سایت خبری پیام ما آنلاین | ماینینگ و فرصت‌های از دست رفته

ایران می‌تواند بهشت استخراج رمز ارز باشد

ماینینگ و فرصت‌های از دست رفته

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران: ایران می‌توانست از ظرفیت رمز ارزها علاوه بر عبور از تحریم‌های مالی و بانکی، برای ارزآوری استفاده کند





ماینینگ و فرصت‌های از دست رفته

۲۳ اسفند ۱۳۹۹، ۶:۳۲

بیت‌کوین در ایران حواشی بسیاری داشته و همچنان دارد. از تقصیر کمبود برق که به گردن ماینرها افتاد تا غیرمجاز اعلام شدن سایت‌های خرید و فروش رمزارز و ممنوع شدن استفاده از بیت‌کوین در معاملات و در نهایت اظهارات مدیرکل بانک مرکزی مبنی بر برنامه‌هایی که جهت صدور مجوز برای انجام معاملات بر پایه بیت‌کوین در تجارت خارجی، در سر دارند. فارغ از این حواشی، کنار گذاردن یک امکان جدید در دنیا، یا مقابله با پذیرفتن آن، تنها نتیجه‌ای که دارد جا ماندن از جریان و سرعت تغییرات در جهان امروز است. ایران تا چه اندازه ظرفیت استفاده از این امکان جدید دنیای امروز را دارد؟ علیرضا کلاهی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در سخنرانی اخیر خود در نشست اسفند ماه این هیات، پاسخ این سوال را داده و از فرصت‌سوزی‌ها در زمینه ارز دیجیتال گفته است.«بیت‌کوین» این نام تا چند ماه پیش برای بسیاری از مردم نامی نا‌آشنا بود، حالا هم بسیاری درباره آن چیز زیادی نمی‌دانند. اما شواهد نشان می‌دهد، ناگزیر در آینده نامش را بیشتر خواهیم شنید و این ارز دیجیتال قرار است نقش بیشتری در اقتصاد دنیای فردا به عهده بگیرد. دنیا به سمتی می‌رود که ارزهای دیجیتال که مرزهای قراردادی و سیاسی را بی‌اعتبار کرده، هر روز قدرت و نفوذ بیشتری پیدا می‌کند. در ایران برخی از آن‌ها که در بورس ناامید شدند و حتی سرمایه خود را باختند، حالا با تردید به سرمایه‌گذاری در حوزه ارز دیجیتال فکر می‌کنند و بسیاری هم وارد این وادی شده و با نگاهی نگرانی بالا و پایین رفتن ارزش آن را دنبال می‌کنند. ارزهای دیجیتال و بیش از همه بیت‌کوین امروز در دنیا از سوی بسیاری از کشورها به رسمیت شناخته شده و نقش آن در اقتصاد و معاملات هر روز بیشتر می‌شود، علیرضا کلاهی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران درباره جایگاه بیت‌کوین در اقتصاد امروز دنیا گفت: «امروزه بسیاری به ارزی که خارج از کنترل بانک‌های مرکزی است، کاملا دموکراتیک است و قابل تحریم نیست، رو آورده‌اند. این امر در حال رسمیت پیدا کردن است. مصادیق رسمیت آن هم بسیار است، از جمله این‌که اولین فین‌تک شناخته شده که پرداخت‌های بیت‌کوینی را پذیرفت، شرکت اسکوئر Square بود که در سال 2018 این اقدام را انجام داد. در سال 2020 پیپال PayPal که بزرگترین فین‌تک دنیاست پذیرش بیت‌کوین در معاملات خود را آغاز کرد. از سال آینده ونمو Venmo که پلتفرم پرداخت در امریکاست بیت‌کوین را وارد فعالیت خود می‌کند. مستر‌کارت و ویزا کارت اعلام کردند که به زودی پرداخت با بیت‌کوین را میسر می‌کنند. در امریکا 12 هزار خودپرداز وجود دارد که بیت‌کوین را تبدیل به دلار می‌کند، در کانادا و آلمان هم شبکه گسترده‌ای ایجاد شده است. ارزش کل بازار بیت‌کوین به یک تریلیون دلار با گردش روزانه 60 میلیارد دلار رسیده است. در مجموع طبق آمارها درآمد صنعت ماینینگ حدود 50 میلیون دلار در روز است» در ایران اما مانند هر پدیده نوظهور دیگر که با استقبال مردم مواجه می‌شود و مسئولان سعی در ساختن دیواری در مقابل آن دارند و ساز ممنوعیت و انکار کوک می‌کنند، با ارز دیجیتال هم برخورد اصولی صورت نگرفته است.
کلاهی در خصوص ظرفیت‌های موجود در حوزه رمز‌ارز می‌گوید: «ما در کشور یک مزیت مطلق انرژی داریم. صنعت برق در ایران در حال حاضر ظرفیت تولید حدود 500 میلیارد کیلووات ساعت برق را دارد. اما تولید سالانه بسیار کمتر است، کل تولید پارسال 284 بود. دلیل اصلی این است که تقاضا وجود ندارد. موضوع بعدی ذخایر انرژی فسیلی است که ما در اختیار داریم. در هر صورت، پایان عصر نفت نزدیک است. 90 درصد ظرفیت نیروگاهی سال 2020 در دنیا از انرژی‌های تجدیدپذیر تامین می‌شود. با هیچ قطعیتی نمی‌توان گفت تا ده سال دیگر دنیا بنزین و گازوئیل می‌خرد یا نه؟ مشخص نیست. از طرفی ارزهای دیجیتال این فرصت را فراهم کرده که ما هم تحریم را دور بزنیم و هم ذخایر انرژی که در اختیار داریم را تبدیل به پول کنیم. هم برق مازاد و هم نفت و گاز را که می‌توانیم تبدیل به برق کرده و صادر کنیم. بدون دردسرهایی که تولید و صادرات گاز و نفت دارد. این یک بازار جهانی تحریم ناپذیر است اما متاسفانه طبق معمول ما فرصت را سوزاندیم»
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران معتقد است مسئولان برخوردهای اصولی با این پدیده جدید نداشتند و می‌گوید: «طبق معمول با منکر شدن یک واقعیت، پرداختن غیر‌واقع‌بینانه و غیرمنطقی به موضوع، و با داشتن سیاست‌های ناپایدار فرصت را سوزاندیم. من از ابتدا به دوستان در وزارت نیرو گفتم که این‌طور برخورد کنید همه این فعالیت‌ها زیرزمینی می‌شود. در یک جلسه‌ای دوستان می‌گفتند ارز دیجیتال ابزار تامین مالی تروریسم است. آماری که از سیتی گروپ آمریکا در دسترس است می‌گوید زیر یک درصد گردش مالی بیت‌کوین در دنیا مربوط به فعالیت‌های غیرقانونی یا پولشویی است. در صورتی که 2 تا 5 درصد جی‌دی‌پی در دنیا خاکستری (غیرقانونی) است.»
بر اساس آمار موجود هزار مورد مجوز استخراج بیت‌کوین صادر شده اما فقط بیست تا بیست و پنج انشعاب فعال و مجاز در کشور داریم، کلاهی معتقد است: «چون درست با مسئله برخورد نکرده‌ایم، بخشی از این فعالیت‌ها زیر‌زمینی انجام می‌شود و ما نمی‌دانیم در این حوزه چه خبر است. می‌توانستیم با امکاناتی که در اختیار داریم، قطب این صنعت شویم ولی نشدیم. تخمین گردش داخلی بیت‌کوین حدود سالانه سه میلیارد دلار در کشور است، در ترکیه این میزان 48 میلیارد دلار و در کره 400 میلیارد دلار است. نسبت به سایز جی‌دی‌پی، این گردش به راحتی تا 50 میلیارد دلار رشد می‌کند. چه بخواهیم چه نخواهیم، این اتفاق می‌افتد. چه سرمان را زیر شن کنیم و چه با این پدیده برخورد اکتیو و درست انجام دهیم و آن را روی زمین بیاوریم تا بتوانیم ابعاد آن‌را رصد و مدیریت کنیم. تخمین‌ها نشان می‌دهد میزان ظرفیت ماینینگ کشور حدود 600 مگاوات است. اگر یک سیاست‌گذاری درست و منطقی شود برای دو سال آینده می‌توانیم انتظار شکل‌گیری 1500 الی 3 هزار مگاوات ظرفیت ماینینگ در کشور داشته باشیم. با رقم سه هزار مگاوات می‌توانیم انتظار 5 میلیارد دلار درآمد ارزی داشته باشیم. حدود دو هزار فرصت شغلی مستقیم داخل مزارع شکل می‌گیرد. ضمن این‌که همین حالا نیاز ارزی خرد کشور یک و نیم میلیارد دلار –اسکناس- است، اسکناسی که مردم می‌خرند ذخیره کنند، سفر بروند و… فین تک‌های مبتنی بر رمز‌ارز به راحتی می‌توانند این بار را از دوش بانک مرکزی بردارند و ما دیگر شاهد نباشیم که یک معامله 50 تا 100 هزار دلاری در چهار راه استانبول کل بازار ارز کشور را متلاطم کند. اما متحیرم که چرا بانک مرکزی با این موضوع مخالف است» کلاهی اشاره‌ای هم به مشکلات مربوط به پرداخت‌های گردشگران ورودی کرد و گفت: «ارز دیجیتال ابزاری است که می‌تواند در اختیار گردشگرانی که به ایران می‌آیند قرار گیرد. آن‌ها در حال حاضر ابزاری برای رزرو هتل و بلیت و پرداخت‌های دیگر خود در سفر ندارند»
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در خصوص نقدهایی که به ارزهای دیجیتال مطرح است می‌گوید: «دوستان بانک مرکزی معتقدند ارز دیجیتال باعث خروج ارز و سرمایه از کشور می‌شود. باید گفت در همه صنایع خروج ارز داریم، مهم این است که چه درآمدی در قبال آن ایجاد می‌شود. اگر هم منظور مردمی است که بیت‌کوین می‌خرند، باید بگویم مردم بالاخره می‌خرند، راه آن‌را هم پیدا می‌کنند. مدیر عامل سازمان بورس از دولت خواسته با موضوع رمز‌ارزها برخورد کند چرا که باعث فرار سرمایه می‌شود. علت فرار سرمایه تصمیمات اقتصادی خود آقایان است. فضای ناامن و ناپایداری اقتصادی است. بیت‌کوین یک ابزار است. بیت‌کوین نباشد مردم راه دیگری پیدا می‌کنند. طلا می‌برند، فرش و عتیقه و دلار می‌برند. پس بهتر است خودمان به موضوع ورود کنیم. ما نمی‌توانیم دلار چاپ کنیم اما بیت‌کوین را می‌توانیم تولید و استخراج کنیم. با این توضیحات عجیب است که بعد از یک سال و نیم چطور بعضی متوجه این فرصت‌ها نیستند و کسی نمی‌خواهد یک تصمیم منطقی درست بگیرد و سامانی به این وضعیت دهد، ادامه وضعیت فعلی و ممنوع اعلام کردن ارز دیجیتال ره به جایی نخواهد برد. ایران می‌توانست از ظرفیت رمز ارزها علاوه بر عبور از تحریم‌های مالی و بانکی، برای ارزآوری استفاده کند» نگاه به صنعت ماینینگ در اغلب کشورها نگاهی پذیراست، هر چند بعضی بانک‌ها و سیستم‌های مالی اعتماد کافی به این صنعت را هنوز ندارند، اما دیر یا زود ناگزیر به پذیرش این ارز بدون مرز می‌شوند. در ایران هم با توجه به سخنان کارشناسان و ظرفیت‌های موجود، این امکان وجود دارد که صنعت ماینینگ تبدیل به مزیت رقابت برای کشور شود.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *