سایت خبری پیام ما آنلاین | ارژن‌ها؛ زیر تبر شرکت تعاونی

قطع درختان منطقه ارجنای چالشتر در نزدیکی چهارمحال و بختیاری ادامه دارد

ارژن‌ها؛ زیر تبر شرکت تعاونی

بیت‌الله محمودی: ارزش ژنتیکی گونه ارژن را نمی‌توان نادیده گرفت و نابودی منطقه به هر دلیلی پذیرفتی نیست. اگر چه این اراضی واگذار شده و نظارت بر روند فعالیت‌های شرکت بر عهده امور اراضی سازمان جهاد‌کشاورزی است اما این موضوع توجیه درستی نیست و منابع طبیعی بای





ارژن‌ها؛ زیر تبر شرکت تعاونی

۵ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۰:۰۰

منطقه ارجنای چالشتر که در ۱۰ کیلومتری مرکز چهارمحال‌و‌بختیاری واقع شده است، سال گذشته در همین روزها به خاطر قطع درختان ارژن واقع شده در آن بر سر زبان‌ها افتاد. آن‌طور که ایرنا می‌نویسد قطع درختان ارژن به‌منظور تغییر کاربری اراضی و ایجاد باغ مثمر از سوی یک شرکت تعاونی اعتراض دوستداران محیط‌ زیست و مردم محلی را در پی‌داشته است که با افزایش حساسیت‌ها در مورد این اتفاق، ابهامات و اشکالات قانونی در واگذاری ۱۴۹ هکتار از اراضی ملی واقع در ارجنای چالشتر به این شرکت نیز مطرح شد به طوری که در آن زمان مسئولان مربوطه و مراجع قضایی هر یک در مصاحبه‌های مختلف خبر از پیگیری موضوع دادند.با گذشت یک سال از آن اتفاق‌ها، بار دیگر تصاویر جدیدی از قطع درختان ارژن و بادام کوهی منطقه در فضای مجازی به اشتراک گذاشته شد تا اعضای تشکل‌های مردم نهاد محیط زیستی و دوستداران طبیعت نسبت به تکرار واقعه، واکنش نشان دهند و با ارسال نامه‌هایی سرگشاده به مسئولان، خواستار توقف برنامه‌های شرکت و پیگیری موضوع شوند. اقداماتی که از جمله آن ایجاد پایه‌های سیمانی مختلف برای سوار کردن تانکرهای آب و گچ‌کِشی بخشی از اراضی نیز نشان می‌داد که زمین‌های موسوم به ارجنای چالشتر بلوک‌بندی شده است و سهامداران شرکت، فعالیت‌های کشاورزی را با جدیت در این محدوده دنبال می‌کنند.
تعرض به گونه‌های جنگلی منطقه ارجنا توجیه‌پذیر نیست
بیت‌الله محمودی؛ عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد و فعال محیط زیستی از نخستین افرادی بود که در صفحه شخصی خود در شبکه‌های اجتماعی به قطع دوباره درختان اعتراض کرد و آن را نوعی جنگل خواری نامید. به گفته او در سال گذشته پس از فشار رسانه‌ها و نهادهای مردمی برای پایان دادن به دست‌اندازی شرکت تعاونی به درختان ارژن، قرار شد این شرکت طرح جدیدی را برای اجرای برنامه‌های توسعه‌ای خود به امور اراضی سازمان جهاد‌کشاورزی ارائه کند به طوری که در این طرح آسیبی به درختان موجود در منطقه وارد نشود. اما با وجود آن‌که هنوز این طرح آماده نشده و به تصویب نیز نرسیده است اما این شرکت در سال جدید فعالیت‌های کشاورزی خود را دوباره از سر گرفته و اقدام به قطع تعداد دیگری از درختان کرده است.
محمودی با اشاره به اینکه محدوده واگذار شده به شرکت تعاونی از جمله مناطق جنگل دست کاشت محسوب می‌شود و مناطق بالادست رویشگاه طبیعی این نمونه جنگلی است، تصریح می‌کند: ارزش ژنتیکی گونه ارژن را نمی‌توان نادیده گرفت و نابودی منطقه به هر دلیلی پذیرفتی نیست. اگر چه این اراضی واگذار شده و نظارت بر روند فعالیت‌های شرکت بر عهده امور اراضی سازمان جهاد‌کشاورزی است اما این موضوع توجیه درستی نیست و منابع طبیعی باید از اختیارات قانونی خود برای حفظ این توده جنگلی استفاده کند.
این منطقه مشمول قانون ممنوعیت واگذاری جنگل دست کاشت نمی‌شود
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در پاسخ به چرایی و علت واگذاری وسعتی چند هکتاری از جنگل‌های ارژن به شرکت تعاونی متشکل از کارکنان منابع طبیعی به اسناد و مدارک مربوط به این واگذاری در ۳۰ سال پیش رجوع می‌کند و می‌گوید: زمین‌های پلاک حسین‌آباد معروف به ارجنای چالشتر در سال ۱۳۷۱ توسط هیات واگذاری و با قرارداد اجاره و به ‌منظور کشت تلفیقی بادام و علوفه کاری در اختیار این شرکت قرار گرفته است.
سید اسماعیل صالحی درباره ارزیابی پوشش گیاهی منطقه در زمان واگذاری می‌افزاید: بر اساس اسناد موجود این اراضی در زمان واگذاری مرتع درجه سه شناخته شده‌اند و نمونه‌ای از درخت ارژن در آن زمان در محدوده واگذاری وجود نداشته است.
او در پاسخ به طرح این دیدگاه که واگذاری جنگل دست کاشت عمومی بر اساس ماده ۲ آیین‌نامه اجرایی لایحه قانونی واگذاری و احیا اراضی مصوب سال ۱۳۵۹ ممنوع است و آیا محدوده ارجنای چالشتر نیز مشمول این قانون می‌شود یا خیر، تصریح می‌کند: درختان ارژنی که هم‌اکنون در منطقه دیده می‌شوند پس از واگذاری در اراضی کاشته شده و پس از گذشت این سال‌ها به توده‌ای جنگلی تبدیل شده‌اند و نقشه‌های هوایی نیز این موضوع را تایید می‌کند.
اعضای شرکت تعاونی در سال ۱۳۷۶ و بعد از آن با مشارکت اداره آبخیزداری آن زمان به صورت خواسته یا ناخواسته و با توجه به آن‌که منابع آبی چندانی نیز در منطقه وجود نداشته است، عملیات بیولوژیک را آغاز کردند و گونه گیاهی ارژن و بادام کوهی را در اراضی واگذار شده کشت می‌کنند که این گونه گیاهی در گذر زمان با محیط سازگار شده و به خوبی رشد می‌کند.
او ادامه می‌دهد: در حال حاضر از نگاه منابع طبیعی خواستار حفظ گونه گیاهی ارژن در منطقه هستیم ولی با وجود آن‌که این عرصه همچنان در تملک دولت است به دلیل واگذاری آن، نظارت بر نحوه اجرای شروط قرارداد بر عهده امور اراضی است و منابع طبیعی بر مبنای قوانین وضع شده تنها مسئولیت حفاظت و حراست از اراضی جنگلی ملی را برعهده دارد و در این محدوده فاقد اختیارات قانونی است.
صالحی امکان تجدیدنظر در واگذاری و خلع ید شرکت را نیز یادآور می‌شود و می‌گوید: این اقدام پیش از این نیز به دلیل اجرایی نشدن الگوی کشت مندرج در قرارداد شرکت انجام شده است ولی شرکت تعاونی با اعلام شکایت و پذیرش شرایط جدید، حق واگذاری را بازگردانده است.
امور اراضی از قطع درختان ارژن در منطقه ارجنا جلوگیری کرده است
مدیر امور اراضی سازمان جهاد‌کشاورزی استان با تایید این نکته که در زمان واگذاری اراضی به شرکت، وجود گونه‌های جنگلی و یا ممنوع‌القطع در منطقه گزارش نشده است، می‌گوید: درختان ارژن پس از واگذاری در این منطقه کاشته شده‌اند و پس از آن‌که این درختان به یک توده جنگلی تبدیل شدند، امور اراضی در حد توان از قطع آنان توسط بهره‌بردار جلوگیری کرده است.
شهرام جزایری می‌افزاید: با این حال در طرح اولیه برای کاربری اراضی، علوفه کاری و باغ بادام در نظر گرفته شده است و شرکت پس از گذشت این سال‌ها مدعی است که حق و حقوقش برای بهره‌برداری از بین رفته و نتوانسته است در مقابل مال‌الاجاره پرداختی، بهره مناسبی داشته باشد.
جزایری به ابطال طرح واگذاری و شکایت شرکت در این‌باره نیز اشاره دارد و تصریح می‌کند: بر مبنای توافق صورت گرفته پس از طرح شکایت و بازگرداندن رأی شورای نظارت، شرکت موظف شد طرح جدیدی را برای بهره‌برداری از اراضی تهیه کند که در آن بخش‌های خالی از گونه ارژن با کاشت گونه‌های باغی تکمیل شود و در دیگر مناطقی که توده ارژن با فاصله‌های بیشتری قرار دارد از گونه‌های دیم همچون مو و بدون آسیب رسیدن به درختان بومی منطقه استفاده شود.
مدیرکل امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی یادآور می‌شود: در این طرح باید گونه‌های هم‌زیست و هم‌راستا با طبیعت منطقه انتخاب شود تا علاوه بر تامین مصارف اقتصادی شرکت بر اساس سیاست‌های واگذاری اراضی، عرصه طبیعی موجود از تخریب نجات یابد.
او با اشاره به اینکه طرح ارائه شده از طرف شرکت از اواخر سال ۹۸ تاکنون ۲ مرتبه تصحیح شده و همچنان عملیاتی نشده است، می‌افزاید: در هفته گذشته با توجه به گزارش‌های رسیده مبنی بر تخریب عرصه، عوامل نظارتی در محل حاضر شدند و گرچه تخریب چندان گسترده نبود اما اخطار کتبی برای شرکت صادر شد. جزایری بر لزوم چاره‌اندیشی برای حل این مشکل تاکید دارد و می‌گوید: هیات مدیره شرکت و بسیاری از سهامداران به خوبی بر این موضوع آگاه هستند که آسیب رساندن به گونه‌های گیاهی موجود در منطقه می‌تواند به خلع‌ید منجر شود از این رو در حفظ شرایط موجود تلاش می‌کنند اما بنا بر بررسی‌های انجام شده برخی افراد ناآگاه در خارج از شرکت عامل تخریب‌های اخیر هستند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *