سایت خبری پیام ما آنلاین | دعوای دولت و مجلس پشت بلندگوها

مجلس با کلیات بودجه ١۴٠٠ مخالفت کرد

دعوای دولت و مجلس پشت بلندگوها

قالیباف: با نامه کتبی رسما از رئیس جمهوری برای حضور در مجلس برای دفاع از لایحه بودجه دعوت کردم اما ایشان اجابت نکرد. کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه ١۴٠٠ در دستور کار جلسه علنی صبح دیروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.





۱۵ بهمن ۱۳۹۹، ۱۰:۳۴

نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌ با کلیات بودجه ۱۴۰۰ مخالفت کردند. به گزارش ایسنا، کلیات گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه بودجه ۱۴۰۰ در دستور کار جلسه علنی صبح دیروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت. پس از ارائه گزارش سخنگوی کمیسیون تلفیق و اظهارات نمایندگان مخالف و موافق، کلیات لایحه بودجه به رای مجلس گذاشته شد که نهایت با ۹۹ رای موافق، ۱۴۸ رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع از مجموع ۲۶۱ نماینده حاضر به تصویب مجلس نرسید.

جلسه علنی حدود ساعت ۸:۱۰ دقیقه صبح آغاز شد و به‌رغم این‌که انتظار می‌رفت بررسی کلیات بودجه اولین دستور کار نمایندگان باشد، گزارش کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در خصوص واکسن کرونا به عنوان اولین دستور به بحث گذاشته شد. پس از گذشت حدود ۳۰ دقیقه از جلسه علنی مجلس شورای اسلامی، با حضور محمد‌باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و حسینعلی‌ امیری معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در صحن مجلس، بررسی گزارش کمیسیون تلفیق در خصوص لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ در دستور کار نمایندگان قرار گرفت. پس از آغاز ارائه گزارش کمیسیون تلفیق از سوی سخنگوی کمیسیون، تجمعاتی از نمایندگان در صحن مجلس به چشم می‌خورد که هرکدام به صورت گروهی در حال بحث با یکدیگر بودند. بعد از اتمام بخش اول صحبت‌های سخنگوی کمیسیون تلفیق، نوبت به صحبت نمایندگان موافق و مخالف کلیات لایحه بودجه رسید.
در بین صحبت‌های نمایندگان موافق کلیات لایحه بودجه بعضا فریاد «دو دو» از نمایندگان بر می‌خواست که حاکی از مخالفت نمایندگان با کلیات لایحه بود. در بین صحبت‌های نمایندگان موافق و مخالف چندین تن از نمایندگان در قالب اخطار و تذکر از عدم حضور رئیس جمهور برای دفاع از لایحه بودجه در مجلس انتقاد کرده و آن را خلاف قانون دانستند. رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در واکنش به انتقادات نمایندگان از عدم حضور رئیس‌جمهور در مجلس تاکید کرد: «بنده ۱۰ روز قبل نامه کتبی برای ایشان نوشته و رسما از ایشان برای حضور در مجلس برای دفاع از لایحه بودجه دولت دعوت کردم؛ ایشان این دعوت را اجابت نکردند اما بنده وظیفه خود را انجام داده‌ام.»

صحبت موافقان و مخالفان

در مجموع ۷ نماینده در مخالفت با کلیات و ۸ نماینده در موافقت با کلیات لایحه بودجه اظهار نظر کردند. جبار کوچکی‌نژاد، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مخالفت با کلیات بودجه گفت که این بودجه تورم سنگینی به جای می‌گذارد و با این بودجه بیش از ۴۰ درصد کسری داریم. سید احسان خاندوزی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در مخالفت با کلیات گزارش کمیسیون تلفیق بودجه گفت: «راهی جز رد کلیات لایحه پرمخاطره باقی نمانده است. البته اگر در کشور ما حاکمیت قانون وجود داشت هیات تطبیق مصوبات، دیوان عدالت و محاسبات به وظایف خود عمل می‌کردند و مسئولی که بودجه غیر قانونی نوشته را کیفر می‌کردند که آیندگان بدانند خوش رقصی انتخابات نباید اقتصاد این مردم را به پرتگاه ورشکستگی سوق دهد.» از سوی دیگر، ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها رد کلیات بودجه را «اشتباه محض» خواند و گفت: «واقعیت این است که ما در شش ماه باقی‌مانده از دولت با دولتی متزلزل مواجه هستیم و اگر ماه بودجه را تصویب نکنیم مجددا به دست دولت باز می‌گردد و قطعا دولت با این روند هیچ اقدام خاصی انجام نمی‌دهد. از سوی دیگر برای افزایش حقوق‌ها ما مجبور می‌شویم تا به دولت تنخواه دهیم و حساب و کتابی از او نخواهیم. بنابراین رد کلیات بودجه اشتباه محض است.» سید محمدرضا میرتاج‌الدینی، نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز در موافقت با کلیات بودجه گفت که با رد بودجه، جامعه را به سمت بحران نبریم: «اگر این بودجه چند بار به دولت و کمیسیون‌های تخصصی یا کمیسیون تلفیق برگردد غیر از این نخواهد بود، زیرا ما محدودیت منابع داریم و ساختار بودجه را هم اصلاح نکردیم، بنابراین هرچه باشد در همان چارچوب خواهد بود. پس واقع‌بینانه به کلیات نگاه کنید.» پس از صحبت‌های موافقان و مخالفان کلیات لایحه بودجه، محمد باقر نوبخت به مدت ۲۰ دقیقه به دفاع از لایحه بودجه دولت پرداخت. در حالی که محمدباقر نوبخت به عنوان معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه وبودجه کشور مشغول دفاع از کلیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ بود؛ تریبون او قطع شد. رئیس مجلس به او گفت که فرصت ۲۰ دقیقه‌ای شما تمام شد و «قطع میکروفن دست ما نیست.» پس از پایان توضیحات نوبخت، اکثر نمایندگان فریاد دو دو سر دادند که بیانگر مخالفت آنان با کلیات لایحه دولت بود. قالیباف در پاسخ به صحبت‌های نوبخت گفت: «آقای نوبخت بیان کرد که باید این لایحه بین دولت و مجلس حل شود ما هم این موضوع را قبول داریم و اصلاحاتی انجام دادیم‌ اما دولت با این اصلاحات مخالفت می‌کند که این اشکالاتی است که در مجلس اثر می‌گذارد.»

پایان ماجرا در مجلس

نوبت به رای‌گیری کلیات بودجه که رسید، قالیباف گفت: «ما ‌امروز براساس آیین‌نامه کلیات بودجه را به رای می‌گذاریم؛ اگر کلیات رای بیاورد، وارد جزییات می‌شویم و مبنای رسیدگی ما گزارش کمیسیون تلفیق است و اگر رای نیاورد لایحه به دولت بازگشته و دولت باید آن را اصلاح کند.»
پس از آغاز رای گیری اکثریت نمایندگان از روی صندلی‌های خود برخاسته و فریاد دو دو که حاکی از رای مخالف نمایندگان به کلیات لایحه بودجه بود، سر دادند. در نهایت نمایندگان مجلس شورای اسلامی‌با ۹۹ رای موافق، ۱۴۸ رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع از مجموع ۲۶۱ نماینده حاضر با کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ مخالفت کردند. رئیس مجلس شورای اسلامی پس از رای‌گیری در خصوص کلیات لایحه بودجه، تصریح کرد: «مجلس تلاش کرد با رویکرد توجه به معیشت مردم و مناطق محروم، حذف رانت‌ها، توجه به تولید و اشتغال، رفع تبعیض و سیاست تک نرخی برای جلوگیری از رانت در ارز در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه اصلاح شود، اما متاسفانه دولت در مواجهه با اصلاح ساختار بودجه که از سوی کمیسیون تلفیق صورت گرفت، تعامل مناسب نداشت و‌ امروز نیز در این نشست شاهد آن بودیم.‌ امیدواریم دولت از فرصت کنونی برای اصلاح بودجه استفاده کند و هر چه سریع‌تر لایحه را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند و در این راستا از تجربه کمیسیون تلفیق نیز بهره ببرد.»

وجهی برای حضور رئیس‌جمهور باقی نمانده

علیرضا معزی معاون دفتر رئیس جمهوری در حساب کاربری خود در توئیتر درباره عدم حضور روحانی در مجلس نوشت که حضور ‎رئیس جمهور برای دفاع از کلیات ‎بودجه، «نه الزام آیین‌نامه‌ای دارد و نه مرسوم بوده» است. او در ادامه نوشت: «دفاع از بودجه‌ای که دیگر نشانی از «لایحه» دولت ندارد و بیشتر «طرحی» است از سوی کمیسیون تلفیق، وجهی برای حضور رئیس‌جمهور باقی نگذاشت.»

ابراز نگرانی روحانی از تغییر در شاکله بودجه

علی ربیعی، سخنگوی دولت در نشست خبری خود در واکنش به رد کلیات لایحه بودجه اعلام کرده که دولت آماده است با همه توان خود در کنار مجلس اصلاحات مورد نظر لایحه بودجه را بدون این‌که شاکله تغییر کند و درآمدهای واهی پیش‌بینی کنیم، انجام دهد. از سوی دیگر حسن روحانی، رئیس‌جمهوری نیز در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گفت: «بارها از سوی دولت بر ضرورت حفظ ارکان اصلی لایحه بودجه تاکید شده است.» روحانی با بیان این‌که لایحه بودجه ۱۴۰۰ برای مدیریت اقتصاد کشور در شرایط جنگ اقتصادی و برای مدیریت مسیر توسعه تدوین شده است، گفت: «از نظر دولت تغییر در شاکله و محورهای اصلی لایحه بودجه ۱۴۰۰ می‌تواند صدمات جدی به معیشت مردم و مسیر توسعه و مدیریت اقتصاد کشور وارد کند.» حالا به نظر می‌رسد کشمکش مجلس و دولت پشت بلندگوها وارد دور تازه‌ای شده است.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *