سایت خبری پیام ما آنلاین | واحدهای صنعتی خسارت قطعی برق می‌گیرند

اعتراض صاحبان صنایع به وزارت نیرو درباره قطع بدون برنامه برق واحدهای صنعتی

واحدهای صنعتی خسارت قطعی برق می‌گیرند

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان تهران: آمار مربوط به خسارات ناشی از قطعی برق به واحدهای تولیدی در حال تهیه است





۸ بهمن ۱۳۹۹، ۹:۴۲

کمبود برق و گاز مهمترین کلید واژه یک ماه اخیر کشور در حوزه انرژی بود. هر چند متولیان توزیع برق در کشور به صرافت اعلام جداول خاموشی در سراسر کشور افتاده‌اند، اما مطالعه خسارات و آسیب‌هایی که صنایع و تولیدکنندگان در چندماه اخیر از خاموشی‌های گاه و بیگاه برق متحمل شده‌اند، نشان می‌دهد که اعلام جدول خاموشی‌ها قدری دیرهنگام است.

تبعات خاموشی‌ها در دو ماه اخیر بیش از آن چیزی است که مصرف‌کنندگان خانگی و تجاری آن را درک کرده‌اند. کمبود برق و گاز در بخش صنایع آسیب‌های جدی به صاحبان صنایع وارد کرده است. قطعی‌ بدون برنامه برق تاثیر مستقیم بر تولید و در نتیجه قیمت برخی محصولات در حوزه صنایع داشته است.
اعتراض صاحبان صنایع به این شرایط از همان روزهای ابتدایی که شهرها یکی پس از دیگری در خاموشی فرو می‌رفتند شروع شد.
وزارت نیرو همزمان با بروز مشکلات ناشی از کمبود انرژی در کشور اعلام کرد اولویت در تامین برق با مشترکان خانگی و مراکز حساسی مانند بیمارستان‌هاست. طبق آمارهای رسمی ۵۰ درصد از برق تولیدی کشور در بخش خانگی مصرف می‌شود. اما مدیران وزارت نیرو بار خاموشی‌ها را به دوش صنایع گذاشته‌اند و این موضوع علاوه بر تاثیر مستقیمی که بر تولید داشت، موجب بروز خساراتی در حوزه تجهیزات و ماشین‌آلات تولیدی هم شده است. اما خسارات وارد شده به بخش صنعت تنها به اینجا ختم نمی‌شود، به گفته مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان تهران: «روزانه معیشت ۵ هزار کارگر در استان تهران تحت‌تاثیر قطعی برق شهرک‌های صنعتی قرار می‌گیرد» دیروز هم کارگران کارخانه فولاد گیلان از تهدید امنیت شغلی خود با قطع ناگهانی برق و گاز این کارخانه به دنبال اعمال کاهش مصرف انرژی و سوخت واحدهای صنعتی خبر دادند و گفتند: «امنیت شغلی بیش از هزار و ۴۰۰ نفر از کارگران این کارخانه به دلیل سیاست‌های غیرکارشناسی برخی مسئولان برای کاهش مصرف انرژی و سوخت به خطر افتاده و کسی پاسخگو نیست» به گفته برخی کارشناسان قطع برق بدون اطلاع قبلی در برخی واحدهای تولیدی، میلیاردها تومان خسارت به دوش صاحبان این واحدها می‌گذارد. به همین دلیل مهم‌ترین درخواست بخش صنایع از وزارت نیرو، اعلام برنامه خاموشی‌ها در روزهایی است که حوزه انرژی با کمبود مواجه می‌شود.

جدول خاموشی‌ها و پیشگیری از خسارات

هر چند هنوز به طور روشن و شفاف علت خاموشی‌های اخیر مشخص نشده و متهمان زیادی از جمله ماینرها و مصرف‌کنندگان خانگی به عنوان عوامل اصلی مشکل انرژی در کشور شناخته شده‌اند، اما بسیاری از صاحبان صنایع معتقدند اگر کمبود برق قطعی است و قرار بر خاموشی و مدیریت مصرف است، این کار باید با اطلاع قبلی به واحدهای صنعتی اتفاق بیفتد تا از بروز خسارات بیشتر به این واحدها تا حدودی پیشگیری شود. در همین زمینه یدالله صادقی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران ‌با اعلام این‌که برق برای واحدهای صنعتی جزو زیرساخت‌های حیاتی و اساسی است، از وزارت نیرو درخواست کرد اولویت تامین این کسری را روی واحدهای صنعتی نگذارد؛ به این دلیل که این واحدها محل تولید و اشتغال هستند و اگر برق‌شان قطع شود، تولید با مشکل مواجه شده و اشتغال تضعیف ‌می‌شود و به هر حال، خسارات غیرقابل جبرانی به تولید وارد ‌می‌شود. اگر وزارت نیرو نسبت به قطعی برق صنایع ناگزیر است، حتما برنامه آن را برای آمادگی قبلی صنایع ارائه کنند که دست‌کم آن‌ها با خرابی ماشین‌آلات خود مواجه نشوند.

قطعی برق و گرانی محصولات

خساراتی که تولیدکنندگان در حوزه‌های مختلف متحمل می‌شوند، نه تنها بخش تولید و ماشین‌آلات که بخش محصولات و بازار را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.برخی از صاحبان صنایع در توضیح گران شدن محصول خود یکی از عوامل مهم را قطعی برق صنایع اعلام می‌کنند، محسن نقاشی دبیر فدراسیون تشکل‌های صنایع غذایی کشور در رابطه با تاثیر خاموشی‌ها بر بازار و صنایع غذایی می‌گوید: «تاثیر قطعی برق در صنایع غذایی خیلی سریع خود را نشان می‌دهد و بازار حداکثر تا چند هفته بعد با کمبود و گرانی محصولات روبه‌رو می‌شود. شرایط کارخانه‌های صنعت غذا با سایر صنایع بسیار متفاوت است، قطعی برق بیشتر از هر صنعتی بر صنایع غذایی تاثیرگذار است چرا که این صنعت هنگام بحران انرژی، جزو صنایع آسیب‌پذیر است. اگر در کارخانه‌های لبنی یک ساعت برق قطع شود بار میکروبی محصولات به سرعت افزایش می‌یابد و می‌تواند منجر به حذف بخشی از محصول شود. با قطعی برق وقفه در تولید مواد‌غذایی اتفاق می‌افتد که علاوه بر تولیدکننده، مصرف‌کننده را نیز متضرر می‌کنند» و بار این ضرر و زیان در حوزه مواد‌غذایی علاوه بر تولیدکنندگان، به دوش مردم سنگینی می‌کند.
عبدالرضا شیخان دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان هم دیروز درباره علت افزایش قیمت‌ سیمان به خبرگزاری مهر گفت: «افزایش قیمت‌ها به این دلیل بوده که گاز صنایع سیمان از ۲۳ آذر قطع شد و تا جایگزین شدن مازوت، فرایند طولانی شد که ما از موجودی کلینکر خود استفاده کردیم؛ اما متاسفانه ناگهان برق کارخانجات هم قطع شد و آسیاب کارخانه‌ها از کار افتاد و کوره‌ها غیرفعال شدند؛ به همین دلیل نتوانستیم طبق برنامه سیمان تولید و توزیع کنیم. وقتی برق قطع شده، کاری از دست صنایع بر نمی‌آید و نمی‌توان طبق برنامه سیمان تولید و به بازار عرضه کرد. هنوز هم برق وصل نشده است؛ از این رو کمبود سیمان موجب شده که قیمت‌ها در بازار آزاد رشد کند. البته ما در افزایش قیمت بازار آزاد دخالتی نداریم و سیمان در درب کارخانه همان ۱۶ هزار و ۶۰۰ تا ۷۰۰ تومان به فروش می‌رسد. شوک اولی که به صنعت سیمان دادند قطع گاز و شوک دوم نیز قطع برق بود که عملاً کارخانجات را متوقف کرد؛ تا زمانی که این مسائل به صورت پایدار حل نشود، نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم تولید و توزیع سیمان به روال عادی برگردد»

صاحبان صنایع طلب خسارت کنند

حال بعد از همه این اعتراضات و خسارت‌های وارد شده به بخش صنعت، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی استان تهران اعلام کرده است: «تولیدکنندگانی که به دلیل قطعی برق دچار خسارت شدند می‌توانند حق خود را از طریق قانونی پیگیری کنند و جبران خسارت وارده را از شرکت‌های برق دریافت کنند» صابر پرنیان با تایید این نکته که در هفته‌های اخیر با حفظ پایداری برق واحدهای مسکونی، بار قطعی برق به دوش واحدهای تولیدی افتاده بود گفت: «تاکنون شهرک‌های صنعتی هر روز در ساعات مختلف و در نقاط مختلف شاهد قطعی برق بودند، اما در برنامه زمانبندی مقرر شده برق شهرک‌ها به صورت یک روز در میان و در ساعاتی که بتوانند آن را مدیریت کنند، اجرا شود.
چرا که قطعی برق در میانه روز برای واحدهای تولیدی قابل مدیریت نیست، اما در ساعات پایانی فعالیت این امکان وجود دارد تا آسیب کمتری به تولید وارد شود.» به گفته پرنیان راهکاری که برای کاهش خسارات به واحدهای صنعتی ارائه شده است، این است که: « ساعت قطعی برق در شهرک‌های صنعتی به زمان‌های موکول شود که خللی در تولید وارد نشود و زمان‌بندی جامع قطعی برق هم اعلام شود تا واحدهای تولیدی بتوانند نحوه استفاده از ماشین آلات صنعتی و ساعات کار کارگران را مدیریت کنند تا پیک مصرفی که پیش‌بینی می‌شود تا حدود دو هفته آینده ادامه داشته باشد، بگذرد. در اثر قطعی برق خسارتی در زمینه از بین رفتن مواد‌اولیه، آسیب به ماشین‌آلات صنعتی، از بین رفتن محصول و همچنین خسارت‌های کارگری ناشی از عدم کارکرد کارگر، کاهش تولید و افزایش هزینه‌های تولید در شهرک‌های صنعتی تهران ایجاد شده، در حال حاضر آمار های مربوط به خسارات ناشی از قطعی برق به واحدهای تولیدی در حال جمع‌آوری است» برآوردی از خسارات وارد شده به واحدهای صنعتی اعلام نشده است، اما گزارشهای پراکنده از بخش صنعت حکایت از خسارات قابل توجه در این بخش بر اثر قطعی بدون برنامه و اطلاع قبلی برق و گاز واحدهای صنعتی دارد.

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *