سایت خبری پیام ما آنلاین | سایه سنگین کرونا بر بوم‌گردی جهان

چطور کووید19 بر تلاش‌ها برای حفاظت از محیط زیست سایه انداخت

سایه سنگین کرونا بر بوم‌گردی جهان

با افزایش شکار غیرقانونی و زمین‌خواری در سال 2020، اکوتوریسم در سراسر جهان به شدت سقوط کرد





۱۴ دی ۱۳۹۹، ۱۰:۲۹

چطور کووید19 بر تلاش‌ها برای حفاظت از محیط زیست سایه انداخت

سایه سنگین کرونا بر بوم‌گردی جهان

با افزایش شکار غیرقانونی و زمین‌خواری در سال 2020، اکوتوریسم در سراسر جهان به شدت سقوط کرد

مجتبی پارسا | از هیمالیا در نپال که ببرها در قله‌های برف‌گرفته گشت می‌زنند، تا جنگل‌های سرسبز گوریل‌های کوهستانی در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو، به دلیل گسترش کووید19، پارک‌های ملی در سال 2020 در سراسر جهان تخلیه شدند. میلیاردها دلار درآمد گردشگری حیات وحش (اکوتوریسم) – که برای معاش بسیاری از جوامع که در کنار مناطق متنوع زیستی زندگی می‌کنند بسیار حیاتی است- با محصور شدن مردم از بین رفت.

به گزارش گاردین، برخی از بخش‌های آمریکای لاتین، آسیا و آفریقا در میان تعدد نیروهای پارکبان و کاهش توانایی‌های اجرایی، شکار غیرقانونی و درگیری انسان و حیات وحش، افزایش قابل توجهی داشته است. حفاظت بین‌الملل هشدار داده است: «یک تصور غلط وجود دارد که در زمان شیوع کووید19، طبیعت نفس راحتی از دست انسان‌ها می‌کشد. در حقیقت اما بسیاری از مناطق روستایی در مناطق گرمسیری در این مدت با افزایش فشار زمین‌خواری، جنگل‌زدایی، استخراج غیرقانونی معدن و شکار غیرقانونی در حیات وحش روبرو شده‌اند.» سازمان‌های مردم‌نهاد و دانشمندان معتقدند که هنوز همه ابعاد این موضوع روشن نشده و خود را نشان نداده است، چرا که به دلیل گسترش ویروس، بسیاری از تحقیقات محلی و برنامه‌های نظارتی نمی‌تواند پیش برود و انجام شود.

نیدا ال فولاج، مدیر سازمان مردم‌نهاد «اعتماد سازی مردم برای گونه‌های در خطر» می‌گوید: «تک تک افراد بایستی برنامه‌ریزی می‌کردند.» این سازمان مردم‌نهاد از پروژه‌های سراسر جهان پشتیبانی می‌کند و بسیاری از 

آن ها مجبور به کاهش فعالیت‌های خود شده‌اند. نیدا می‌گوید: «بخش محافظت از محیط زیست همیشه با چالش‌هایی روبرو است و با وجود همه این مشکلات و چالش‌ها باید دست به کار شود. بنابراین من می‌توانم بگویم که مردم تا جایی که توانستند، مدیریت کردند.»

گرچه کانون توجهات بیشتر متوجه آفریقا شده است، یعنی جایی که بسیاری از بخش‌های حفاظتی متکی بر درآمدهای حاصل از گردشگری است، این بحران، تاثیری جهانی داشته است. فانی دوور، هماهنگ‌کننده برنامه حفاظت از مناطق دریایی در یونسکو می‌گوید: «زمان بحران فرارسیده و برخی از سایت‌های ما واقعا در حال غرق شدن است.» او مسئول محافظت از 50 سایت تحت ثبت یونسکو، از جمله «سد بزرگ مرجانی»، «جزایر گالاپاگوس» و «آبدره‌های غربی نروژ» است.

در آسیا، گزارش‌های مربوط به پروژه‌های پشتیبانی‌شده توسط سازمان مردم‌نهاد «اعتماد سازی مردم برای گونه‌های 

در خطر» نشان می‌دهد که در منطقه مایورجارنا در هند، منطقه حفاظت از فیل‌ها، پروژه ساخت یک کوریدور فیل‌ها به دلیل بسته شدن تعطیلی سراسری در فصل بهار، کنار گذاشته شد. به این ترتیب، فیل‌های نر کم‌کم وارد روستاها شدند، به خانه‌ها و زمین‌های زراعی آسیب زدند و پنج نفر هم در حملات تلافی‌جویانه فیل‌ها کشته شدند. از سوی دیگر، در این منطقه برای اولین‌بار، شکار غیرقانونی فیل‌ها برای عاج آن ها، گزارش شد. در اندونزی، در زمان شیوع کرونا که همه مردم در خانه‌هایشان نشسته بودند، فروش آنلاین لوریس (تنبل درختی) به عنوان حیوان خانگی به ناگاه افزایش یافت. چرا که بسیاری از مراکز حیات وحش در سراسر این قاره مجبور به تعطیلی شدند.

در آفریقا، در حالی که سازمان «اعتمادسازی مردم برای گونه‌های در خطر» به خاطر طرح‌های کاشت درختان در ماداگاسکار خوشحال بود که می‌توانست برای حمایت از جوامع آسیب‌دیده از تعطیلی سراسری قدمی بردارد، بیشتر تلاش‌های حفاظت از آن با یک «طوفان تمام‌عیار» روبرو شد. بخش حیات وحش که به استناد یک مطالعه اکولوژی طبیعی در مورد اثرات تعطیلی‌های جهانی بر بخش 

حیات وحش انجام شده، ارزش آن بیش از 29 میلیارد دلار در سال است و می‌تواند باعث اشتغال 3.6 میلیون نفر شود.

بر اساس این مقاله، حدود 90 درصد از تورگردانان، کاهش بیش از 75 درصدی رزرو فعالیت‌هایی مثل سافاری را تجربه کرده‌اند. «موسسه خیریه بین‌المللی بهباشی حیوانات» به این موضوع اشاره کرده که کووید19 از جهات مختلفی تاثیر گذاشته است، از جمله کاهش درآمد از طریق گردشگری حیات وحش، کم شدن محیط‌بانان و گردشگران مقابله‌کننده با شکارچیان غیرمجاز و افزایش فشارها بر منابع طبیعی از سوی افرادی که درآمدهای خود را از دست داده‌اند.

در آمریکای جنوبی، بسیاری از سازمان‌های حفاظت‌کننده، نفس خود را تا بازگشت گردشگران، حبس کرده‌اند. در تالاب پانتانال برزیل، بزرگ‌ترین تالاب گرمسیری جهان، بوم‌گردی پلنگ، همزمان با یکی از بزرگ‌ترین آتش‌سوزی‌های تاریخ این منطقه که بیش از 4 میلیون هکتار را سوزاند، فرو ریخت. «استبان پایان» مدیر بخش بوم‌گردی پلنگ‌ها در منطقه پانترا، می‌گوید، مردم همچنان تلاش می‌کنند که مثبت‌اندیش باشند. در این آتش‌سوزی حدود 600 پلنگ کشته، آواره شدند یا سوختند. به گفته او، گردشگری 

محیط زیست تنها مدلی است که نشان داده کارایی دارد. او امیدوار است که در سال 2021، با رزرو کامل برنامه‌های بوم‌گردی، رونق به این منطقه بازگردد.

«پایان» می‌گوید: «من گمان می‌کنم که این اتفاق خواهد افتاد و گردشگری به جای اول خود بازمی‌گردد. افراد زیادی هستند که در سال 2020 برای گردشگری در آمریکای جنوبی و سایر نقاط جهان برای سال جدید برنامه‌ریزی کرده‌اند. در تعطیلی سراسری، مردم با خود می‌گفتند که الان باید چه‌کار کنم؟ تعطیلاتم را کجا بگذرانم؟ واقعا دلم می‌خواهد یک شیر، یک کرگدن یا یک پلنگ را از نزدیک ببینم. حالا برای سال 2021 به طور کامل تمام برنامه‌های ما رزرو شده است و من انتظار دارم که ما با یک موج عظیم بازگشت مواجهیم.»

در بریتانیا، طبق گزارشی در مورد 

حیات وحش، ائتلافی متشکل از 57 سازمان محیط زیستی و حیات وحش در ماه مارس هشدار دادند که شیوع کووید19 تهدیدی برای حفاظت و بهباشی حیوانات است که فعالیت‌های علمی و سیاست‌گذاری و زیست‌پذیری کوتاه‌مدت و بلندمدت در حوزه محیط زیست است. 

در ماه نوامبر، باغ وحش بریستول، قدیمی‌ترین باغ وحش باقی‌مانده ایالتی در جهان اعلام کرد که به واسطه مشکلات اقتصادی ناشی از بحران همه‌گیری کرونا، در حال جابجایی است و قرار است که زمین 5 هکتاری خود را به فروش برساند. «جاستین موریس»، مدیر اجرایی در انجمن جانورشناسی بریستول گفته است: «امسال با اختلاف، چالش‌برانگیزترین سال برای این انجمن بود که در تاریخ 185 ساله ما وجود داشت.»

با این حال اما مثال‌هایی هم از منافعی که همه‌گیری کرونا به حیوانات رسانده، وجود دارد. در برخی از مناطق، تجارت غیرقانونی حیوانات به دلیل محدودیت‌های سفر در سراسر جهان، متوقف شد و با خالی شدن خیابان‌ها از ترافیک، دست‌کم برای مدتی طبیعت در بعضی از مناطق، نفس کشید. حالا متخصصان حفاظت از محیط زیست می‌گویند که آنها از سالی که گذشت، برای بازنگری در نحوه کار بعد از کرونا استفاده می کنیم.

«آندره مک‌وی»، مشاور حیات وحش در صندوق جهانی حیات وحش می‌گوید: «این شانسی برای ماست تا رفتارمان را عوض کنیم.» صندوق جهانی 

حیات وحش در کنیا واقع است؛ جایی که بخش گردشگری به دنبال استخدام بیش از یک میلیون نفر است. مک‌وی می‌گوید، اگرچه صنعت حیات وحش برای اقتصاد بسیار ارزشمند است، اما بیش از اندازه توسط سافاری‌ها و لژها مورد استفاده قرار گرفته و حالا زمان آن رسیده که به سایر مدل‌های درآمدزا در این بخش نگاه کنیم. او می‌گوید: «صندوق جهانی 

حیات وحش در حال بررسی سیستم‌های تولیدات دامی و سایر روش‌ها برای مردم است تا به این ترتیب کاری کند که مردم ارزش بیشتری برای طبیعت قائل شوند. چیزهای جدیدی نیست؛ همان چیزهایی است که مدت‌ها در جریان است.»

به اشتراک بگذارید:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *