سایت خبری پیام ما آنلاین | «پیام ما» بررسی می کند دخل و خرج کرمانی‌ها

«پیام ما» بررسی می کند دخل و خرج کرمانی‌ها





۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۵، ۲۲:۴۹

«پیام ما» بررسی می کند
دخل و خرج کرمانی‌ها

محمد حسین امجدی- کارشناس اقتصادی
چگونگی وضعیت توزیع درآمد از اهمیت اجتماعی بالایی برخوردار است و به طور معمول توزیع نابرابر درآمد و شدت آن با واکنش های اجتماعی مواجه می شود. وضعیت توزیع درآمد به طور خاص نشان می دهد که چه درصدی از درآمد در اختیار گروه های مختلف درآمد قرار دارد. به طوری که اگر کل تولید ناخالص داخلی یک اقتصاد و یا درآمد ملی یک کشور را به صورت یک کیک تصور کنیم که بین افراد جامعه توزیع شده، توزیع درآمد نشان می دهد که چه میزان از کیک به هر نفر و یا هر گروه اختصاص یافته است. هرچه سهم اعضا به یکدیگر نزدیکتر باشد، توزیع درآمد برابرتر خواهد بود. توزیع برابر درآمد نیز به معنای تقسیم یکسان درآمد در بین همه افراد جامعه و در نتیجه برابری در فرصت ها و خدمات عمومی و بهره مندی از درآمدها متناسب با فعالیت هاست. از این رو تحلیل و شناخت عوامل تأثیرگذار بر وضعیت توزیع درآمد کمک می کند تا سیاستگذاران اقتصادی همواره به تأثیر نتایج اجرای سیاست ها بر افزایش و یا کاهش نابرابری توجه داشته باشند.
بررسی وضعیت توزیع درآمد می تواند از طریق شاخص های سنجش آن صورت گیرد و بنابراین از طریق این شاخص ها می توان به تأثیر سیاست های اقتصادی بر توزیع درآمد، عملکرد دولت ها در بهبود و یا بدتر شدن وضعیت توزیع درآمد و سایر موارد مرتبط پرداخت. بررسی هزینه و درآمد خانوار به خصوص به تفکیک دهک های مختلف درآمدی می تواند به عنوان شاخصی برای سنجش توزیع درآمد مورد استفاده قرار گیرد. از این رو طرح آمار گیری از هزینه و درآمد خانوارهای شهری و روستایی هر ساله توسط مرکز آمار ایران در سراسر کشور اجرا می گردد.
وضعیت هزینه و درآمد ایرانی ها
بر اساس آخرین نتایج منتشر شده این طرح در سال 1393، متوسط درآمد یک خانوار شهری حدود 24 میلیون و 132 هزار تومان و هزینه متوسط آن حدود 23 میلیون و 486 هزار تومان بوده است که به‌طور متوسط هر خانوار شهری توانسته نزدیک 645 هزار تومان در طول سال پس‌انداز کند. بر این اساس متوسط درآمد خانواده شهری نسبت به سال 92 افزایشی 18 درصدی داشته است. این گزارش نشان می‌دهد که از کل هزینه سالانه خانوارهای شهری پنج میلیون و 800 هزار تومان آن با سهم 24.7 درصدی مربوط به هزینه خوراکی و دخانی و 17 میلیون و 673 هزار تومان آن با سهم 75.3 درصدی مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی بیشترین سهم با 21.6 درصد مربوط به هزینه گوشت و در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیشترین سهم با 44.4 درصد مربوط به مسکن بوده است.
تهرانی ها در صدر هزینه ها و درآمدها
و کرمانی ها در انتها
بررسی هزینه و درآمد استان های کشور نشان می دهد بیشترین درآمد در مناطق شهری متعلق به خانوارهای تهرانی است به طوری که متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری برابر 33 میلیون و 165 هزار تومان بوده است. پس از آن به ترتیب متعلق به قم، البرز، خوزستان و استان هرمزگان است. کمترین درآمد در مناطق شهری نیز به ترتیب متعلق به کردستان، لرستان، آذربایجان غربی و کرمان است.
در بخش هزینه ها نیز بیشترین هزینه های مناطق شهری نیز مربوط به استان های تهران، چهار محال و بختیاری، هرمزگان و البرز بوده، ضمن اینکه کمترین هزینه های خانوارهای شهری نیز به ترتیب متعلق به سمنان، سیستان و بلوچستان، قم و کرمان است.
نگاهی به آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار، نشان می‌دهد که فاصله بیشترین و کمترین هزینه‌ خانوارهای شهری برابر با هیجده میلیون و 889 هزار تومان است. براین اساس هزینه خانوارهای تهرانی که بیشترین هزینه را داشته‌اند، چیزی در حدود دو و نیم برابر خانوارهای کرمانی است که کمترین هزینه را در سال گذشته داشته‌اند. استان تهران در حوزه درآمد خانوارهای شهری نیز در میان دیگر استان‌ها رتبه اول را کسب کرده است. براین اساس درآمد خانوارهای تهرانی دو برابر درآمد خانوارهای استان کرمان (صاحبان کمترین درآمدها) است.
پولدارها 10 برابر فقیرها خرج می کنند
آمار هزینه و درآمد خانوار در دهک‌های مختلف درآمدی نشان می‌دهد که اختلاف زیادی میان دهک‌های بالا و پایین وجود دارد. بر اساس گزارش مرکز امار، مجموع هزینه یک خانواده از دهک اول (فقیر) در طول سال 5 میلیون و 957 هزار تومان برآورد شده است. در مقابل مجموع هزینه یک خانواده از دهک دهم (ثروتمند) طی سال 93 معادل 62 میلیون و 479 هزار تومان بوده است. این موضوع اختلاف حدود 56.5 میلیون تومانی را در هزینه پایین‌ترین طبقه و بالاترین طبقه طی یک سال را نشان می‌دهد. در حقیقت ثروتمندها بیش از 10 برابر فقرا هزینه می کنند.
وضعیت هزینه و درآمد کرمانی ها
آمارها ‌از میزان درآمد و هزینه خانوارهای کرمانی نشان می‌دهد که در سال 93 متوسط درآمد خانوار شهری بیشتر از متوسط هزینه آن بوده است. طبق گزارش مرکز آمار هزینه سالانه یک خانوار شهری کرمانی 13 میلیون و 491 هزار تومان و درآمد سالانه آن 16 میلیون و 786 هزار تومان بوده است. به عبارت دیگر در این سال هر خانوار کرمانی به طور متوسط 3 میلیون 295 هزار تومان پس انداز کرده است. بر این اساس درآمد خانوار کرمانی به طور متوسط نسبت به سال 1392 معادل 14.9 درصد افزایش داشته و هزینه‌های آن نسبت به سال 92 معادل 5.6 درصد کاهش داشته است. بر اساس آمارها هم هزینه و هم درآمد خانوارهای شهری استان کرمان با اختلاف زیادی کمتر از متوسط کشوری است. نکته مهم تر اینکه استان کرمان کمترین درآمد و کمترین هزینه را در بین استان ها به خود اختصاص داده است.
آمارها نشان می دهد خانوار شهری کرمانی به طور متوسط از کل مبلغ هزینه خود، 26.7 درصد را برای خوراکی و آشامیدنی صرف کرده است. بر اساس نتایج این بررسی از کل هزینه خانوار، 0.6 درصد به دخانیات اختصاص داشته که در مقایسه با متوسط کشوری 0.1 درصد بیشتر است. طبق اعلام مرکز آمار، 29 درصد از کل هزینه خانوار شهری صرف تأمین هزینه مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت‌ها شده است این در حالی است که متوسط کشوری 33.4 درصد می باشد. در سال ۹۳، 12.2 درصد از هزینه‌های خانوارهای شهری استان به گروه بهداشت و درمان اختصاص یافته است.
درآمد کرمانی ها از کجاست؟
یافته‌ها نشان می‌دهد که منبع تامین درآمد‌ خانوار‌های شهری استان کرمان بیشتر از محل درآمد‌های متفرقه‌ تامین می‌شود که سهم آن به 52 درصد می‌رسد. بنا به تعریف تمامی وجوه و ارزش کالاهایی که خانوار از طریقی غیر از اشتغال اعضای خود دریافت کرده است، مانند اجاره اموال منقول و غیرمنقول، حقوق بازنشستگی، دریافتی یارانه و نظایر آن درآمدهای متفرقه محسوب می شود. مشاغل مزد و حقوق‌بگیری سهمی 33 درصدی و مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی نیز سهمی ‌حدود 15 درصدی در تامین درآمد خانوارهای شهری دارد.
وضع لوازم زندگی خانوارهای کرمانی
بخش دیگری از گزارش مرکز آمار به بررسی وضع تسهیلات محل سکونت و لوازم زندگی خانوارهای ایرانی اختصاص دارد. به عنوان مثال 44.30 درصد از خانوارهای شهری استان کرمان اتومبیل شخصی دارند در حالی متوسط کشوری دارندگان اتومبیل شخصی، 45.55 درصد است. برخی دیگر از این آمارها در جدول زیر آورده شده است.

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





پیشنهاد سردبیر

مسافران قطار مرگ

مسافران قطار مرگ

مطالب مرتبط

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

بارش برف و باران امروز ادامه دارد

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

۲۲ استان کشور تا پایان هفته بارش برف و باران سنگین را تجربه می‌کنند

انسداد راه دسترسی ۱۶۰ روستای لرستان

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

گزارش «پیام ما» از نشست بررسی کاربرد فناوری‌های نوین در صنایع خلاق

اکوسیستم استارتاپی عامل آشتی کسب‌وکاری مردم و نوآوران

مسافران قطار مرگ

گروهی از زنان مکزیک جان خود را برای رساندن غذا به مهاجران به خطر می‌اندازند

مسافران قطار مرگ

چتر سیاه بر آسمان اهواز

دود نیشکرهای سوخته هوای خوزستان را آلوده کرد

چتر سیاه بر آسمان اهواز

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

کشمکش‌ بین ارگان‌های دولتی و تولیدکنندگان کمبود شیرخشک را تشدید کرد

مداخلهٔ بی‌نتیجهٔ دولت در بازار شیرخشک

موضع‌گیری دوگانه  دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با معاون رئیس‌الوزرای طالبان دیدار کردند

موضع‌گیری دوگانه دربارهٔ حقابهٔ هیرمند

میراث «غزه» زیر بمباران

فعالان جهانی هشدار می‌دهند

میراث «غزه» زیر بمباران

فصل انارچینی

پیگیری برای ثبت یک میراث ناملموس ادامه دارد

فصل انارچینی

توزیع قطره‌چکانی دارو‌های بیماران SMA

بیماران «آتروفی عضلانی نخاعی» معطل پاس‌کاری وزارت بهداشت برای تدوین پروتکل‌های توزیع دارو هستند

توزیع قطره‌چکانی دارو‌های بیماران SMA

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *