سایت خبری پیام ما آنلاین | توان رئیس جمهور شدن را در خودم نمی‌بینم

توان رئیس جمهور شدن را در خودم نمی‌بینم





۳ دی ۱۳۹۹، ۱۱:۳۲

محمد جواد ظریف در گفت‌وگو با شبکه طلوع افغانستان:

توان رئیس جمهور شدن را در خودم نمی‌بینم

همه گروه‌های افغان باید در مورد آینده افغانستان تصمیم بگیرند.

محمد‌جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره احتمال نامزدی‌اش در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری، به صراحت این احتمال را رد کرد. به گزارش ایرنا، ظریف در گفت‌وگو با خبرنگار شبکه تلویزیونی” طلوع نیوز ” افغانستان به سوالات مجری این رسانه در مورد روابط ایران و افغانستان و برخی موضوعات مهم مرتبط بین دو کشور پاسخ گفت.

وزیر خارجه ایران در پاسخ مجری که پرسید “با روی کار آمدن دولت بایدن، انتظار دارید که برجام برخواهد گشت یا مذاکرات از سر گرفته می‌شود؟” گفت: ما معتقدیم سیاستی که آمریکا در دوران آقای ترامپ دنبال کرد-سیاست فشار حداکثری- به اهداف خودش نرسید. این به معنای این نیست که به ما فشار اقتصادی نیاورده‌اند، به مردم ما فشار نیاورده‌اند. چرا! مردم ما را حتی از واکسن کرونا محروم کردند. اما نتوانستند به اهداف‌شان برسند. آقای بایدن یا خود آقای ترامپ اگر می‌فهمیدند که این سیاست‌شان غلط است، باید سیاست را کنار بگذارند. آمریکا به‌عنوان عضو ملل متحد و عضو شورای امنیت موظف است قطعنامه شماره ۲۲۳۱ را اجرا کند و آن یعنی این‌که باید تحریم‌ها را بردارد. ایران هم اعلام کرده که اگر امریکا تحریم‌ها را بردارد، ما بتوانیم نفت‌مان را  بفروشیم، پول‌های‌مان را بتوانیم برگردانیم- آن وقت هست که ما به تعهدات برجامی‌مان برمی‌گردیم. شرایط برمی‌گردد به سمت شرایط عادی. ظریف در پاسخ این سوال مجری که “خوش‌بین هستید به آمدن بایدن؟ ” گفت: من نه خوش‌بینم نه بدبین. این یک تصمیمی است که آن‌ها باید بگیرند. اگر آن‌ها چنین تصمیمی‌ ‌گرفتند، همان‌طور که عرض کردم، بیانیه در برابر بیانیه، اقدام در برابر اقدام. آن‌ها نمی‌توانند یک بیانیه بدهند ولی تحریم‌ها سر جایش باشند و توقع داشته باشند ما اقدام بکنیم. بیانیه بدهند ما هم بیانیه می‌دهیم، اقدام بکنند ما هم اقدام می‌کنیم. ظریف در پاسخ این سوال مجری که “تا شش ماه دیگر ایران شاهد انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود، آیا نامزد این انتخابات هستید یا خیر؟” گفت: این جواب، کوتاه‌ترین جواب سوال شما خواهد بود؛ قطعاً خیر. من توان خودم را می‌دانم و آن کار را در توان خود نمی‌بینم. 

 سیاست ایران در برابر افغانستان تغییر نکرده

وزیر امور خارجه ایران درباره نقش ایران در برنامه صلح افغانستان گفت: ایران حامی دولت و مردم افغانستان است و می‌گوید که همه گروه‌های افغان باید در مورد آینده این کشور تصمیم بگیرند و این سیاست نظام و دولت ایران در قبال افغانستان است. ظریف تأکید کرد: نقش شهید سردار سلیمانی در برقراری و ایجاد نظام دموکراسی در افغانستان در کنفرانس «بن» اگر از من بیشتر نبود، کمتر هم نبود. ظریف در پاسخ مجری این شبکه تلویزیونی که پرسید «آیا افغانستان یک کشور اشغال شده توسط آمریکاست؟» گفت: ما افغانستان را یک کشور مستقل می‌دانیم که در طول نزدیک به ۱۹ سال گذشته از کنفرانس «بن» در سال ۲۰۰۱ تاکنون دستاوردهای زیادی در حوزه‌ دموکراسی، حقوق مردم، حقوق زنان و حقوق اقلیت‌ها داشته است. او افزود: مشارکت مردم در تعیین سرنوشت خودشان در افغانستان یک واقعیت هست و باید این واقعیت را به رسمیت بشناسیم. این‌ها اتفاقاتی است که افتاده، ما همواره با حضور نیروهای خارجی در منطقه مخالف بودیم.

ظریف در پاسخ این سوال که “آیا پس از شهادت سردار سلیمانی  سیاست ایران در برابر افغانستان تغییر کرده است؟” گفت: سیاست ما هیچ‌گاه در برابر افغانستان تغییر نکرده است، ما همیشه حامی دولت و مردم افغانستان هستیم و معتقدیم باید همه‌ گروه‌های افغانی در مورد آینده‌ی افغانستان تصمیم بگیرند و این سیاست، سیاست نظام هست نه سیاست بنده بود، نه سیاست مرحوم شهید سلیمانی.

 البته این را باید تاکید بکنم که نقش شهید سلیمانی در برقراری دموکراسی در افغانستان در کنفرانس «بن»، اگر از من بیشتر نبود، کمتر هم نبود.

وزیر خارجه کشورمان در پاسخ این سوال که “شما پس از ترور( سردار ) قاسم سلیمانی گفتید که امریکا باید از منطقه بیرون رود” گفت: ما همیشه این را گفته‌ایم. گفته‌ایم ترور شهید سلیمانی خروج امریکا از منطقه را تسریع کرد کما این‌که دیدیم در عراق، پارلمان عراق رأی داد به ضرورت خروج نیروهای آمریکایی.

او افزود: در افغانستان ما معتقد به خروج قانون‌مند و حساب‌شده‌ نیروهای خارجی هستیم. براساس خواست مردم افغانستان و با تحویل مسئولانه‌ی مسئولیت‌های امنیتی به نیروهای افغانی نه به شکلی که حالا آمریکایی‌ها خودشان بروند با طالبان مذاکره کنند. ظریف در پاسخ این سوال که “آیا فکر نمی‌کنید حضور آمریکا در افغانستان به امنیت ملی ایران هم کمک کرده است؟” گفت: فکر نمی‌کنیم.

 ما این برداشت را نداریم. حضور خارجی‌ در هر جایی باعث می‌شود احساسات داخلی ایجاد شود که این احساسات داخلی را تندروها و افراط‌گرایان از آن استفاده می‌کنند برای اهداف تروریستی. این یک واقعیت بوده، ما در عراق دیدیم، ابومصعب زرقاوی در عراق بعد از این ایجاد شد. حضور آمریکا در افغانستان باعث جریحه‌دار شدن احساسات گروه‌هایی در افغانستان شد که توسط داعش، توسط القاعده و توسط تحریک طالبان مورد سواستفاده قرار گرفت.

 ایران با دولت رسمی افغانستان ارتباط دارد

وزیر خارجه ایران در ادامه گفت‌و‌گو، در پاسخ مجری این برنامه که گفت ” شما در زمان طالبان که هشت همکار شما را در مزارشریف به همراه یک خبرنگار کشتند ،سفارت نداشتید، اما در ۲۰ سال گذشته در افغانستان نقش فعالی دارید” اعلام کرد: ما در زمان طالبان با دولت مرحوم استاد ربانی رابطه داشتیم که سازمان ملل متحد دولت استاد ربانی را به‌عنوان دولت رسمی افغانستان می‌شناخت و ما هم با آن دولت رابطه داشتیم و در افغانستان بسیار فعالانه با اتحاد شمال یعنی با دولت قانونی افغانستان همکاری می‌کردیم. ظریف افزود: ما با دکتر عبدالله که آن زمان وزیر خارجه‌ دولت بود، رابطه تنگاتنگ داشتیم.  من قبل از این‌که به کنفرانس بن بروم، در تهران با آقای دکتر عبدالله ملاقات کردم و نظرات دولت قانونی افغانستان را از آقای دکتر عبدالله شنیدم و بر اساس آن به کنفرانس بن رفتم. لذا رابطه‌ ما با دولت قانونی افغانستان همواره بوده و در ۲۰ سال گذشته هم خوشحالیم که دولت قانونی افغانستان براساس یک مبنای دموکراتیک و رعایت حقوق مردم تشکیل شد، همواره نقش فعالی را داشتیم چه در کنفرانس بن، چه در کنفرانس توکیو و چه در افتتاح راه آهن خواف-هرات که آخرین دستاورد ما از این روابط بود.

 

به اشتراک بگذارید:





نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *