنابراین با این شرایط شاهد قطع برنامه‌ریزی شده برق خواهیم بود.
این کارشناس انرژی در پاسخ به اینکه آیا بهتر نبود پیش از آغاز قطع برق وزارت نیرو در شهرهایی مانند تهران جدول خاموش اعلام می‌کرد؟ اظهار کرد:« برنامه‌ریزی از پیش همیشه بهتر است اما کارشناسان درحال بررسی مصرف و پیک‌ها هستند و همینطور پیش‌بینی هواشناسی هم اکنون بسیار مهم است بنابراین برای ارائه جدول خاموشی به زمان نیاز است.»
او در مورد مصرف برق مراکز استخراج غیرمجاز رمزارز گفت: گفته می‌شود نزدیک 2000 مگاوات مصرف این مراکز است که به نوعی برق‌ دزدی است و میزان زیادی است.»
وزارت نیرو بر اساس آخرین دستورالعملی که در مورد رمز‌ارزها ارائه کرده بود اعلام کرد که در زمان پیک مصرف برق مراکز مجاز رمزارز هم قطع می‌شود. مصطفی رجبی‌مشهدی، سخنگوی صنعت برق، اعلام کرده است که مصرف برق مراکز استخراج رمز‌ارز که به صورت مجاز فعالیت می‌کنند، به ۳۰۰ مگاوات می‌رسد که طبق این میزان به منظور حفظ تعادل و پایداری شبکه برق، قطع می‌شود.
از جمله دیگر اقداماتی که برای گذر از این وضعیت انجام شده قطع برق چهار سازمان دولتی به دلیل رعایت نکردن الگوی مصرف است.
روز گذشته که روز بهره‌وری بهینه‌‌سازی مصرف هم بود وزارت نیرو برق ساختمان‌های وزارت صمت، بانک به ملت(مرکزی)، بنیاد تعاون و سازمان ثبت و اسناد کشور را با اخطار قبلی قطع کرد.
در آستانه ماه خرداد در حالی که هنوز تابستان و اوج گرما شروع نشده است، قطعی برق سراسری آغاز شده است. حال باید دید که در پیک مصرف چه شرایطی به وجود خواهد آمد، پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که تابستان سختی پیش رو خواهد بود.

به اشتراک بگذارید:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *