پیام ما؛ رسانه توسعه پایدار ایران | «پیام ما» گزارش می دهد / سگ کشی نه شرعی ست و نه قانونی

«پیام ما» گزارش می دهد / سگ کشی نه شرعی ست و نه قانونی





۲۸ فروردین ۱۳۹۵، ۱۹:۲۳

«پیام ما» گزارش می دهد /سگ کشی نه شرعی ست و نه قانونی

شنیده های غیر رسمی می گوید بعضی شب ها صدایی شبیه به صدای شلیک تیر به گوش می رسد و این صدا همان صدای شلیک تیر به سگ های ولگرد است. موضوعی که نمی توان با قطعیت از آن نوشت اما درباره سگ کشی کسی تردیدی ندارد. سال هاست که کشتن سگ های ولگرد ادامه دارد و انجمن های مردم نهاد مدافع حقوق حیوانات با آن مخالفند و اعتراضاتی را مطرح می کنند. هفته گذشته اما با رخ دادن سگ کشی در شیراز موضوع به صدر اخبار کشور آمد. در فیلمی که در سایت ها و شبکه های اجتماعی پخش شد، چهار نفر در حال تزریق ماده‌ای به یک قلاده سگ برای کشتن حیوان بودند و یکی از خبرگزاری‌ها مدعی شده بود که کسانیکه اقدام به کشتن سگ‌ها کرده‌اند، در مقابل هر لاشه 15 هزار تومان حق‌الزحمه دریافت می‌کنند، اما این موضوع از سوی هیچ منبعی تایید یا تکذیب نشده است. در شبکه های اجتماعی موبایلی هم این فیلم با عنوان تزریق اسید به سگ ها، سریع دست به دست شد. این فیلم با اعتراض بسیاری از سوی کاربران فضای مجازی روبرو شد و این اعتراضات سگ کشی را به موضوعی چالشی برای مسئولان بدل کرد.
طبق دستورالعمل کنترل سگ های ولگرد که در سال 87 در ستاد مرکزی کنترل جمعیت حیوانات ناقل بیماری به انسان در سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور تصویب شده، مسئول جمع‌آوری سگ‌های ولگرد دهیاری‌ها و شهرداری‌ها هستند و موقع گرفتن آنها به هیچ نحو نباید سگ را بکشند بلکه باید زنده‌گیری شوند و به محل‌هایی که برای نگهداری آنها تهیه شده است منتقل شوند. طبق این دستورالعمل باید در محل نگهداری سگ ها، دامپزشک حضور ‌یابد و سگ را معاینه ‌کند اگر سگ سالم بود و متقاضی برای واگذاری آن وجود داشت آنها را واگذار ‌کنند و اگر تشخیص داده شد که سگ بیمار است باید تا جائیکه آن محل ظرفیت دارد در آنجا نگهداری شود و اگر ظرفیت وجود نداشت و سگ غیرقابل درمان بود طیق دستورالعمل معدوم شود. برای کشتن سگ های مریض هم باید ابتدا با استفاده از ماده‌ای مخصوص سگ بیهوش شود و سپس با ماده‌ای دیگر بدون اینکه حیوان درد بکشد معدوم ‌شود.
روش شهرداری کرمان
هم زنده گیری هم سگ کشی
ملکی کارشناس خدمات شهری شهرداری کرمان به «پیام ما» می گوید: بیشتر سعی در زنده گیری سگ ها داریم و قصد داریم مرکز زنده گیری سگ های ولگرد و دیگر حیوانات مثل گربه را امسال آماده کنیم و سامان دهی مناسبی انجام دهیم. مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری کرمان هم در گفتگو با «پیام ما» میگوید: در بحث سگ های ولگرد شهرداری ها یک شیوه نامه ای دارند که دو روش زنده گیری همراه با معدوم کردن سگ ها در حاشیه شهرها در آن دیده شده و ما از هر دو روش استفاده کرده ایم. اسماعیل جهانشاهی افزود: در بحث زنده گیری با یک NGO صحبت کردیم و توافقاتی را برای بسترسازی زنده گیری سگ های ولگرد انجام دادیم تا امسال فقط با استفاده از روش زنده گیری و مرگ با ترحم، سگ های ولگرد را جمع آوری کنیم. وی تعداد زیاد سگ های ولگرد و هزینه بالای زنده گیری را دلیل سگ کشی در حاشیه شهر دانست و ادامه داد: برای زنده گیری و مرگ با ترحم به سلاح بیهوشی نیاز است که متاسفانه تعداد کمی از این نوع سلاح داریم و فشنگ این سلاح ها هم گیر نمی آید و فقط مختص ما نیست و همه شهرداری ها با این مشکلات مواجه هستند که مسئولان شهرداری سعی در برطرف کردن مشکلات دارند، ضمن اینکه شهرداری کرمان دو سلاح بیهوشی خریداری کرده است که متاسفانه هنوز به شهرداری تحویل داده نشده است. جهانشاهی حاضر به دادن پاسخ به این سوال که تاکنون سگ ها را با سلاح گرم معدوم می کردید نشد و گفت: باید حضورا تشریف بیاورید چرا که به ما بخشنامه شده مصاحبه تلفنی انجام ندهیم و فقط با هماهنگی روابط عمومی شهرداری در خدمت شما هستم.
کمک به شهرداری برای جلوگیری از سگ کشی
یکی از فعالان دفاع از حقوق حیوانات به «پیام ما» می گوید: افراد زیادی هستند که حاضر به همکاری با شهرداری هستند تا این سگ ها کشته نشوند. بامری افزود: می توان سگ های ولگرد سالم را واکسینه کرد و قلاده ای همراه با تاریخ واکسیناسیون را به گردن سگ بیندازیم و آن ها را رها کنیم. در این صورت دیگر خطری برای انسان ندارند و ناقل بیماری نیستند. وی ادامه داد: در مراحل بعدی و در صورت تامین هزینه با عقیم کردن سگ ها از افزایش جمعیت سگ های ولگرد جلوگیری می شود.
شرع چه می گوید؟
متن استفتا:«اخیرا افرادی تحت‌تاثیر موارد معدود گزارش بیماری حیوانات شهری، اقدام به تحریک ارگان‌هایی نظیر شهرداری نموده اند که باید برای مقابله با بیماری یا جلوگیری از خطر حیوانات شهری (نظیر سگ و گربه) آنها را معدوم نمود. آیا کشتن و معدوم‌سازی یک گونه حیوان شهری با هدف «امحا» آن را به چنین بهانه‌ای مجاز می‌دانید؟»
آیت‌ا… بیات زنجانی: «باتوجه به فرمایش حضرت علی(ع) که فرموده‌اند شما مسئول هستید حتی در مقابل ساختمان‌ها و بهایم، بنابراین کشتن هر موجود زنده‌ای به هر بهانه‌ای مسئولیت‌آور است؛ در نتیجه اگر حیوانی موذی نباشد و یا با تشخیص کارشناسان امین، موجب مریضی نباشد، کشتن آن جایز نیست». 
آیت‌ا… مظاهری: «چنین کارهایی روا نیست».
آیت‌ا… مکارم‌شیرازی: «تنها درصورتی این کار جایز است که واقعا احساس خطر از ناحیه آنها شود و راه دیگری جز این نباشد».
آیت‌ا… صانعی: «کشتن گربه هر چند ضرر برساند، بنا بر احتیاط واجب، جایز نیست و حرام است بلکه باید آن را بترسانند و یا به نحوی دور نمایند و اذیت کردن و شکنجه نمودن و تعذیب حیوانات، مطلقا حرام است و در روایت آمده زنی به جهنم می‌رود چون گربه‌ای را زندانی نموده و او را با تشنگی و گرسنگی اذیت کرده تا مرده است، کما اینکه کشتن حیوانات غیرموذی هم قطعا مستحب و مطلوب نیست، اما از حیث منع ظاهرا منع کراهتی دارد و به هر حال کشتن حیوانات غیرموذی، فی‌حد نفسه نامطلوب است».

به اشتراک بگذارید:

برچسب ها:





مطالب مرتبط

نظر کاربران

نظری برای این پست ثبت نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *