پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | تغییر اقلیم، تهدید هزاره سوم

تغییر اقلیم، تهدید هزاره سوم

فاجعه‌های طبیعی پیش از آغاز حیات بخشی از تاریخ کره زمین بوده‌اند. سیلاب‌ها، زلزله، فوران‌های آتشفشانی، توفان‌های سهمگین، سونامی و خشکسالی جملگی به شکل گرفتن سیاره زمین کمک کرده‌اند.





۱۸ فروردین ۱۴۰۰، ۱۵:۱۸

فاجعه‌های طبیعی پیش از آغاز حیات بخشی از تاریخ کره زمین بوده‌اند. سیلاب‌ها، زلزله، فوران‌های آتشفشانی، توفان‌های سهمگین، سونامی و خشکسالی جملگی به شکل گرفتن سیاره زمین کمک کرده‌اند.
نیاکان ما شاید این آگاهی را نداشتند که این حوادث هولناک کی رخ می‌دهند یا دلیل رخداد آنها چیست. اما انسان‌های اولیه در دو میلیون سال پیش با تغییرات عمده زیست محیطی در بستر تمدنی سازگار شدند. هر چند شاید آنان بیشتر از ما از این رویدادها هراس داشتند اما باید این نکته را به خاطر داشته باشیم که ما انسان‌های امروزی توانایی سازگاری با شرایط و محیط‌های جدید را به اجداد اولیه خود مدیون هستیم.
از دیدگاه من موضوع تغییر اقلیم و گرمایش زمین دو بحث متفاوت است، در ۶۵ میلیون سال قبل نسل دایناسورها منقرض شد و دانشمندان گمان می‌برند که این انقراض به دلیل تغییرات اقلیمی رُخ داده است. طبعا در آن زمان هم فعالیتی انسانی وجود نداشته که موجب تغییر اقلیم شود. طبق نظر میلانکوویچ، تغییرات اقلیمی سیاره زمین هیچ ارتباطی با فعالیت انسان ندارند و این تغییرات آب و هوایی به دلیل تغییر در مدار خورشیدی زمین رخ می‌دهد و نه به دلیل SUV‌ها و سوخت‌های فسیلی.
از انقلاب صنعتی به بعد زمین به سمت گرم‌شدن می‌رود و از سال ۲۰۱۶ تا اکنون زمین گرم‌ترین سال‌های تاریخ خود را تجربه کرده است و این گرمایش به دلیل فعالیت‌های تخریب‌گرانه انسان در طبیعت و سوخت‌های فسیلی است.
گرمایش جهانی می‌تواند پیامدهایی ناگوارتر از تغییر اقلیم داشته باشد و نباید از این موضوع غافل شویم. این فعالیت‌های انسانی است که در افزایش یا کاهش خسارت‌ها در بلایای تغییرات اقلیمی موثر خواهند بود.
احتمالا از خود پرسیده باشیم که چرا وضع آب‌و‌هوا غیرقابل پیش‌بینی یا پیش‌بینی ناپذیرتر شده است یا اینکه چرا وضعیت آب‌و‌هوایی روز به روز وخیم‌تر می‌شود. از دیدگاه بسیاری از دانشمندان پاسخ به این پرسش‌ها در گرمایش زمین یعنی افزایش میانگین دمای سطح زمین نهفته است. هر روز اخباری درباره شکاف لایه اُزون، مشکل زباله‌ها، از بین رفتن جنگل‌های بارانی، آلودگی هوا و جانوران در معرض انقراض‌ می‌شنویم. علت چیست؟ چه باید کرد؟
به سبب فعالیت‌های انسان اقلیم در همه نقاط کره زمین در حال تغییر یافتن است و به گفته بعضی دانشمندان فاجعه‌های طبیعی وخیم‌تری می‌توانند در راه باشند. اگر دولت‌های جهان برای مقابله با گرمایش زمین و تغییر اقلیم از همین الان اقدامی نکنند مجبور خواهند بود در آینده برای مقابله با پیامدهای آن هزینه‌های بسیار بیشتری را متحمل شوند. ما می‌توانیم با برنامه‌ریزی و اصلاح کشت‌های مقاوم با اقلیم به کشوری صادر کننده در شرایط ایجاد تغییرات آب و هوایی تبدیل شویم.
این کتاب حاصل تجربه و دغدغمندی‌هایم در طول چند سال مطالعه و فعالیت داوطلبانه در پاسداشت محیط زیست است. موضوع این کتاب یک ایده و خلاقیت نیست بلکه موضوعی بسیار با اهمیت است که می‌طلبد عموم شهروندان نسبت به مباحث تغییر اقلیم و پیامدهای آن آگاهی پیدا کنند. امید است مورد توجه خوانندگان قرار گیرد و کشورمان حداکثر تاب‌آوری را در برابر پیامدهای تغییر اقلیم که تهدیدی جهانی است داشته باشد.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *