سایت خبری پیام ما آنلاین | همدستی رودسری‌ها برای کاهش پسماند

پویش «شهر پاک من؛ رودسر» دو سال پس از راه‌اندازی به کاهش 4 درصدی سرانه تولید زباله رسیده است

همدستی رودسری‌ها برای کاهش پسماند

تا امروز بیش از ده هزار شهروند رودسر در مواجهه حضوری فعالان شهر پاک قرار گرفته‌اند





همدستی رودسری‌ها برای کاهش پسماند

۱۸ دی ۱۳۹۹، ۱۰:۳۶

دو سال پیش در چنین روزهایی پویشی در شهر رودسر متولد شد که بنا داشت با نگاهی تازه، سیاست کاهش تولید زباله را در این شهر پیگیری کند. در طی حدود پانصد روز گذشته با عملیاتی شدن برنامه‌های مختلف روند افزایشی تولید زباله متوقف و رودسر شاهد کاهش چهار درصدی در سرانه تولید پسماند خوب بوده است. این نتیجه دست‌اندرکاران طرح، ارگان‌های همراه و به خصوص سازمان‌های مردم‌نهاد را امیدوار کرده که رفته‌رفته به اعداد امیدبخش‌تری برسند.

پیشینه کهن آرمیده در تاریخ

رودسر؛ جایی در شرقی‌ترین نقطه گیلان. درست همان جایی که تابلوی اعلام مسافت، در سمت راست جاده حالی‌مان بکند: رامسر 25 کیلومتر. در گذشته «هوسم» نامیده می‌شد. همینک چیزی حدود چهل هزار رودسری در شهری به این نام روزگار می‌گذرانند. با رشت هم که مرکز استانشان است یک ساعتی در جانب غرب فاصله دارند. نامش در تاریخ با آل‌زیار و برخی سلسله‌های دیگر گره خورده است. مردمانش پیش از هر چیزی با صید و ماهی ارتزاق می‎‌کردند. به همین جهت هم یکی از قدیمی‌ترین محلاتش را صیدر محله می‌نامند. از سویی دیگر ساکنان آشنا با فنون کشتی‌سازی، ساحل رودسر را به باکو می‌دوختند. گو اینکه تجار آذربایجانی از این طریق با روسیه برنج دادوستد می‌کرده‌اند. مقدسی در قرن چهارم قمری از رودخانه پر آبش سخن گفته است. در همین حدود علویان بی‌توجه به بغداد حکومت مستقلی را در این محدوده برقرار ساخته‌ بود. از مشاهیرش یکی امام فخر‌رازی‌ است. دین اسلام را همواره گرامی داشته‌اند و حالا هم چنین است. خلاصه این‌که دریا و ماهی، کشتی، رود، برنج، اسلام و در نهایت حکمرانانی چون وشمگیر از زیدیان کلیدواژه‌های این شهر هستند. منطقه‎‎ای که شمالش خزر است، پشت سرش البرز و درست در میانه خط سبز رنگ شمال کشور جای گرفته است.

وقتی که مفری نیست

اگر بیننده دائمی اخبار ساعت دو، شبکه یک سیما باشیم، یا خواننده روزانه روزنامه‌های کشور، مخاطب برنامه صبحگاهی رادیو ایران یا پیگیر اخبار کانال‌های خبری فضای مجازی، فرقی نمی‌کند. حالا دیگر حتی یک بچه هفت ساله ایرانی که تازه خواندن و نوشتن را یاد گرفته هم می‌داند که شمال با معضلی اساسی با نام زباله دست به گریبان است. اگر با هیچ یک از رسانه‌های خبری میانه خوبی نداشته باشیم هم در یکی از سفرهایی که به این منطقه از کشور داشته‌ایم، جنگل‌های غرق در زباله را حتما دیده‌‌ایم. ماجرا آن‌قدر بیخ پیدا کرده که دیگر هیئت دولت شخصا در رابطه با آن طرح موضوع می‌کند. معلمان درس جغرافیا همیشه به دانش‌آموزان خود این مسئله را گوشزد کرده‌اند که فاصله روستاها و شهرهای استان‌های شمالی کشور بسیار به هم نزدیک است. به همین خاطر هم مثل سایر استان‌ها فعلا جایی در پشت کوه یا دور از انظار وجود ندارد که موقتا از شر پسماندهایشان رها بشوند. برای همین این بخش از کشور بدون داشتن هیچ مسکن موقتی مستقیم با مشکل مواجه است. هر بار هم یک راه‌حل جدید از سوی مسئولان برای رفع مشکل عنوان شده ولی تا به امروز آش همان آش بوده و کاسه همان کاسه.

تو چراغ خود برافروز

سیصد‌ونودمین غزل از دیوان شمس در بیت ماقبل خود مصرعی دارد که سرود ملی کنشگران مدنی ایران زمین است. تو چراغ خود برافروز. مصرعی که به روشنی نشان می‌دهد با نشستن و دست روی دست گذاشتن و خصوصا منتظر این و آن ماندن هیچ چیزی حل نمی‌شود. تا سیاست کلان بخواهد مشکل بحران زباله را حل بکند خاک آلوده به پسماند نفس تنها نوار سبز ایران را می‌گیرد. بر همین اساس شهرداری رودسر از نخستین روزهای بهار سال گذشته که هنوز کرونایی وجود نداشت که مانع هیچ دیدار فیزیکی باشد، طرحی جدید را پی‌افکند: «پویش شهر پاک من‌؛ رودسر» پروژه‌ای که هدفش نگاهی متفاوت به صورت مسئله بود؛ کاهش سرانه تولید زباله. در حالی که همه روش‌های پیشین اصل میزان تولید را رها کرده و به دنبال ساختن چاه ویلی بودند که این حجم از انسان‌ساخته‌های بیهوده را که زندگی مصرفی بر بشریت تحمیل کرده ببلعد تا صدایی از کسی در نیاید. نتیجه این طرح که مقیاسی شهری داشت توقف افزایش و کاهش چهار درصدی در سرانه تولید بود. رقمی که هر چند کوچک به نظر می‌رسد ولی برای آینده امیدبخش می‌نماید. شاید که الگویی برای دیگران هم باشد.

شهر پاک من؛ رودسر

تصور کنید شما یک دانش‌آموز رودسری هستید که در یکی از زنگ‌های کلاسی‌تان به جای معلم با یک میهمان مواجه شده‌اید. او که قرار است در آن چهل‌و‌پنج دقیقه از پسماند برایتان صحبت کند حرف‌هایش را با جمله‌ای از پیامبر اسلام آغاز کرده است که: «زمین مادر شماست، پس مراقب آن باشید.» سپس کارتونی محیط‌زیستی برایتان پخش کرده و یک بازی با محتوای تفکیک زباله در اختیارتان گذاشته و در نهایت سطل‌های مخصوص جداسازی انواع آشغال‌های خانگی را برایتان توضیح داده است. در نهایت هم قرار شده به کسانی که در خانه زباله‌هایشان را تفکیک کنند و فیلمش را ارسال کنند جایزه داده شود.

یا این‌که زنی خانه‌دار هستید که در رودسر زندگی می‌کنید و در یک روز صبحگاهی بعد از شنیدن صدای زنگ و باز کردن درِ منزل با تسهیل‌گری جلیقه‌پوش روبه‌رو شده‌اید. او بعد از نشان دادن کارت شناساییش بسته‌ای به شما تحویل داده که کیسه‌های نایلونی تفکیک زباله بخشی از آن است. بعد هم گفته که شما حتی می‌توانید از زباله تر هم کود تولید کنید و در نهایت تولید پسماند ‌خود را به صفر برسانید. این را هم گفته که در صورت همکاری در این طرح حجم زباله خشکتان ثبت می‌شود و در نهایت می‌توانید از تخفیف عوارض شهرداری به عنوان بسته تشویقی استفاده کنید. یا مغازه‌داری هستید که به یک‌باره در نخستین لحظات روز کاری‌تان از متصدی شهرداری که عموما برای گرفتن عوارض کسب به دکان می‌رفته، شنیده‌اید که همراهی‌تان با پویش «شهر پاک من؛رودسر» مساوی با تخفیف سی درصدی در عوارض کسبتان خواهد بود.

بنا بر آمار تا به امروز بیش از ده هزار شهروند رودسری این مواجه‌های حضوری را تجربه کرده‌اند. اما موضوع فقط در آموزش خلاصه نمی‌شود. در خنکای عصرگاهی تابستان سال گذشته مردم رودسر در میدان اصلی این شهر طی چندین روز متوالی شاهد اجرای نمایشی خیابانی با موضوع تفکیک زباله بودند. کار به همین‌جا ختم نشد و در یکشنبه بازار که بزرگترین اجتماع مردمان رودسر است سر‌و‌کله مرد زباله‌ای پیدا شد که آن روز توجه تمامی فروشندگان و مشتریان بازار را به خود جلب کرد. و باز هم این پایان داستان نبود و غرفه مخصوص آموزش تبدیل مواد دورریختنی به لوازم خانگی تزئینی دایر شد. در کنار تمامی این‌ها شهر مذهبی رودسر شاهد حضور داوطلبان سازمان‌های مردم نهاد رودسری با کاورهای مخصوص در میان عزاداران حسینی بود که پاکبانان محرم رودسر نام گرفتند و نمودی از همراهی همگانی برای ایستادن در برابر یک معضل عمومی را نشان دادند. این پایان این پویش نیست. دست‌اندرکاران پروژه امیدوارند در دو سالگی آن که با اجرای برنامه‌های خلاقانه‌ای دیگر با رعایت ملاحظات کرونا خواهد بود به میزان کاهشی بیش از این‌ها نیز دست پیدا کنند.

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *