پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | یک بام و چند هوای محدودیت‌های گردشگری

انتقاد فعالان گردشگری از سیاست‌های دوگانه دولت برای سفر

یک بام و چند هوای محدودیت‌های گردشگری

سیاست‌گذاران گردشگری به فکر سلامت مردمند یا منافع خود؟





یک بام و چند هوای محدودیت‌های گردشگری

۲۰ اسفند ۱۳۹۹، ۷:۱۴

استان خوزستان روزهای خوبی را نمی‌گذراند. بسیاری از شهرهای این استان در وضعیت قرمز کرونایی هستند و چند روز پیش ورود و خروج از محدوده این استان ممنوع اعلام شد. اما اگر به چند ماه پیش بازگردیم و اخبار مربوط به خوزستان را مرور کنیم، با هشدارهایی در خصوص باز بودن مرزهای این استان -و به طور کلی مرزهای غربی کشور- و ورود اتباع عراقی از طریق این مرزها به کشور روبه‌رو می‌شویم. هشدارهایی که به آن‌ها توجهی نشد. اغلب این افراد که از مرزهای غربی و به ویژه خوزستان وارد کشور می‌شوند، برای جراحی‌های زیبایی یا درمان‌های مربوط به باروری و… راهی شیراز و یزد می‌شوند و این مسئله باعث اعتراض فعالان گردشگری به ویژه در یزد شده است. آن‌ها می‌گویند اگر بنا بر اعمال محدودیت ورود گردشگران است، این محدودیت چرا شامل حال گردشگران سلامت که وارد کشور می‌شوند، نشده است؟دیروز سعید نمکی برای چندمین بار در یک هفته گذشته درباره سفرهای نوروزی هشدار داد و گفت: «به هیچ‌وجه موافق سفر در تعطیلات نوروز نیستیم، التماس می‌کنیم، مردم حتی اگر راه‌ها باز باشد هم به مسافرت نروند، اگر خوزستان جدیدی شکل بگیرد، نمی‌توانم تاب‌آوری نظام سلامت را تضمین کنم.» این اظهارات در حالی خبر از وخامت اوضاع دارد که در سوی دیگر میدان مسئولان وزارت گردشگری برای پر کردن تمام خلاهای حضورشان در یک سال و نیم گذشته، در تلاشند تا سفرهای نوروزی انجام شود. تا شاید آنچه که نتوانستند از پس آن برآیند، مردم به عهده بگیرند و خسارات اصناف گردشگری با انجام سفرهای نوروزی تا حدودی جبران شود. شاید اگر وزارت گردشگری در یک سال و نیم گذشته حضور موثر در این حوزه داشت و همتی برای حمایت از فعالان گردشگری نشان می‌داد، حالا اصنافی که یک سال و نیم رکود را پشت سر گذاشتند، چشم به راه رسیدن مسافران نوروزی نبودند. فعالان گردشگری بارها در اظهارات خود تصریح کرده‌اند که هیچ حمایتی از دولت دریافت نکرده‌اند. وزیر گردشگری هم که غایب بزرگ این عرصه است. و حالا تمام اصناف این حوزه در انتظار مسافران نوروزی هستند تا شاید ذره‌ای از خساراتشان در پی وقایع متعدد یک سال و نیم گذشته جبران شود.
علاوه بر اختلاف نظری که درباره سفرهای نوروزی بین وزارت بهداشت و وزارت گردشگری وجود دارد، سیاست‌های دوگانه در صدور ویزا برای گردشگران ورودی هم محل انتقاد بسیاری از فعالان گردشگری است. آن‌ها می‌گویند اگر گردشگر عامل انتقال ویروس است، چرا گردشگر سلامت وارد کشور می‌شود و گردشگری تفریحی یا فرهنگی اجازه ورود ندارد؟ البته فعالان حوزه گردشگری سلامت هم از دوگانگی سیاست‌گذاری در بخش دیگری از گردشگری گله دارند و می‌گویند چرا به ورود گردشگران سلامت انتقاد می‌کنید اما برای تورهای خروجی به ارمنستان و ترکیه و آذربایجان تبلیغات گسترده صورت می‌گیرد. این نابسامانی و التهابی که بین فعالان گردشگری در بخش‌های مختلف وجود دارد، همه ریشه در یک چیز دارد: ناکارآمدی متولیان امر گردشگری و عدم حمایت دولت از زیان دیدگان بخش گردشگری در یک سال و نیم گذشته.
سعید نمکی بعد از به صدا درآمدن زنگ خطر در شادگان و بعد هم خوزستان اعلام کرد: «کانون اصلی گرفتاری ما در خوزستان با ویروس جهش یافته، مسافرانی بودند که از کشور همسایه عراق می‌آمدند.» او روزهای اول اسفند هم به باز بودن مرزهای غربی کشور انتقاد کرده و گفته بود: «اعلام کرده بودیم مرزها را ببندید، هنوز یکی از مرزهای خوزستان باز است.
کسانی که پروتکل‌ها را رعایت نکردند و مرزها را با وجود دستور رئیس‌جمهوری نبستند، آتش جدید را برافروختند. من وزیر خبر ندارم در این سرزمین چه کسی از کجا وارد یا خرج می‌شود، چگونه می‌توانم بحران را مدیریت کنم»
هر چند آن روزها نمکی به برگزاری دورهمی‌ها و رعایت نکردن پروتکل‌ها در خوزستان انتقاد داشت، اما باز بودن مرزها و رفت‌و‌آمدهای صورت گرفته، جوانب دیگری هم دارد. بسیاری از گردشگران سلامت از مرزهای خوزستان و ایلام وارد کشور می‌شوند. آن‌ها برای درمان به شهرهای شیراز و یزد و اصفهان و مراکز درمانی این شهرها مراجعه می‌کنند. گزارش‌های رسیده از مراکز درمانی یزد نشان می‌دهد که نه تنها این میهمانان ناخوانده که برای درمان وارد کشور می‌شوند، اعتقادی به رعایت پروتکل‌ها ندارند که بعضی مراکز هم قصد صرف نظر از درآمد حاصل از ورود آن‌ها با هدف درمان را ندارند.
امیر ناصر طباطبایی رئیس جامعه هتل‌داران یزد در جلسه‌ای با حضور معاون اول رئیس‌جمهور، گله‌مندانه خطاب به جهانگیری گفت: «اگر وزارت بهداشت با هرگونه سفر مخالف است، چرا برای گردشگران سلامت که منافعی هم برای این وزارتخانه دارد، ویزا صادر می‌شود؟» طباطبایی در گفت‌و‌گو با ایسنا هم از برخوردهای سلیقه‌ای با گردشگری انتقاد کرده و گفته: «اگر گردشگری و سفر از عوامل شیوع کروناست پس چطور صدور ویزای سلامت تاکنون لغو نشده است؟ آیا گردشگری که برای سفر از خودرو شخصی استفاده می‌کند و در فضای ایزوله خانوادگی قرار دارد، نسبت به گردشگری که برای سفر از هواپیما یا قطار استفاده می‌کنند، بیشتر است؟» سید مصطفی فاطمی مدیر‌کل میراث‌فرهنگی یزد هم با اشاره به این‌که در سال جاری 700 گردشگر ورودی به یزد سفر کرده‌اند و عمدتاً سفرشان به منظور درمان و تجارت بوده گفت: «این سوال مطرح است که آیا خطر سفر خارجی‌های بیمار که برای درمان به ایران و یزد سفر می‌کنند نسبت به ورود خارجی‌هایی که برای تفریح به ایران سفر می‌کنند، بیشتر است؟» البته این انتقادات به ورود گردشگران سلامت در حالی مطرح است که فعالان این حوزه هم از آسیب‌های کرونا در امان نبوده‌اند و گفته می‌شود بالغ بر نیمی از دفاتری که در زمینه ارائه خدمات در حوزه گردشگری سلامت فعال بودند، تعطیل شده‌اند.
از طرفی مسئولان بخش درمان معتقدند وقتی بیمار به مرکزی برای درمان مراجعه می‌کند آن‌ها موظف به ارائه خدمات هستند، ابراهیم سلمانی سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در خصوص اعمال محدودیت‌ برای مراجعان غیربومی با توجه به شیوع بیماری به ایسنا گفته است: «بخش سلامت استان موظف به ارائه خدمات به هر نوع مسافر و مراجعه‌کننده‌ای فارغ از رنگ پوست، ظاهر و ملیت است. بعضی از مراکز تست پی.سی.آر را الزامی می‌دانند، اما افراد در صورت منفی شدن این تست نیز می‌توانند ناقل باشند و برخی نیز از تب‌سنج استفاده می‌کنند اما در مجموع خدمات به هر بیماری که مراجعه کند، ارائه می‎شود.» او معتقد است هر نوع محدودیتی باید از ورودی شهر اعمال شود و می‌گوید: «اگر قرار است خدماتی به بیماران غیربومی ارائه نشود لازم است که در این زمینه ورودی‌های شهر بسته شوند، در غیر این صورت محدودیتی برای ارائه خدمات درمانی به این بیماران وجود ندارد» سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی شاید خبر از شیوه پذیرش گردشگران سلامت ندارد، کسانی که از کشورهای همسایه برای درمان وارد کشور می‌شوند، ماه‌ها قبل برنامه‌ریزی کرده و اقدامات مربوط به پذیرش آن‌ها انجام می‌شود، آن‌ها بیماران اورژانسی نیستند که به یکباره راهی مرکز درمانی شوند.
هرچند آمار اعلام شده از سوی وزارت گردشگری چندان قابل استناد نیست، اما بر اساس اعلام معاون گردشگری از زمان شیوع کرونا در کشور تا پایان مرداد ماه سال جاری، حدود 262 هزار مسافر خارجی وارد کشور شده‌اند. گردشگری دنیا در حال بازگشت به شرایط نرمال است، بزرگترین نمایشگاه گردشگری دنیا ITB برلین که سال گذشته به دلیل همزمانی با آغاز پاندمی کرونا تعطیل شد، این روزها در شرف آغاز است. در ایران اما مسئولان حوزه گردشگری در حال فرافکنی و توجیه قصور خود در حمایت از فعالان بخش گردشگری هستند، در آخرین اظهارات معاون گردشگری کشور اعلام کرده است: «برای ارائه تسهیلات گردشگری سختی‌هایی در برخی بانک‌ها و واحدها وجود داشته و به صورت سلیقه‌ای عمل شده است.
البته وثیقه‌ها و تضمین‌هایی که برای دریافت تسهیلات لازم است، به مراتب نسبت به زمان‌های عادی که یک فرد یا بنگاه با مراجعه به بانک درخواست وام دارد، ساده‌تر در نظر گرفته شده» و وزیر وزارتخانه نوپای گردشگری هم تسهیلات ارائه شده به این حوزه را برشمرده و گفته است: «در پروژه‌های بزرگ و هتل‌سازی از محل صندوق توسعه ملی وام ریالی ارزان قیمت به سرمایه گذاران دادیم. هر سرمایه‌گذاری که 30 درصد آورده داشته باشد 70 درصد دیگر را دولت از طریق وام تامین می‌کند. در کسب و کارهای کوچک مانند بوم‌گردی‌ها یک هزار میلیارد تومان از محل منابع اشتغال روستایی کمک کردیم.
وزارتخانه هم تسهیلات ارزان قیمت در اختیار داشت که این منابع را هم پرداخت کردیم.» و این شیوه‌ای است که متولیان اصلی بخش گردشگری در کشور برای حمایت از زیان دیدگان در پیش گرفته‌اند. در سوی دیگر داستان فعالان بخش خصوصی هستند که هر بار مجال صحبت داشته باشند، یک جمله را تکرار می‌کنند: «دولت هیچ حمایتی از بخش گردشگری نکرده است»

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *